Rahakasvi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Teepensas on yksi tärkeimmistä rahakasveista.

Rahakasvi on maanviljelys- ja taloustermi, jolla tarkoitetaan kasveja, joita viljellään rahan vuoksi muun muassa plantaaseilla. Termiä käytetään erotuksena kotitarvekasveista, joita viljellään tuottajan omiin ruokatarpeisiin tai tuottajan karjaa varten. Aikaisemmin rahakasvit olivat vain pieni, tosin elintärkeä, osa maatilan satoa. Nykyään etenkin kehittyneissä valtiossa melkein kaikilla viljelyksillä kasvaa rahakasveja.

Trooppisilla alueilla rahakasveja ovat muiden muassa sokeriruoko, kahvi- ja teepensas, kumipuu, kaakaopuu, puuvilla, mausteet, banaani ja tupakka. Kylmemmillä alueilla rahakasveja ovat monet vilja- ja öljykasvit.

Rahakasvien hinnan määrää kansainvälinen tavarapörssi. Pientä alueellista vaihtelua esiintyy, mikä johtuu kuljetuskustannuksista ja paikallisesta kysynnästä. Etenkin kehitysvaltioissa viljelijöiden riippuvaisuus rahakasvien viljelystä on riski toimeentulolle, koska tuotteen hinnan laskiessa sadosta saatava voitto ei välttämättä riitä perheen elättämiseen, eikä satoa voi myöskään syödä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.