Punkit

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Punkit
Puutiainen (Ixodes hexagonus)
Puutiainen (Ixodes hexagonus)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Leukakoukulliset Chelicerata
Luokka: Hämähäkkieläimet Arachnida
Alaluokka: Punkit
Acari
leach, 1817
Ylälahkot ja lahkot
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Punkit Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Punkit Commonsissa

Punkit (Acari) ovat hämähäkkieläimiin kuuluva alaluokka. Punkit ovat kooltaan pieniä, monet lajit mikroskooppisia. Niitä tunnetaan yli 30 000 lajia (2005), ja vielä tunnistamattomia lajeja uskotaan olevan moninkertainen määrä. Punkkien elintavat ovat monimuotoisia, ja niitä elää niin maalla kuin sekä makeassa että suolaisessa vedessä.

Punkit jaetaan tavallisesti kolmen ylälahkon muodostamaan ryhmään: aitopunkit (Acariformes), lukkipunkit (Opilioacariformes) ja loispunkit (Parasitiformes). Lukkipunkkeihin kuuluu vain yksi suku, jossa on noin tusina eri lajia. Loispunkkien ryhmästä käytetään toisinaan myös nimeä kilpipunkit. Monet punkeista ovat loisia, yleensä ulkoloisia. Muut kuin varsinaiset loispunkit ovat yleensä petoja, mutta on myös paljon lahottajapunkkeja. Edellä mainitussa loispunkkien ylälahkoon kuuluvassa suuressa petopunkkien lahkossa on todellisten petojen ohella myös loisina eläviä lajeja.

Suomessa tunnetuimmat punkit lienevät ihmisestäkin verta imevä puutiainen ja mikroskooppinen pölypunkki. Useimmille on tuttu myös pieni, punainen samettipunkki sekä sisätilojen kasveihin seittejä tekevä vihannespunkki. Kasvihuoneviljelijät käyttävät niin Suomessa kuin muualla yleisesti petopunkkeja tuholaisten, esimerkiksi juuri vihannespunkin torjuntaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.