Preussin vapaavaltio

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Freistaat Preußen
19181933/1947
Flag of Prussia (1918–1933).svg   Freestate of prussia coat of arms 1920–1947.png
Preussin vapaavaltion sijainti Saksan valtakunnassa.
Preussin vapaavaltion sijainti Saksan valtakunnassa.
Valtiomuoto parlamentaarinen demokratia
Pääkaupunki Berliini
Pinta-ala 291 700 km²
Väkiluku 38 120 173 (1925)
Virallinen kieli saksa
Edeltäjä(t) Preussin kuningaskunta

Preussin vapaavaltio (saks. Freistaat Preußen) oli vuonna 1918 perustettu Preussin kuningaskunnan seuraajavaltio. Vuoden 1920 perustuslain jälkeen Preussi oli parlamentaarinen demokratia. Se oli Weimarin tasavallan suurin jäsenvaltio ja tasapainoisempi kuin valtakunta kokonaisuudessaan.

Preussia hallitsivat lähes yksinomaan Weimarin koalition puolueet (SPD, DDP ja Zentrum), ajoittain mukana oli myös DVP. Lyhyitä katkoksia lukuun ottamatta Preussin pääministerit (saks. Ministerpräsidenten) valittiin Paul Hirschin ja Otto Braunin sosiaalidemokraattien riveistä. Preussin hallintoa ja poliisivoimia uudistettiin tasavaltalaisin ottein etenkin sisäministerien Carl Severingin ja Albert Grzesinskin johdolla.

Niin kutsutun Preußenschlagin eli Preussin vallankumouksen myötä vuonna 1932 valtakunnankansleri Franz von Papenin hallintokaudella Preussi menetti itsenäisen roolinsa ja se sulautettiin osaksi valtakunnanpolitiikkaa. Kansallissosialismin kaudella vapaavaltio lakkasi käytännössä olemasta: lopullisesti sen lakkauttivat liittoutuneet miehittäjävoimat toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1947.

Tämä Saksaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.