Pohjajoki (Jormua)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Kainuun joesta. Artikkeli Pohjajoki käsittelee jokea Satakunnassa.
Pohjajoki tulvii keväällä 2012
Saukon liukumäki Pohjajoen jäälle joulukuussa 2021

Pohjajoki on kapea, kymmenen kilometrin mittainen joki Kainuussa. Se saa alkunsa Sotkamon Paakinmäen seudulta pienestä Lautalammesta ja hieman isommasta Paakinlammesta. Siihen virtaavia puroja ovat pohjoisesta päin tuleva Sydänoja ja etelästä reitin ainoasta järvestä, Pienestä Ruuhijärvestä, laskeva Ruuhipuro. Jokea on käytetty myös uittoväylänä ja sen meandereita on jonkin verran oiottu. Joen varressa on runsaasti lähteitä, ja joki pysyy läpi kesän kylmänä. Joessa on kaksi suurehkoa koskipaikkaa, ylempänä Sotkamon puolella Raksinkoski ja alempana Kajaanin puolella Penkereenkoski. Joki laskee Oulujärven Jormuanlahden itäisimpään pohjukkaan sekä valtatien 5 että Savon radan siltojen kohdalla aivan entisen Jormuan rautatieliikennepaikan pohjoispuolella. Kajaanin maalaiskuntaan kuuluneen Jormuan kylän itäpuolta kutsutaan myös nimellä Pohjajoki.

Paikallinen luonnonsuojeluyhdistys on rakentanut jokivarteen luontopolun[1]. Suomen ympäristökeskus on tutkinut joen kalakantaa, ja siinä on edelleen muun muassa järvitaimenen kutupaikkoja.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pohjajoki ry rakensi luontopolun - Polun ja laavun avajaisia vietetään sunnuntaina Koti-Kajaani. 9.10.2019. Arkistoitu 16.10.2020. Viitattu 11.10.2020.
  2. Anna Haapavaara: Pohjajoen taimenia tutkitaan. Koti-Kajaani, 18.4.2018, s. Keskiaukeama. Kainuun Sanomat.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]