Pikkukorvakärsäkäs

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pikkukorvakärsäkäs
Uhanalaisuusluokitus

{{{status}}}

Suomessa:

Elinvoimainen [1]

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Kovakuoriaiset Coleoptera
Alalahko: Erilaisruokaiset Polyphaga
Osalahko: Cucujiformia
Yläheimo: Kärsäkäsmäiset Curculionoidea
Heimo: Kärsäkkäät Curculionidae
Alaheimo: Entiminae
Tribus: Otiorhynchini
Suku: Korvakärsäkkäät Otiorhynchus
Laji: ovatus
Kaksiosainen nimi

Otiorhynchus ovatus
(Linnaeus, 1758)

Katso myös

  Pikkukorvakärsäkäs Wikispeciesissä
  Pikkukorvakärsäkäs Commonsissa

Pikkukorvakärsäkäs (Otiorhynchus ovatus) on korvakärsäkkäiden (Otiorhynchus) sukuun kuuluva kovakuoriainen. Aikuinen pikkukorvakärsäkäs on lentokyvytön ja kooltaan 4-5,5 mm. Sen keski- ja takaruumis on pyöreänsoikea ja kupera sekä väriltään kiiltävän musta tai mustanruskea. Pikkukorvakärsäkkään toukka on kooltaan 6 mm ja väriltään kellanvalkea. Toukan pää on ruskea ja tyypillisesti käyrässä asennossa. Muna on väriltään kellanvalkea, pyöreä ja kooltaan 0,5 mm. Pikkukorvakärsäkäs vioittaa toukkavaiheessa mansikkaa katkoen sen juuria ja kalvaen paksumpien juurien pintasolukkoa. Tämä aiheuttaa juurten kuihtumisen, jonka seurauksena koko kasvi ajan mittaan kuihtuu. Aikuiset pikkukorvakärsäkkäät syövät lehtiä, aiheuttaen lehtiin pyöreäreunaisia koloja ja joskus myös kukkia ja nuppuja. Pikkukorvakärsäkkään ravintokasveja ovat mansikka, villivadelma, hanhikit ja mesimarja.

Korvakärsäkkäiden lisääntyminen on partenogeneettista, joten lajilla ei esiinny lainkaan koiraita. Naaras munii mansikoiden tyville yhteensä useita satoja munia muutamasta pariinkymmeneen munaa samaan paikkaan.

Pikkukorvakärsäkästä voidaan biologisesti torjua levittämällä Heterorhabdites ja Steinernema sukujen (esim. Steinernema kraussei) loisankeroisia juuristoalueelle keväällä maan lämmettyä ja elokuussa. Kemiallisessa torjunnassa tehoaineina voidaan käyttää atsinfossimetyylia ja lambda-syhalotriinia sisältäviä torjunta-aineita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jyrki Muona, Jaakko Mattila: Pikkukorvakärsäkäs – Otiorhynchus ovatus Suomen Lajitietokeskus. 2019. Viitattu 23.3.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.