Piennarmatara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piennarmatara
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Gentianales
Heimo: Matarakasvit Rubiaceae
Suku: Matarat Galium
Laji: × pomeranicum
Kaksiosainen nimi

Galium × pomeranicum
Retz.

Katso myös

  Piennarmatara Wikispeciesissä
  Piennarmatara Commonsissa

Piennarmatara (Galium × pomeranicum) on paimenmataran (Galium album) ja keltamataran (Galium verum) välinen risteymä. Vaikka piennarmatara on risteymä, se on edelleen lisääntymiskykyinen. Risteymän helppo muodostuminen uhkaa erityisesti keltamataraa, joka puhtaana lajina uhkaa hävitä. Piennarmatara luokitellaan myös Suomessa haitalliseksi vieraslajiksi.[1]

Piennarmatara on ulkonäöltään kantalajiensa välimuoto[2]. Lehdet ovat kapeansuikeita, hieman keltamataran neulasmaisia lehtiä leveämmät[2]. Kukat ovat yleensä vaaleankeltaisia[2], mutta kukkien väri voi olla lähes millainen vain paimenmataran valkoisen keltamataran keltaisen väliltä[1]. Piennarmataran ulkonäkö voi vaihdella alueellisesti huomattavastikin[1].

Piennarmataraa tavataan Suomessa etenkin Etelä-Suomessa, mutta havaintoja siitä on kuitenkin monin paikoin aina Oulun korkeudelle asti sekä jonkin verran myös Lapista.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c LuontoPortti: Kukkakasvit – Paimenmatara (Galium album) LuontoPortti. Viitattu 22.3.2018.
  2. a b c Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Stormåra (Galium album) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 22.3.2018. (ruotsiksi)
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Piennarmatara (Galium × pomeranicum) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 22.3.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]