Pidot (Epikuros)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pidot
Συμπόσιον
Alkuperäisteos
Kirjailija Epikuros
Kieli muinaiskreikka
Genre filosofia
Julkaistu n. 300 eaa.
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Pidot (m.kreik. Συμπόσιον, Symposion; lat. Symposium) oli Epikuroksen kirjoittama pidot-lajityyppiin lukeutuva filosofinen teos.[1][2][3] Se ei ole säilynyt nykyaikaan, mutta siitä tunnetaan joitakin katkelmia muilta antiikin aikaisilta kirjailijoilta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teoksen mainitsee Epikuroksen kirjoitusten joukossa Diogenes Laertios.[1] Merkittävimmät katkelmat teoksesta ovat peräisin Athenaioksen teoksesta Deipnosofistai sekä Plutarkhoksen teoksista Pöytäpuheita ja Kolotesta vastaan. Näistä kaksi ensin mainittua käsittelivät nekin pitoja.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Athenaioksen mukaan teoksessa ei ollut muiden pidot-lajityyppiin kuuluvien teosten tavoin minkäänlaista kuvausta itse pitojen ajasta, paikasta ja tilanneyhteydestä. Sen sijaan siinä puhuttiin filosofiasta kuin oltaisiin luennolla. Pidoissa oli läsnä pelkästään filosofeja.[2]

Eräiden katkelmien mukaan pidoissa on keskusteltu muun muassa ruoansulatuksesta, ruumiissa ja viinissä olevasta lämmöstä sekä kuumeesta. Epikuros sivuaa samalla atomioppiaan: viini ei synnytä ruumiissa lämpöä, siinä olevat atomit vain ovat järjestyneet niin, että se saattaa saada toisissa aikaan lämmön ja toisissa viilennyksen tunteen.[2][4] Toisten katkelmien mukaan pidoissa on käsitelty myös sopivaa aikaa yhdynnälle: eräs kysymys on, onko parempi yhtyä ennen pitoja vai niiden jälkeen. Plutarkhoksen mukaan eräät tuomitsivat tällaisen aiheen käsittelyn nuorten kuulijoiden läsnä ollessa. Hänen mukaansa Epikuros halusi kuitenkin korostaa nuorille kuulijoilleen, että yhdyntä on aina haitallista, mutta haitallisinta syömisen ja juomisen jälkeen. Sen tulisi mieluummin tapahtua ennen syömistä ja juomista, jotta ruoansulatus ei häiriintyisi ruumiin atomien liiallisen häiriötilan vuoksi.[3][5][6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Diogenes Laertios (DL): Merkittävien filosofien elämät ja opit X.28.
  2. a b c Athenaios: Deipnosofistai V, 186E–187C.
  3. a b Plutarkhos: Pöytäpuheita I, 612D; III.6.1, 653B–655A.
  4. Plutarkhos: Kolotesta vastaan 6, 1109F–1110A.
  5. DL X.118.
  6. Brown, Robert Duncan: Lucretius on Love and Sex: A Commentary on De Rerum Natura Iv, 1030–1287, With Prolegomena, Text, and Translation, s. 109–110. Columbia Studies in the Classical. Volume 15 of Studies in the History of Religions. Leiden: Brill, 1987. ISBN 9004085122. Google Books. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Epicurus: Symposium. Teoksessa Usener, Hermann (toim.): Epicurea, s. 115–119. Teoksen katkelmien alkuteksti. Leipzig: Teubner, 1887. Teoksen verkkoversio. (muinaiskreikaksi) (latinaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Epicurus: Symposium (Arkistoitu – Internet Archive). Englanninkielinen käännös katkelmista. Epicurean Philosophy Online. (englanniksi)