Peipsijärven taistelu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Peipsijärven taistelu
Päivämäärä:

05.04.1242

Paikka:

Peipsijärvi, (Viron ja Venäjän raja)

Lopputulos:

Novgorodin voitto

Osapuolet

Novgorod

Kalparitaristo

Komentajat

Aleksanteri Nevalainen
Andrei Jaroslavitš

Herman von Buxhövden

Vahvuudet

4000-5000lähde?

500-1000lähde?

Tappiot

vähäisetlähde?

noin 400lähde?

Peipsijärven taistelu käytiin 4. huhtikuuta 1242 Novgorodin ruhtinaan Aleksanteri Nevskin johtamien novgorodilaisten joukkojen ja Saksalaiseen ritarikuntaan 1237 liittyneiden liivinmaalaisten kalparitareiden ja Tarton ensimmäisen katolisen piispan Herman von Buxhövdenin komentamien liivinmaalaisten joukkojen välillä Peipsijärven jäällä. Taistelun voittivat novgorodilaiset, jotka tarinan mukaan saivat runsaasti liivinmaalaisia vankeja.

Kronikoiden mukaan Nevskin komentamat novgorodilaisjoukot olivat aiemmin voittaneet Nevajoen ja Inkereenjoen rannoille tulleet ruotsalaisjoukot 15. heinäkuuta 1240 pohjoisemmassa Nevan taistelussa.

Taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleksanteri Nevski Neuvostoliitossa julkaistussa postimerkissä.

Keväällä 1242 Kalparitaristo oli ajanut Novgorodin pois Viron tukikohdastaan Tartosta Baltian ristiretkien aikana. Herman von Buxhövden ajoi novgorodilaisia Peipsijärvelle saakka. Buxhövdenin joukot käsittivät 500-1000 sotilasta, joista suurin osa oli virolaisia talonpoikia. Novgorodilla oli luultavasti noin 5000 sotilasta. Saksalaiset joutuivat ylivoimaisten joukkojen piirittämäksi ja suuri osa heistä kuoli.

Lähdekritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chorikov.jpg

Taistelusta ei ole jäänyt luotettavaa kirjallista lähdettä. Eri kronikoissa on erilaisia painotuksia.

Toistuvasti siteerattu autoratiivinen lähdekenen mukaan? on Brockhausin ja Efronin Leipzigissa ja Pietarissa 1890-1906 kustantamassa 86-osaisessa Enzyklopädisches Wörterbuch -tietosanakirjasarjassa oleva V. Storožhevin artikkeli. Lähde on luonnollisesti toissijainen eikä se vastaa nykytutkimuksen kantaa.

Esimerkiksi professori Jukka Korpelan mukaan Peipsijärvellä oli vain vähäinen ritarijoukko, eivätkä mitkään lähteet tue ajatusta Peipsijärven ja Nevan taisteluiden keskinäisestä yhteydestä. Idän ja lännen vastakkainasettelu ei Korpelan mukaan vielä tuolloin ollut kiistatonta, eikä Aleksanterin korostetulle länsivastaisuudelle löydy luotettavia lähteitä. Koko Aleksanterin sotilasmaineen alkuvaihe on Korpelan mukaan myöhemmin sepitettyä legendaa osana hänen pyhimyselämäkertakirjoitteluaan.[1]

Taistelu elokuvassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taistelua kuvataan Sergei Eisensteinin 1938 ohjaamassa isänmaallisessa neuvostoelokuvassa Aleksanteri Nevski, jossa hyökkäävä Kalparitaristo samaistetaan symbolisesti natsi-Saksaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Peipsijärven taistelu.