Paneurooppa-liike

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Paneurooppalaisen unionin lippu

Paneurooppa-liike (alun perin suomeksi Pan-Eurooppa -liike) on Richard Coudenhove-Kalergin ajatuksille perustuva, 1920-luvulla muodostunut liike, jonka tavoitteena oli järjestää Länsi-Eurooppa kristilliseksi valtioliitoksi, jotta se saavuttaisi keskinäisen rauhan ja toisaalta pystyisi taloudellisesti kilpailemaan Neuvostoliiton kanssa. Aatteen keskeisenä perustana oli kristillisen elämänkatsomuksen vastaisten aatteiden kuten ateismin, nihilismin ja konsumerismin karkoittaminen eurooppalaisista yhteiskunnista.

Paneurooppa-ajatuksen toi Suomeen 70 vuotta myöhemmin MEP Paavo Väyrynen, joka kirjoitti kommentaarin Coudenhove-Kalergin ajatuksista.

Suomessa paneurooppalaisuutta on käytetty perusteluna niin Euroopan unionin pidättämiseen jäsenvaltioiden välisenä valtioliittona kuin myös eurooppalaisen yhteistyön pidemmälle viemisenä liittovaltioon saakka.

Turun kauppakorkeakoulun yhteyteen on perustettu Pan-Eurooppa instituutti ja Turussa toimii myös Paneurooppa-liikkeen suomalainen osasto.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Coudenhove-Kalergi, Richard: Paneurooppa. (Pan-Europa, 1923.) Näköispainos. Alkuteos: Porvoo: WSOY, 1930. Toimittanut Eero Kuparinen. Italian kielen ja kulttuurin julkaisuja n. 14. Turku: Turun yliopisto, 2002. ISBN 951-29-2177-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]