Päiväkivi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Päiväkivi (ven. Солнечный Камень, Solnetšnyi Kamen) oli kylä entisen Vuokselan kunnan eteläosassa Neuvostoliitolle luovutetulla alueella. Kylä sijaitsee Ison ja Pikku Vuoksen välisen niemen tyviosassa. Virallisesti Päiväkiveen kuului myös Vuokselan kirkonkylä Virkkilä, mutta se katsottiin yleensä omaksi kyläkseen. Virkkilän ja varsinaisen Päiväkiven erotti toisistaan metsäalue. Päiväkivi rajoittui pohjoisessa Virkkilään ja Pikku Vuokseen eli Vuoksen pohjoiseen laskuhaaraan, idässä Noisniemeen, etelässä Isoon Vuokseen ja lännessä Uuteenkylään.

Nykyisin kylän alue kuuluu Leningradin alueen Käkisalmen piiriin. Alueella ei ole kuitenkaan asutusta. Rakennuksiakaan ei ole jäljellä, sillä ne ovat joko tuhoutuneet tai siirretty muualle.

Kyläkuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päiväkiven kylässä oli 1930-luvulla parikymmentä taloa.[1] Kyläkeskustan ympärillä sijainneiden peltojen lisäksi taloilla oli runsaasti viljavia rantamaita. Päiväkiven ja Virkkilän yhteinen kansakoulu sijaitsi kyliä erottavalla metsätaipaleella maantien varrella.[2] Suurin osa asukkaista sai elantonsa maa- ja metsätaloudesta. Sivuelinkeinona harjoitettiin kalastusta.

Päiväkiven kautta kulki maantie Virkkilästä Noisniemeen. Päiväkiven kohdalla siitä erkani tie joka vei Virkkilästä Oravaniemen lossille, josta pääsi edelleen Valkjärvelle.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päiväkiven kylä on saanut nimensä Päiväkivi-nimisestä Pähkinäsaaren rauhan (1323) rajamerkistä.[1] Ennen Vuokselan kunnan perustamista vuonna 1914 Päiväkiven kylä kuului Valkjärven kuntaan.

Talvisodassa Päiväkiveä ei vallattu, mutta vuoden 1940 rauhansopimuksen mukaan se oli kuitenkin luovutettava. Väestö oli evakuoitu jo sodan aikana muualle Suomeen. Jatkosodassa alue vallattiin takaisin vuonna 1941 ja väestö pääsi palaamaan koteihinsa, mutta 1944 alue oli taas luovutettava ja väestö evakuoitava.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Luovutettu Karjala (Vuoksela) luovutettukarjala.fi. Viitattu 26. heinäkuuta 2007.
  2. Toim. Juvonen Veikko: Vuokselan kylät ja asukkaat, s. 95–99. Lappeenranta: Vuokselalaisten Pitäjäseura ry, 1983. ISBN 951-99459-4-6.
  3. Karjalainen S: Vuokselan pitäjäkartta. (Laadittu 20.3.1975) Lappeenranta: Etelä-Karjalan Kirjapaino, 1990.