O. J. Simpson

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
O. J. Simpson ja hänen tyttärensä Sydney vuonna 1986.

Orenthal James Simpson (s. 9. heinäkuuta 1947 San Francisco, Kalifornia) paremmin tunnettu alkukirjaimillaan O.J., on yhdysvaltalainen entinen amerikkalaisen jalkapallon ammattilaispelaaja ja elokuvanäyttelijä. Simpsonin tunnetuin elokuvarooli on ollut Mies ja alaston ase -trilogian etsivä Nordberg.

Vaikka Simpsonia pidetään yhtenä kautta aikojen parhaista keskushyökkääjistä[1][2], hänet muistetaan kuitenkin parhaiten oikeudenkäynnistä, jossa häntä syytettiin entisen vaimonsa Nicole Brown Simpsonin ja tämän miesystävän Ronald Lyle Goldmanin murhasta vuonna 1994.

Perhe-elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Simpsonilla on kahdeksan sisarusta; George, Sue, Emily, Abraham, Kyra, Kirsten, Bryant ja Jim.

Simpsonin lapsuus ei ollut helppo. Hän joutui pitämään kotitekoisia tukia sairastuttuaan riisitautiin kolmen vuoden ikäisenä. Vuonna 1960 hän liittyi sanfranciscolaiseen katujengiin nimeltä Persian Warriors, ja hän joutui nuorisokeskuksen hoiviin 1962.

24. kesäkuuta 1967 Simpson meni naimisiin Marguerite L. Whitleyn kanssa., ja he saivat kolme lasta: Arnelle L. Simpson (s. 4. joulukuuta 1968), Jason L. Simpson (s. 21. huhtikuuta 1970) sekä Aaren Lashone Simpson (s. 24. syyskuuta 1977). Vuonna 1979 Aaren hukkui perheen uima-altaaseen, kun hänen toinen syntymäpäivänsä oli vain kuukauden päässä. Simpson ja Marguerite erosivat samana vuonna.

2. helmikuuta 1985 Simpson meni naimisiin Nicole Brownin kanssa. He saivat kaksi lasta, Sydney Brooke Simpsonin (s. 17. lokakuuta 1985) ja Justin Ryan Simpsonin (s. 6. elokuuta 1988). Liitto Brownin kanssa päättyi eroon vuonna 1992.

Ex-vaimon murha ja oikeudenkäynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Simpson ei kiistänyt syyllisyyttään Nicolen pahoinpitelystä, ja hänet määrättiin pysymään erillään Nicolesta. Hän maksoi myös elatusapua. 12. kesäkuuta 1994 hänen entinen vaimonsa Nicole Brown sekä tämän ystävä Ronald Goldman murhattiin Brownin asunnon ulkopuolella, ja Simpsonia syytettiinkin pian murhista. Historian julkisimman pidätyksen ja oikeudenkäynnin jälkeen Simpson todettiin 3. lokakuuta 1995 syyttömäksi kumpaankin murhaan. Myöhemmin siviilioikeus katsoi hänet syylliseksi ja määräsi maksamaan 33,5 miljoonaa dollaria korvauksia Goldmanin perheelle. Yli puolet Yhdysvaltain väestöstä seurasi tuomionlukua suorana lähetyksenä, mikä teki ohjelmasta yhden Yhdysvaltain tv-historian katsotuimmista ohjelmista. Hänen julkinen kuvansa oli kuitenkin kärsinyt pahoin, ja näyttelijäura oli pilalla.

O. J. Simpson on kirjoittanut kohukirjan "If I did it". Kirjassaan hän kertoo, miten hän olisi murhannut vaimonsa ja tämän ystävän, jos hän olisi sen tehnyt. Kirjaa ehdittiin painaa 400 000 kappaletta, mutta se päätettiin lopulta hyllyttää.

Aseellinen ryöstö Las Vegasissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

O. J. Simpson pidätettiin 16. syyskuuta 2007 epäiltynä aseellisesta ryöstöstä, aseella tehdystä hyökkäyksestä, salaliitosta ja murrosta. Tapaus sattui hotellissa Las Vegasissa, jossa Simpson tapasi urheilumuistoesineitä kauppaavia henkilöitä. Simpson ryösti esineet ystäviensä kanssa aseella uhaten, mutta väitti sitten, että kyse ei ollut ryöstöstä, koska esineet kuuluivat alun perin hänelle. Yksi hotellihuoneessa ollut henkilö julkaisi internetissä ryöstön aikana nauhoitetun ääninauhan, jolla Simpsonin kuullaan raivoavan ja kiroilevan.[3]

Oikeudenkäynnin piti alkaa Nevadan tuomioistuimessa 7. huhtikuuta 2008, mutta se lykättiin syyskuun 8. päivään.[4] 4. lokakuuta valamiehistö totesi Simpsonin ja tämän rikoskumppanin Clarence Stewartin syyllisiksi kaikkiin syytekohtiin. Oikeus tuomitsi Simpsonin 5. joulukuuta vankeuteen 33 vuodeksi. Hän voi anoa ehdonalaiseen vapauteen ensimmäisen kerran vuonna 2017.[5][6] Enimmillään Simpson olisi voinut saada jopa elinkautisen.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]