Niko Nirvi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Niko Nirvi (s. 1961[1]) on Suomen tunnetuimpia tietokonepelien arvostelijoita. Hän työskentelee Pelit-lehden toimittajana.

Uran varrelta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nirvi aloitti peliarvostelijan uransa vuonna 1986 MikroBitti-lehdessä arvostelemalla Commodore 64 -pelin Zoids. Nirvi oli lyönyt vetoa, saisiko hän arvostelunsa julkaistua ja voitti vedon.[2] Nirvi piti Uutuudet-palstaa MikroBitissä, kunnes siirtyi Pelit-lehteen, jossa hänellä on ollut alusta asti oma kolumni. Nirvi on kirjoittanut peliarvosteluja edellä mainittujen lehtien lisäksi myös C=lehteen, joka lakkautettiin Pelit-lehden perustamisen yhteydessä.

Nirvi käyttää peliarvosteluissaan nimimerkkiä ”Nnirvi”. Nirvin kasvokuvaa ei ole koskaan julkaistu kokonaisena lehdissä. Wallun joissakin piirroksissa Nirvi on kuvattu pitkäpartaisena, Spockin korvilla varustettuna miehenä.

Nirvin erikoisimpia arvosteluja ovat Hydra-moottorivenepelin arvostelu, joka oli kirjoitettu kokonaan riimiloruna (”On todennut päättävä elin, otamme vanhan pelin; julkaisemme uusissa kuorissa, ostovimma herää nuorissa”) sekä Battle Island -pelin arvostelu, joka oli kahden sanan pituinen (”Paska Commando-klooni”). Molemmat näistä arvosteluista julkaistiin C=Lehdessä.

Nirvin eniten arvostamia pelejä 1980-luvulta ovat Star Wars (Atarin kolikkopelinä), Ultima IV, Hack (Nethackin edeltäjä), Elite ja Dungeon Master.[3] Vuonna 2000 hän totesi kaikkien aikojen parhaan Microsoft Windows -pelin mielestään olevan UFO: Enemy Unknown.

Tietokonepelien hyödyllisyyteen Nirvi on ottanut kantaa pari kertaa vuosien varrella. Satakunnan Kansassa Nirvi sanoi, että useat strategiapelit ”voivat olla älyllisesti kehittäviä, niistä voi oppia englannin kieltä, historiaa, strategista ajattelua”.[4]

Illuminatus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Illuminatus on kuvitteellinen tietokonepeli, joka oli MikroBitti-lehden aprillipilan aiheena vuonna 1989. Tästä ”maailman parhaasta pelistä” kertonut artikkeli aiheutti lehden ilmestyttyä runsaasti kohua, jonkin verran jopa Suomen ulkopuolella.

Aprillipilan tekstin kirjoitti Niko Nirvi. Peli kuvailtiin siinä laajana avaruuteen sijoittuvana pelinä, jonka tärkeimpänä esikuvana oli Elite. Monet pitivät Eliteä vielä 1980-luvun loppuvuosina parhaana tietokonepelinä kautta aikojen, vaikka sen ikä ja rajoittuneisuus olivatkin jo alkaneet näkyä. Pelin fanit unelmoivatkin huomattavasti pidemmälle viedystä ja kehittyneemmästä ”elitentappajasta”, ja Illuminatus vaikuttikin monen peliharrastajan silmissä todelliselta unelmien täyttymykseltä. Arvostelun lopussa pelaajia kehotettiin itkemään itsensä uneen peliä odotellessa, ja eräs lehden lukijapalstalle kirjeen lähettänyt poika kertoi, että juuri näin oli tapahtunut.

Illuminatuksen piti laajentaa Eliten ideaa huomattavasti. Siihen piti kuulua tutun avaruuskaupankäynnin, -taistelun ja -ryöstelyn lisäksi muun muassa taktista ja strategista sodankäyntiä niin avaruudessa kuin planeetoillakin, kehittynyt tekoäly ja moninpelimahdollisuus. Peli oli artikkelin mukaan tehty Atari ST:lle, Nirvin suosikkikoneelle, ja toteuttajiksi oli mainittu kuvitteelliset, saksalaiset ohjelmoijat Jürgen Sternreise (”Jyrki Startrek”) ja Erik Dorf (televisiosarjan Polttouhrit henkilö).

Illuminatus muistettiin hyvin pitkään ja siitä muodostui ennen pitkää osa suomalaisten tietotekniikkaharrastajien kulttuurihistoriaa. Muun muassa suomalainen demoryhmä Future Crew oli 1990-luvulla alkanut toteuttaa Illuminatus-nimistä avaruuspeliä Windowsille alkuperäisen aprillipilan innoittamana, mutta projekti jäi keskeneräiseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pernu, Ilkka: Pelimies piilosilla Journalisti. 5.11.2009. Viitattu 23.3.2010.
  2. Pelit-Lehden kolumni, jossa oli Zoidsin arvostelu uusintana, vuodelta 1996
  3. Niko Nirvi: Elitestä Ultimaan - Maailman parhaat pelit. Pelit 1988, Tecnopress, 1988, s. 11-13.
  4. Ville Hammarberg: Kun peliolennot muuttivat meille asumaan 26. marraskuuta 2006. Satakunnan kansa. Viitattu 16.3.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]