My Little Pony: Ystävyyden taikaa

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


My Little Pony: Ystävyyden taikaa
My Little Pony: Friendship Is Magic
My Little Pony Friendship is Magic logo.svg
Tyyli animaatio
Kestoaika 22 min
Tekijä Lauren Faust
Pääosissa Tara Strong
Ashleigh Ball
Andrea Libman
Tabitha St. Germain
Cathy Weseluck
Nicole Oliver
Michelle Creber
Claire Corlett
Madeleine Peters
Alkuperämaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Kanada
Verkko Yhdysvaltain lippu The Hub
Suomen lippu Nelonen Perhe
Suomen lippu Nelonen
Esitetty Yhdysvaltain lippu 10. lokakuuta 2010 –
Tuotantokausia 3
Jaksoja 61
Tuotanto
Tuottajat Sarah Wall
Ohjaajat Jayson Thiessen
James Wootton
Käsikirjoittajat Lauren Faust
Amy Keating Rogers
Cindy Morrow
Chris Savino
Meghan McCarthy
Charlotte Fullerton
M. A. Larson
Dave Polsky
Merriwether Williams
Tuotantoyhtiö DHX Media/Vancouver
Hasbro Studios
Edeltäjä Pikku ponit
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

My Little Pony: Ystävyyden taikaa (engl. My Little Pony: Friendship Is Magic) on yhdysvaltalais-kanadalainen animaatiosarja, jonka on luonut Lauren Faust (joka on työskennellyt miehensä Craig McCrackenin rinnalla sarjoissa Tehotytöt ja Foster's Home for Imaginary Friends) perustuen samannimiseen Hasbron lelusarjaan.

Poneista on tehty myös elokuva My Little Pony: Equestria Girls.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja seuraa yksisarvista, Twilight Sparklea, jonka opettajana toimiva prinsessa Celestia lähettää Ponyvilleen opiskelemaan ystävyyden saloja. Ponyvillessä Twilight ystävystyykin viiteen hyvin erilaiseen poniin, joista jokainen edustaa omalla tavallaan ystävyyden erilaisia osa-alueita. Twilightin ystäviä ovat Pegasokset Rainbow Dash ja Fluttershy, (joka oli Spiken avustaja alunperin), maaponit Applejack ja Pinkie Pie, sekä pääkuusikon toinen yksisarvinen Rarity, joka on Spike-lohikäärmeenpoikasen avustaja. Sarjan jaksot keskittyvät pääsääntöisesti päähenkilöiden arkipäiväiseen elämään Ponyvillessä, ja pääosassa ovatkin hahmojen keskinäiset väärinymmärrykset ja kommellukset. Jokaisen jakson lopuksi Twilight lähettää Celestialle kirjeen oppimistaan asioista. Toisen tuotantokauden jaksot ovat vähemmän Twilight-keskeisiä, seuraten muiden ponien ja heidän perheidensä elämää Twilightin välttämättä ilmestymättä ollenkaan, ja yleensä joku muu pääkuusikon poneista kirjoittaakin kirjeen prinsessalle. Joissain jaksoissa sitä ei kirjoiteta ollenkaan. Kolmannen kauden viimeisessä jaksossa Twilight muuttuu prinsessaksi ja saa siivet selkäänsä.

Fanius[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja on levinnyt internetiin 4chanin kautta ja saavuttanut kulttisuosion. Merkittävä osa sarjan faneista on 12–35-vuotiaita miehiä ja poikia. Tällaisesta fanista käytetään englanninkielistä termiä brony[1]. Osa sarjan yli 12-vuotiaista faneista on myös naisia, joista on käytetty termiä pegasister[2], joka on kontaminaatio englannin kielen sanoista pegasus (pegasos), ja sister (sisko).


Suomenkielinen dubbaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Henni-Liisa Stam  … Twilight Sparkle  
 Katja Sirkiä  … Rainbow Dash  
 Saara Lehtonen  … Pinkie Pie  
 Annituuli Kasurinen  … Apple Jack  
 Taru Tikkanen  … Rarity  
 Susa Saukko  … Fluttershy, Apple Bloom,[3] Sweetie Belle[3]  
 Sari Ann Moilanen  … Scootaloo,[4] Spike (jaksot 27-52),[4] Prinsessa Luna (Kausi 2)[4]  
 Kiti Kokkonen  … Spike (jaksot 1-5, 18-26)  
 ?  … Spike (jaksot 6-15)  
 Katja Aakkula  … Prinsessa Celestia (jaksot 2-16, 27-52)  
 Ella Pyhältö  … Prinsessa Celestia (jaksot 22-26), Nightmare Moon/Prinsessa Luna (jaksot 1 ja 2), Zecora  
 ?  … Discord  
 Antti L. J. Pääkkönen  … Braeburn  
 Päivi Kangas, Erno Koskenmäki  … Kääntäjä  
 Kari Starck  … Ohjaaja  
 SDI Media A/S  … Tuotanto  

Muut äänet: Eeva Markkinen, Teuvo Matala, Kari Tamminen, Anna Asunta, Pinja Hanski, Markus Bäckman ja Pasi Ruohonen.

Hahmot, mukaanlukien myös joitain taustahahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksisarvinen ( 3 tuotankaudesta lähtien alicorn) Twilight Sparkle, (Suom. Taikatähti) ystäville Twilight, asuu Ponyvillen kirjastossa, jonne hänet majoitti Prinsessa Celestia ystävyysopintojensa ajaksi. Twilight on muihin poneihin nähden erittäin hyvissä väleissä Celestian kanssa. Hän inhoaa sotkua ja siivoamista koko sarjassa, mutta pitää vain puhtaista paikoista. Ensimmäisen kauden 24. jaksossa Twilight tapaa pöllön nimeltään Owlowiscious, joka on esiintynyt loppujakson ja joissain muissakin jaksoissa Twilightin lemmikkinä. Twilight on kotoisin Equestrian pääkaupungista Canterlotista. Twilightin söpöysmerkkinä olevat tähdet edustavat hänen loistavaa taikuuttaan. Twilight edustaa kuudetta harmonian elementtiä, taikuutta. Hän on pikkuponi, jonka iho on liila. Hänellä on liilan sävyiset silmät ja musta harja violetteine ja vaaleanpunaisine raitoineen. Osaa puhua espanjaa ja tanskaa, joita hänen poniystävänsä eivät ymmärrä ja osaa. Hänen paras ystävänsä on Pinkie Pie, joka on yhtä perso herkuille, kuten Twilight itse. Twilightin lempiväri on sininen.

Valkoinen, lilaharjainen yksisarviponi Rarity (jonka tunnistaa sinisistä silmistään), asuu omassa muotiateljeessään. Hän on ammatiltaan muotisuunnittelija. Raritylla on lemmikkinä kissa Opal. Rarity pitää meikkaamista, mutta ilmiselvästi rakastaa muotia, ja pukeutuukin aina upeasti. Harmonian elementeistä Rarity edustaa anteliaisuutta. Raritylla on pikkusisko Sweetie Belle. Rarityn söpöysmerkissä on kolme sinistä safiiria, edustamassa tämän rakkautta muotiin ja jalokiviin. Rarity ei omaa läheskään yhtä suuria taikuuden lahjoja kuin Twilight, vaan osaa vain jonkin verran erityistaitoihinsa liittyvää taikuutta, mm. jalokivenpaljastusloitsun. Ykköskauden kuudennessatoista jaksossa Rarity saa väliaikaisesti Twilight Sparklen luomat siivet. Hänen paras ystävänsä on lohikäärmeenpoikanen Spike, jota hän pitää apunaan. Rarityn lempiväri on laventelinliila.

Sininen ja purppurasilmäinen pegasosponi Rainbow Dash (Suom. Värisalama) on pääkuusikon hurjapää ja vauhtihirmu. Sarjassa ystävät kutsuvat Rainbow Dashia pääosin vain Rainbow:ksi. Rainbow Dash asuu pilvitalossaan Ponyvillen yläpuolella. Hänen talonsa on varsin näyttävä torneineen ja sateenkaarivesiputouksineen. Ensimmäisen kauden 16. jaksossa Rainbow voittaa nuorten pegasoslentäjien mestaruuskisat. Rainbow Dash on myös ainoa pegasos joka on onnistunut tekemään Sonic Rainboomin. Rainbow on kotoisin pegasos-kaupungista nimeltään Cloudsdale. Kakkoskauden seitsemännessä jaksossa May the best pet win Rainbow saa lemmikikseen kilpikonnan nimeltään Tank. Rainbow on aina fanittanut Wonderboltseja, koko Equestrian parhaita lentäjiä. Sarjan kakkoskauden 16. jaksossa Rainbow ihastuu myös kirjoihin. Rainbow Dash edustaa uskollisuuden elementtiä. Hänellä on sateenkaarenvärinen harja. Rainbow osaa puhua Japanin kieltä epäselvästi. Hänen lempivärinsä on punainen.

Pegasos Fluttershy on erittäin ujo, eläinrakas poni. Fluttershy asuu mökissään Ponyvillen laidalla. Fluttershylla on kymmeniä lemmikkejä, mutta niistä mainitaan nimeltä vain pieni valkoinen pupu, Angel. (Suom. Enkeli) Harmonian elementeistä Fluttershy edustaa lempeyttä. Kakkoskauden jaksoissa yksi ja 19, Fluttershysta kuitenkin tulee jonkin sortin helposti ärsyyntyvä riitapukari. Vaikka Fluttershy onkin Rainbow Dashin tapaan pegasos, hän on heikko lentäjä eikä lennäkään kuin muutamassa sarjan jaksossa. Fluttershyn söpöysmerkissä on kolme perhosta, edustamassa hänen rakkauttaan eläimiä kohtaan. Hän myös kykenee kommunikoimaan eläinten kanssa. Flutteshylla on petroolinsiniset silmät ja vaaleanpunainen harja. Hänen lempivärinsä on keltainen, kuten myös hänkin. Alun perin hän piti Spikea apurinaan, mutta nykyään se siirtyi Rarityyn.

Oranssi vaaleaharjainen maaponi Applejack on pääkuusikon maalaisponi. Applejack asuu Omppulan omenatarhan tilalla, ja kuuluu Omppulan sukuun. Applejackin suku on hyvin laaja, mutta sarjassa esiintyvät vakituisesti vain Applejackin isoveli Big Macintosh, pikkusisko Apple Bloom ja kaikkien kolmen isoäiti, Granny Smith. Ensimmäisen kauden 23. jaksossa, jossa Applejack kertoo söpöysmerkkitarinansa, mainitaan myös Applejackin täti ja setä. Näiden kahden ponin etunimiä ei mainita, mutta sukunimen mainitaan olevan Orange. Applejackin uskollinen lemmikki on paimenkoira Winona. Applejack edustaa rehellisyyden elementtiä, eikä näin ollen juuri koskaan valehtele. Ensimmäisen kauden 4. jaksossa Applejack palkitaan Ponyvillen kunniaponipalkinnolla. Applejackin söpöysmerkkissä on kolme omenaa, jotka kertovat että hän on päättänyt omistautua sukunsa omenatilan hoitoon. Applejack on mestari lassoamisessa, ja esitteleekin taitojaan useassa jaksossa. Applejackilla on vihreät silmät ja hänen lempivärinsä on oranssi kuten myös hänkin.

Maaponi Pinkie (Pinkamena Diane) Pie (Suom. Marenkipiiras, Pinkki piirakka), ystäville Pinkie, on Ponyvillen jokaisen ponin ystävä. Pinkie rakastaa laulamista ja onkin vastuussa monesta sarjassa kuullusta laulusta. Pinkie ei näytä surullista naamaa koko sarjan aikana, lukuunottamatta ensimmäisen kauden 25. jaksoa ja kakkoskauden pilottijaksoja. Pinkiellä on ns. Pinkie-sense, eli hänen kehonsa ennustaa tulevia tapahtumia. Esim. nykivä häntä ennustaa että jotain putoaa taivaalta. Pinkie rakastaa juhlien järjestämistä, joista kertovat hänen söpöysmerkkinsä ilmapallot. Pinkie on myös hyvin perso herkuille. Pinkiellä on lemmikkinään hampaaton alligaattori, Gummy. Pinkie Pie työskentelee Sugarcube Corner-leipomossa. Hän edustaa naurun elementtiä. Hänellä on siniset silmät ja vaaleanpunainen harja. Osaa puhua Italiaa. Twilight on hänen paras ystävänsä joka jaksossa. Pinkien lempiväri on vaaleanpunainen, kuten myös ihonsakin.

Sivuhahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Spike - Twilightin lohikäärmeystävä ja apuri, joka on ihastunut Rarityyn.
 • Apple Bloom - maaponi, Apple Jackin pikkusisko, joka käy koulua ystävien kanssa, ja yrittää kolmen ystävänsä tavoin ansaita söpöysmerkkinsä.
 • Sweetie Belle - yksisarvinen, Rarityn pikkusisko, joka käy koulua ystäviensä kanssa, ja yrittää ansaita söpöysmerkkinsä.
 • Scootaloo - pegasos,joka yrittää ansaita söpöysmerkkinsä. Hän ei osaa lentää, ja ihailee suuresti Rainbow Dashia, josta haluaisi isosiskonsa itselleen
 • Prinsessa Celestia - Equestrian hallitsija, Alicorn, joka nostaa taikavoimillaan auringon taivaalle. Hän on myös Twilightin opettaja, joka lähetti hänet Ponyvilleen opiskelemaan ystävyyttä. Hän myös antaa joissain jaksoissa tehtäviä Twilightille ja kumppaneille. Hänellä on lemmikki feenikslintu nimeltä Philomena.
 • Prinsessa Luna - Alicorn, Celestian pikkusisko, joka nostaa kuun taivaalle öisin. Hän joutui kuuhun vangiksi tuhat vuotta sitten.
 • Nightmare Moon - Lunan pahaminä, joksi hän muuttui, kun kapinoi isosiskoaan vastaan, ja joutui sitten tuhanneksi vuodeksi kuuhun. Nightmare Moon kuitenkin vapautui kuustaan, ja aikoi kostaa Equesterialle syöksemällä maan ikuiseen yöhön, mutta Twilight ystävineen Harmonian elementtien avulla päihittivät hänet, ja hän muuttui jälleen hyväksi
 • Queen Chrysalis - Alicorn, Equestrian pahis
 • Big Macintosh - Apple Jackin isoveli
 • Granny Smith - maaponi, Apple Jackin, Bic Macintoshin ja Apple Bloomin isoäiti.
 • Silver Spoon - maaponi, joka kiusaa Diamond Tiaran kanssa Apple Bloomia, Sweetie Belleä ja Scootaloota.
 • Diamond Tiara - maaponi, Apple Bloomin, Sweetie Bellen ja Scootaloon koulutoveri, joka on jo saanut söpöysmerkkinsä ja pilkkaa heitä, koska heillä ei niitä vielä ole niitä.
 • Discord - hevoslisko, jonka keho koostuu monien eläinten osista. Toisen tuotantokauden ensimmäisissä jaksoissa Discord kaappasi Harmonian elementit, ja Twilight ja kumppanit lähtivät etsimään niitä. Discord muutti heidät elementtiensä vastaisiksi, mutta Twilight ymmärsi aidon ystävyyden merkityksen, ja muutti heidät taikavoimillaan jälleen tavallisiksi. Sitten he löysivät elementit, ja muuttivat niiden voiman avulla Discordin kivipatsaaksi. Kolmannella tuotantokaudella Discord tekee paluun. Fluttershy saa ohjat haltuunsa,ja yrittää saada Discordista esille tämän hyvän puolen, vaikka muut harmonian elementeistä ovat eri-mieltä. Jakson lopussa Discord ymmärtää että ystävien pitäminen saa hänet tuntemaan paremmalta ja lopulta näyttää kiltin puolensa.
 • Gilda - Aarnikotka, pikkuponien vihollinen, joka tuli Ponyvilleen, ja alkoi kiusata molempia poneja. Sekä Pinkietä että Twilight Sparklea. Myös toisia pikkuponeja. Rainbow Dashin ystävä. Tämä kuitenkin lopulta ymmärsi Gildan ilkeän luonteen, ja karkotti hänet Ponyvillestä.
 • Derpy Hooves - Pegasos, hieman hömelö poni, jolla on silmät kierossa miten sattuu.
 • Trixie - Yksisarvinen, joka saapui Ponyvilleen kerskaillen yksisarvisvoimillaan, ja elvisteli, että kukaan ei voi voittaa häntä taikuusmittelöissä. Twilight kuitenkin todisti olevansa voimakkaampi, ja nöyryytetty Trixie lähti Ponyvillestä, mutta palasi myöhemmin vahvan taika-amuletin kanssa, ja haastoi Twilightin kaksintaisteluun. Voitettuaan sen (amuletin avulla), hän karkotti Twilightin Ponyvillestä, mutta tämä palasi ja huijasi Trixietä Zecoran kanssa, ja tämä lähti Ponyvillestä.
 • Zecora - seepra, joka asuu metsän siimeksessä, ja keittelee yrteistä taikajuomia.
 • Cheerilee - Maaponi, joka opettaa ponyvillen pikku varsoja.
 • Daisy - maaponi
 • Mr. ja Mrs. Cake - Maaponeja, jotka omistavat leipomon, jossa Pinkie on töissä.
 • Veljekset Flim ja Flam - Yksisarvisia, jotka meinasivat ajaa Omppulan omenatarhan konkurssiin.
 • Photo Finish - Maaponi, Equestrian muodin huippu.
 • Roseluck - maaponi
 • Dinky - yksisarvinen
 • Fancy Pants - yksisarvinen
 • Lyra (Heartstrings) - yksisarvinen
 • Shining Armor - Yksisarvinen, Twilightin veli, joka nai prinsessa Cadancen.
 • Prinsessa Cadance - alicorn, Twilightin entinen hoitotäti, joka meni Shining Armorin (Twilightin isoveli) kanssa naimisiin.
 • Fleur Dis Lee - yksisarvinen, ja Fancy Pants'n puoliso.
 • Vinyl Scratch - Equestrian Dj, Taiteilianimeltään Dj Pon-3.
 • Prince Bluehood - Rarityn sulhanen, joka on salaa ihastunut Pinkie Piehin.


Näistä hahmoista Nightmare Moon, Photo Finish, Flim, Flam, Queen Chrysalis ja Fancy Pants esiintyvät vain 1kauden tai 2kauden jaksossa.

My Little Pony: Ystävyyden taikaa -sanasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Elements of Harmony, nauru, lempeys, anteliaisuus, rehellisyys, uskollisuus ja taika. Vanhaa ponitaikuutta, Equestrian vahvinta. Ykköskauden pilottijaksossa ponit kukistavat elementeillä vihollisensa, Nightmare Moonin,
 • Canterlot (suom. Laukkapori), Equestrian pääkaupunki jossa sijaitsee myös prinsessa Celestian linna
 • Alicorn, poni jolla on sekä siivet että sarvi
 • Equestria, maa jossa ponit sarjassa asuvat
 • Cutie Mark,(suom. Söpöysmerkki) merkki joka ilmestyy ponin takamukseen kun hän löytää oman erikoistaitonsa
 • The Grand Galloping Gala, kerran vuodessa järjestettävä arvostettu juhla, jonne pääsevät vain lipun saaneet (suurimmalta osin ylhäisiä poneja)
 • Winter Wrap-up, Ponyvillen ponien perinne, jossa talvi siivotaan pois (Vain Canterlotissa käytetään kevät-taikaa)


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]