Mustatetra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustatetra
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Tetrakalat Characiformes
Heimo: Tetrat Characidae
Suku: Gymnocorymbus
Laji: ternetzi
Kaksiosainen nimi

Gymnocorymbus ternetzi
(Boulenger, 1895)

Katso myös

  Mustatetra Wikispeciesissä
  Mustatetra Commonsissa

Mustatetra (Gymnocorymbus ternetzi) on eteläamerikkalainen tetrojen heimoon kuuluva kala, joka on myös suosittu ja melko helppohoitoinen akvaariokalana.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustatetra on mustavalkoraitainen tetra. Useimpien sukulaistensa tavoin se on sivuilta litistynyt parvikala. Mustatetra on yleensä nuorempana tummemman värinen ja väri hiipuu vanhempana. Se voi elää jopa kahdeksanvuotiaaksi. Naaraat tunnistaa siitä, että niiden evät myötäilevät niiden alavatsaa, kun taas koiraiden evät ovat isommat.[2] Kutevan naaraan huomaa sen pulleasta mahasta.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustatetra kuuluu eteläamerikkalaisiin tetrakaloihin. Mustatetra on kotoisin Paraguay-joelta, enimmäkseen Bolivian alueelta.[3]

Käyttäytyminen ja lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustatetraa on helppo viljellä. Laji uiskentelee akvaarion keskikerroksessa, josta yksilöt voivat myös varata pieniä reviireitä itselleen. Viljely onnistuu hyvin, kun kaloille tarjoaa vaihtelevaa ruokaa ja pitää lämpötilan noin 26 °C:ssa. Mustatetra on parvikala. Koska mustatetra on isommanpuoleinen tetra, riittää parveksi 7–10 yksilöä. Akvaarion minimikoko sata litraa.

Vesiolot ja ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustatetrat viihtyvät luonnossa vesissä, joissa on paljon kasvillisuutta ja juurakoita. Siksi ne viihtyvät akvaario-oloissakin paremmin, kun niille suodaan vastaavanlaisia piilopaikkoja. Mustatetralle kelpaa kaikenlainen ruoka. Mustatetran suosikkiruokaa ovat elävät hyttyset.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lima, F.: Gymnocorymbus ternetzi IUCN Red List of Threatened Species. Version 2023-1. 2023. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 31.1.2024. (englanniksi)
  2. Faunatar. Web Archive 2010.
  3. Gymnocorymbus ternetzi (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). (englanniksi)
  4. Gutjahr, A.: ”Akvaarion synty: akvaariokaloja”, Akvaario, s. 36. Suomentanut Syvänperä, Tuula. München, Saksa: Gummerus, 2012. ISBN 978-951-20-8837-9.
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.