Microsoft Flight Simulator 2004

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Flight Simulator 2004: A Century of Flight
Kehittäjä Microsoft Game Studios
Julkaisija Microsoft
Pelisarja Microsoft Flight Simulator
Julkaistu 2003
Lajityyppi simulaatiopeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 3
Alusta Windows
Jakelumuoto CD-ROM
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Flight Simulator 2004: A Century of Flight (FS9) on Microsoftin Microsoft Flight Simulator -sarjan yhdeksäs osa. Osan teemana on ilmaa raskaamman lentämisen ensimmäinen vuosisata.

Pelin sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentokoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teeman hengessä pelin mukana tulee erilaisia lentokoneita, niin vanhoja kuin uusiakin.

Tehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flight Simulator 2004 tarjoaa myös lukuisia tehtäviä. Niissä voi yrittää muun muassa Wrightin veljesten ensilentoa tai kokeilla ylittää Atlantti Spirit of St. Louisilla.

Lentokentät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on yli 24 000 lentokenttää. Muutama suurin niistä on mallinettu pelisarjan aikaisempia osia tarkemmin.

Moninpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on myös verkkopeliominaisuus, jossa voi pelata peliä muiden pelaajien kanssa joko omalla tai heidän tekemällään pelipalvelimellaan. Pelissä on mukana myös chat, jolla voi keskustella muiden pelaajien kanssa.

Lisäksi peliä on mahdollisuus pelata maailmanlaajuisessa VATSIM tai IVAO verkossa, jossa käytetään realistista radiokieltä. Lennonjohtona toimivat oikeat ihmiset.

Lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisesti ottaen, ainakin Suomessa asuvan kannalta, Flight Simulator 2004 on suoraan paketista vedettynä melko "tylsä", ja epärealistinen, lähinnä todella huonoilta näyttävien lentokenttien ja maaston takia. Peliin saa kuitenkin huimasti lisäpiristettä joko maksullisten tai ilmaiseksi Internetistä ladattavien lisäosien avulla.

Hyvänä esimerkkinä suomalaiset simulaattoriharrastajat ovat ottaneet asian oikein kunnolla käsittelyynsä; Finnish Scenery Designers on tehnyt ja julkaissut ilmaiseksi Internetiin lähes koko Suomen kattavat fotorealistiset maatekstuurit ja tarkasti mallinnetut lentokentät. Muun muassa Helsinki-Vantaan lentoaseman Hilton-hotelli on mallinnettu. Myös ulkomaille löytyy tuhansia verkosta ladattavia ilmaisia tai maksullisia lisäosia.

Useimmiten taas laadukkaat lisäosalentokoneet ovat maksullisia. Suositeltavia hankintoja ovat mm. Wilco/feelthere:n Airbus A320- ja A330/340 koneperhe sekä PMDG:n Boeing 737-sarja, PMDG:n MD-11,[1] Airsimmer:in A320 koneperhe, PMDG:n Boeing 747 ja Level-D:n Boeing 767. Myös Captain Similtä löytyy hienoja lisäosia. Ilmaiset lisäosalentokoneet ovat useimmiten yleisilmailukoneita, ja niiden ohjaamot eivät yleensä ole kovin hienoja. Toki poikkeuksiakin löytyy.

Peliin voi ladata myös niin sanottua AI-liikennettä, joka tuo peliin paremman tietokoneohjatun lentoliikenteen. "Yhtiöt" ovat samoja kuin oikeastikin, ja ne käyttävät samoja koneita samoilla maalauksilla, toisin kuin pelin oma AI-liikenne, joka on täysin kuvitteellista.

Kun pelin on höystänyt täyteen lisäosia, ja omistaa tehokkaan tietokoneen, monien mielestä se on jopa osin parempi kuin uudempi versio, Flight Simulator X. 2004:sen kevyempi tekniikka tarjoaa hyvän ruudunpäivitysnopeuden, kun lisäosilla saadaan peli näyttämään myös hienolta ja tuntumaan realistisemmalta. 2004:n etu Flight Simulator X:ään onkin juuri yksinkertaisempi tekniikka.

Pelissä tulee myös mukana GMax -CAD-ohjelma, jolla lentokoneita ja rakennuksia voi tehdä itse helposti.

Tekniikkaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentokoneiden ja maiseman muokkaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flight Simulator 2004:lle on saatavilla runsaasti sekä kaupallisia että ilmaisia laajennuksia.

Simulaattorille on mahdollista luoda myös itse lisää ilma-aluksia sekä simulaattorin maisemaa ja lentokenttiä. Maiseman luonti peliin tapahtuu layer -tekniikalla. Maiseman tasot luodaan päällekkäin maisemapohjasta alkaen. Maisemapohjan päälle lisätään tekstuurit ja lentokentän osat. Muokattu maisemapohja voidaan tehdä paketiksi, jota voidaan myöhemmin päivittää. Maiseman tekstuuritiedostot ovat BMP -tiedostoja, joita voidaan muokata suoraan kuvankäsittelyohjelmilla. Rakennukset ja lentokoneet ovat kolmiulotteisia polygonimalleja. Kolmiulotteisten objektien pinnat teksturoidaan kuvatiedostoilla maiseman tapaan. Lentokoneiden asetuksia voidaan muokata kunkin lentokoneen aircraft.cfg tiedostosta.

Lentokenttien pohjat voidaan luoda erityisellä AFCAD -ohjelmalla.

Koska pelin tekniikka on kevyempää, myös vähän vaatimattomampikin kone jaksaa yleensä pyörittää sitä paremmin kuin uudempaa osaa Microsoft Flight Simulator X:ää, kaikkein uusimmasta vuoden 2020 versiosta puhumattakaan. Siten Flight Simulator 2004:llä on aktiivikäyttäjiä vielä 2020-luvullakin.

Järjestelmävaatimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Microsoftin ilmoittamat vähimmäisvaatimukset:

Kuitenkin pitkän kokemuksen perusteella vähimmäisvaatimukset ovat selvästi korkeammat:

Lisäksi verkossa pelaamiseen Internet-yhteys.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]