Matopeli

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nokian ensimmäisen matopelin epävirallinen tietokonekäännös.

Matopeli on 1970-luvulla kehitetty videopelityyppi, joka tuli suosituksi matkapuhelinpelinä 1990-luvulla. Tyypillisesti peleissä ohjataan matoa, joka kuolee törmätessään itseensä tai pelikentän laitoihin. Keräämällä pelikentältä ”ruokaa” pelaaja saa pisteitä, mutta samalla mato kasvaa pituutta ja peli vaikeutuu. Madon liikevauhti saattaa myös nopeutua pisteiden karttuessa.

Ensimmäinen ideaa hyödyntänyt peli lienee Gremlinin arcadepeli Blockade vuodelta 1976.[1] Luultavasti ensimmäisen kotitietokoneversion teki saksalainen F. Seger TRS-80-tietokoneelle vuonna 1978. Pian julkaistiin versioita myös Apple II -tietokoneelle ja ohjelmoitaville taskulaskimille. Commodore VIC-20 sai oman versionsa nimeltä Worms pian tämän jälkeen. Microsoft jakoi MS-DOSin QBASICin mukana Nibbles-peliä. Nokian matkapuhelimissa peli tunnetaan nimellä Snake ja sen suunnitteli Taneli Armanto. [2] Ensimmäinen pelin sisältänyt Nokian puhelin oli vuonna 1998 markkinoille tullut Nokia 5110.

Uusimmissa Nokian matkapuhelinversioissa pelistä, Snake 2:ssa, kerätään pisteitä ”tavallisesta ruoasta” ja erilaisista hyönteisistä. Hyönteisen syömisestä saa sitä enemmän pisteitä, mitä nopeammin sen saa pyydystettyä.

Joissakin Nokian kännyköistä löytyy myös Snake Xenzia -niminen matopeli. Snake 3 on kolmiulotteiseksi käännetty matopeli, ja siinä on uudistuksia edeltäjäänsä. Snakes-niminen kolmiulotteinen matopeli löytyy myös joistakin Nokian Symbian-puhelimista. Peli oli alun perin tehty Nokian N-Gage-pelipuhelimelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.