Ohjelmistosuunnittelija

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ohjelmistosuunnittelija tai ohjelmistokehittäjä tai sovelluskehittäjä suunnittelee ja kehittää ohjelmistoja.

Tietotekniikan suunnittelijat toimivat erilaisissa kehitys- ja ylläpitotehtävissä mm. ohjelmistotuotannossa ja tietoliikennepalveluissa. Tehtäviin voi kuulua myös kouluttamista. Työpaikkoja on tietotekniikan palveluyrityksissä sekä tietotekniikkaa käyttävissä yrityksissä ja organisaatioissa. Suunnittelijan on hallittava suuria kokonaisuuksia, jotka muodostuvat teknisistä, taloudellisista ja inhimillisistä tekijöistä. Joissakin suunnittelutehtävissä liiketoiminnallinen osaaminen on keskeistä.

Työtehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietotekniikan (IT) ammattilaisista noin puolet työskentelee erilaisissa suunnittelutehtävissä. Suunnittelijat toimivat kehitys- ja ylläpitotehtävissä ohjelmistotuotannossa, verkko- ja tietoliikennepalveluissa sekä käyttö- ja laitepalveluissa.

Sovellusalueiden osaamisen merkitys on entisestään korostunut, eikä yksi ammattilainen pysty enää hallitsemaan koko tietotekniikan tehtäväkenttää. Oman erikoistumisalueen tehtävien lisäksi työhön voi kuulua mm. asiakaspalvelua, kouluttamista tai hallinnollisia tehtäviä.

Työ tehdään usein tiimissä, jossa suunnittelijat työskentelevät oman sovellusalueensa johdon alaisuudessa. He voivat itsekin olla esimiesasemassa riippuen työpaikasta ja tehtävistä.

Suunnittelijan nimike riippuu siitä, mihin tietotekniikan osa-alueeseen hän on erikoistunut. Nimikkeet vaihtelevat myös sen mukaan työskennelläänkö yksityisellä vai julkisella sektorilla, tuottaja- vai käyttäjäorganisaatiossa sekä yrityksen koon, kulttuurin ja kansainvälisyyden mukaan.

Työpaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotantopuolella työllistävät tietotekniikan palveluyritykset, esimerkiksi ohjelmistotalot, tietojenkäsittelypalvelut ja tietoliikenneoperaattorit. Työpaikkoja löytyy myös tietotekniikkaa käyttävistä organisaatioista ja yrityksistä. Kyseeseen tulevat mm. virastojen ja oppilaitosten tietotekniikkaosastot yms. Yksityisellä sektorilla työllistävät mm. pankkien, vakuutusyritysten ja kaupan tietotekniikkaosastot tai vastaavat.

Työn vaatimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suunnittelutehtävissä on hallittava suuria kokonaisuuksia, jotka muodostuvat teknisistä, taloudellisista ja inhimillisistä tekijöistä.

Ohjelmointikokemusta sekä käyttöjärjestelmien hallintaa ja tietokantaosaamista edellytetään usein. Joissakin suunnittelutehtävissä liiketoiminnallinen osaaminen on keskeistä.

Tehtävissä tarvitaan suunnittelutaitoa, loogista päättelykykyä ja järjestelmällisyyttä.

Yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja tarvitaan myös, sillä työ tehdään usein ryhmän jäsenenä.

On tärkeää ymmärtää sekä käyttäjien että asiakkaiden tarpeet.

Asiat on osattava ilmaista sujuvasti suullisesti ja kirjallisesti. Esiintymistaidoista on hyötyä, sillä kouluttajana toimiminen voi kuulua tehtäviin. Työssä joutuu antamaan myös kirjallisia raportteja.

Englannin kielen taito on tarpeen, sillä suurin osa alan kirjallisuudesta on englanninkielistä.

Tietotekniikan nopea kehitys edellyttää jatkuvaa opiskelua.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietotekniikkaa voi opiskella teknillistieteellisellä koulutusalalla. Tutkinto on diplomi-insinööri (DI)

Yliopistoissa voi opiskella tietojenkäsittelytiedettä ja suorittaa tutkinnon filosofian maisteri, luonnontieteellinen ala. Tietojärjestelmätiedettä opiskellen voi suorittaa (kauppatieteiden maisterin tutkinnon (KTM).

Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon, insinööri (AMK) sekä liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon, tradenomi. Tietojenkäsittelyn koulutusohjelmaa noudattavan (IT-)tradenomin tutkinnon, joka yhdistää tietojenkäsittelyä ja liiketaloutta, voi myös suorittaa ammattikorkeakouluissa.

Toisen asteen oppilaitoksissa voi suorittaa tietojenkäsittelyn perustutkinnon, datanomi. Tutkinto voidaan suorittaa myös näyttötutkintona, kuten myös tietojenkäsittelyn ammatti- ja erikoisammattitutkinnot.

Lähde: http://www.mol.fi/avo/ammatit/25130.htm

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.