Marokon kuninkaalliset ilmavoimat

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Marokon kuninkaalliset ilmavoimat (arabiaksi القوات الجوية الملكية المغربية ; translitteroituna al-Qoat al-Jaoiyah al-Malakiyah al-Maghribiyah) on Marokon asevoimien ilma-ase.

Ilmavoimat ovat ilmeisesti syntyneet Marokon itsenäistymiseen eli vuoteen 1956 mennessä. Marokko on ollut Yhdysvaltain liittolainen ja siksi sen ilmavoimien kalusto on ranskalaista ja yhdysvaltalaista alkuperää.

Ilmavoimilla on kahdeksan lentotukikohtaa. Suurimmat ovat Meknesin, Marrakeshin, Rabatin (Salen) ja Kenitran lentotukikohdat. Turistikaupunki Agadirin liepeellä on yksi sotilaslentotukikohta, joka on olemassa lähinnä Marokon nykyisen kuninkaan lentoharrastuksen takia.

Sotatoimia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1970-luvulla Marokko soti aktiivisesti Länsi-Saharassa Polisario-vapautusrintamaa vastaan. Marokon ilmavoimien iskut toimivat autiomaassa tehokkaasti ja Polisario joutui vetämään joukkojaan suojaan Algeriaan. Polisario ampui taisteluissa alas mm. kaksi C-130 Hercules, viisi F-5A ja kaksi Mirage-lentokonetta. Marokon ilmavoimat partioivat yhä Länsi-Saharan yläpuolella sissien vastaisena tiedusteluna.

Kalustotilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1990-luvun lopussa Marokko alkoi uudistaa ilmavoimiaan pyrkien saamaan Yhdysvalloista 24 F-16-hävittäjää. Kauppaa ei kuitenkaan koskaan tehty. Saudi-Arabia oli valmis lahjoittamaan Marokon ilmavoimille 12 AH-64 Apache-helikopteria, mutta tämä raukesi. Myös Arabiemiirikuntien liitto on tukenut rahoituksellaan Marokon ilmavoimien kehittämistä.

Vuosien 1998 ja 2004 välissä Marokon käyttämiin Mirage F-1-hävittäjiin saatiin hankittua uudet tutkat Ranskasta.

Hävittäjälentokoneet

Pommikoneet

Koulukoneet

Kuljetuskoneet

Ilmatankkauskoneet

Yhteyskoneet

Taisteluhelikopterit

Kuljetushelikopterit

Koulutushelikopterit