Marius af Schultén

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marius Max af Schultén ryhmäkuvassa sisarustensa kanssa

Marius Max af Schultén (21. joulukuuta 189030. tammikuuta 1978) oli suomalainen arkkitehti ja kuvataiteilija. Af Schultén työskenteli paitsi itsenäisenä arkkitehtina myös monien Suomen tunnetuimpien arkkitehtien avustajana. Taidegraafikkona hän kuvasi töissään rakennuksia ja kaupunkiympäristöjä. Hänet tunnetaan myös aktiivisena arkkitehtuurikeskustelijana.

Marius af Schulténin isä oli kirurgian professori Max af Schultén. Af Schultén valmistui arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1915. Opiskeluaikanaan af Schultén harjoitteli Jung & Bomansonin arkkitehtitoimistossa ja valmistumisensa jälkeen hän työskenteli Sigurd Frosteruksen toimistossa. Vuosina 1919–1924 hänellä oli Matti Finellin kanssa yhteinen arkkitehtitoimisto. Tämän jälkeen af Schultén jatkoi uraansa työskentelemällä monien tunnettujen arkkitehtien toimistoissa. Hän teki suunnittelutöitä muun muassa Bertel Liljeqvistin, Jarl Eklundin, Eino Forsmanin, Oiva Kallion, Uno Ullbergin ja Lars Sonckin kanssa sekä Jung & Jung -arkkitehtitoimistossa. Oman arkkitehtitoimiston hän perusti vuonna 1949.

Uransa aikana af Schultén suunnitteli niin pientaloja, asuinkerrostaloja, julkisia rakennuksia kuin teollisuusrakennuksia eri puolille Suomea. Frosteruksen kuoleman jälkeen hän muun muassa teki jatkosuunnitelman Stockmannin Helsingin-tavaratalon laajentamiseksi, mutta hänen suurisuuntaista suunnitelmaansa, johon kuului esimerkiksi Pohjois-Esplanadin kulmaan rakennettava pilvenpiirtäjä, ei koskaan toteutettu.

Paitsi arkkitehtina, af Schultén oli tunnettu myös innokkaana kulttuurikeskustelijana muun muassa Hufvudstadsbladetissa ja Arkkitehti-lehdessä, joissa hän otti usein kantaa Helsingin arvokkaan vanhan rakennuskannan säilyttämisen puolesta. Hän kirjoitti Helsingin arkkitehtuurista lukuisia lehtiartikkeleita.

Marius Max ja hänen puolisonsa Judith Ingeborg af Schultén (s. Lindroos) saivat kaksi lasta: Cay Gerhard (s. 1938, myöh. oikeustieteen lisensiaatti) ja Bengt Henrik (s. 1939, myöh. sisustusarkkitehti ja muotoilija).

Kirjallisia teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Christ-Janer, Albert (suom. toim. Marius af Schultén) 1951. Eliel Saarinen. Helsinki: Otava, 158 s.
  • Brunila, Birger & af Schultén, Marius af 1955. Asemakaava ja rakennustaide. Helsingin kaupungin historia IV:1, s. 8–104. Helsinki.
  • Schultén, Marius af 1956. Helsingfors, stad vid havet. Helsingfors: Söderström, 102 s.
  • Schultén, Marius af 1956. Recent Architecture in Finland. Architect's Year Book 7, s. 79-99. London: Elek Books.
  • Schultén, Marius af, Aminoff, Torsten & Antell, Kurt 1962. Vårt riddarhus: en presentation av riddarhuset i Helsingfors. Helsingfors: Finlands riddarhus, 69 s.
  • Schultén, Marius af 1970. Benois teaterhus. Svenska teatern. Helsingfors: Mercator, 145 s.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]