Luettelo osmanien sulttaaneista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Osmanien valtakunnan sulttaanin vaakuna

Tämä on luettelo Osmanien valtakunnan sulttaaneista (turk. Osmanlı İmparatorluğu Padişahları). Luettelo alkaa Ottomaanivaltion perustajasta Osman I:stä joka perusti Ottomaanivaltion vuonna 1299 ja loppuu viimeisiin islamin kalifiin Abdul Mejid II:n.

29. lokakuuta 1923 Mustafa Kemal Atatürk lakkautti sulttaanikunnan ja julisti Turkin tasavallan perustetuksi. kalifaatin 3. maaliskuuta 1924.

Ottomaanivaltakunnan valtiolippu

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

järjestys[1] sulttaani[1] valtakausi alkoi[1] valtakausi loppui[1] kuninkaallinen sintetti[1] perhesuhde[1]
1 Osman I Osman I 1299 1326 Ertuğrulin poika
2 Orhan I Orhan I 1326 1362 Orhan I Osman I:n poika
3 Murad I Murad I 1362 15. kesäkuuta 1389 Murad I Orhanin poika
4 Bayezid I Bayezid I 15. kesäkuuta 1389 20. heinäkuuta 1402 Bayezid I Murad I:n poika
Interregnum 1402 – 1413
5 Mehmed I Mehmed I 5. heinäkuuta 1413 26. toukokuuta 1421 Mehmed I Bayezid I:n poika
6 Murad II Murad II 25. kesäkuuta 1421 1444 Murad II Mehmed I:n poika
7 Mehmed II Fatih II. Mehmet.jpg 1444 1446 Mehmed II Murad II:n poika
8 Murad II (toinen valtakausi) Murad II 1446 3. helmikuuta 1451 Murad II Mehmed I:n poika
9 Mehmed II Gentile Bellini 003.jpg 3. helmikuuta 1451 3. toukokuuta 1481 Mehmed II Murad II:n poika
10 Bayezid II Bayezid II 19. toukokuuta 1481 25. huhtikuuta 1512 Bayezid II Mehmed II:n poika
11 Selim I Selim I 25. huhtikuuta 1512 21. syyskuuta 1520 Selim I Bayezid II:n poika
12 Suleiman Suuri Suleiman Suuri 30. syyskuuta 1520 6. tai 7 . syyskuuta 1566 Suleiman Suuri Selim I:n poika
13 Selim II Selim II 29. syyskuuta 1566 21. joulukuuta 1574 Selim II Suleiman I:n poika
14 Murat III Murad III 22. joulukuuta 1574 16. tammikuuta 1595 Murad III Selim II:n poika
15 Mehmed III Mehmed III 27. tammikuuta 1595 20. tai 21. joulukuuta 1603 Mehmed III Murat III:n poika
16 Ahmed I Ahmed I 21. joulukuuta 1603 22. marraskuuta 1617 Ahmed I Mehmed III:n poika
16 Mustafa I Mustafa I 22. marraskuuta 1617 26. helmikuuta 1618 Mustafa I Mehmed III:n poika
17 Osman II Osman II 26. helmikuuta 1618 19. toukokuuta 1622 Osman II Ahmed I:n poika
18 Mustafa I Mustafa I 20. toukokuuta 1622 10. syyskuuta 1623 Mustafa I Osman II:n veljenpoika
19 Murat IV Murad IV 10. syyskuuta 1623 8. tai 9. helmikuuta 1640 Murad IV Ahmed I:n poika
20 Ibrahim I Ibrahim 9. helmikuuta 1640 8. elokuuta 1648 Ibrahim Ahmed I:n poika
21 Mehmed IV Mehmed IV 8. elokuuta 1648 8. marraskuuta 1687 Mehmed IV Ibrahimin poika
22 Suleiman II Suleiman II 8. marraskuuta 1687 22. kesäkuuta 1691 Suleiman II Ibrahimin poika
23 Ahmed II Ahmed II 22. kesäkuuta 1691 6. helmikuuta 1695 Ahmed II Ibrahimin poika
24 Mustafa II Mustafa II 6. helmikuuta 1695 22. elokuuta 1703 Mustafa II Mehmed IV:n poika
25 Ahmed III Ahmed III 22. elokuuta 1703 1. tai 2. lokakuuta 1730 Ahmed III Mehmed IV:n poika
26 Mahmud I Mahmud I 2. lokakuuta 1730 13. joulukuuta 1754 Mahmud I Mustafa II:n poika
27 Osman III Osman III 13. joulukuuta 1754 29. tai 30. lokakuuta 1757 Osman III Mustafa II:n poika
28 Mustafa III Mustafa III 30. lokakuuta 1757 21. tammikuuta 1774 Mustafa III Ahmed III:n poika
29 Abd-ul-Hamid I Abdülhamid I 21. tammikuuta 1774 6. tai 7. huhtikuuta 1789 Abdülhamid I Ahmed III:n poika
30 Selim III Selim III 7. huhtikuuta 1789 29. toukokuuta 1807 Selim III Mustafa III
31 Mustafa IV Mustafa IV 29. toukokuuta 1807 28. heinäkuuta 1808 Mustafa IV Abd-ul-Hamid I:n poika
32 Mahmud II Mahmud II 28. heinäkuuta 1808 1. heinäkuuta 1839 Mahmud II Abd-ul-Hamid I:n poika
33 Abd-ul-Mejid Abdülmecid I 1. heinäkuuta 1839 25. kesäkuuta 1861 Abdülmecid I Mahmud II:n poika
34 Abd-ul-Aziz Abdülaziz 25. kesäkuuta 1861 30. toukokuuta 1876 Abdülaziz Mahmud II:n poika
35 Murad V Murad V 30. toukokuuta 1876 31. elokuuta 1876 Murad V Abd-ul-Azizin poika
36 Abd-ul-Hamid II Abdülhamid II 31. elokuuta 1876 27. huhtikuuta 1909 Abdülhamid II Abd-ul-Azizin poika
37 Mehmed V Mehmed V 27. huhtikuuta 1909 3. heinäkuuta 1918 Mehmed V Abd-ul-Azizin poika
38 Mehmed VI Mehmed VI 4. heinäkuuta 1918 1. marraskuuta 1922 Mehmed VI Abd-ul-Azizin poika
tasavaltainen kalifaatti
39 (1) Abdul Mejid II Abdülmecid II 18. marraskuuta 1922 3. maaliskuuta 1924 Abd-ul-Azizin poika

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Ottoman Web Side Sultans. Osmali700. Viitattu 13.04.2013.

f