Luettelo Neuvostoliiton ja Venäjän laivastojen sukellusveneluokista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luettelo Neuvostoliiton ja Venäjän laivastojen sukellusveneluokista listaa Venäjän tasavallan ja sitä edeltäneiden Venäjän keisarikunnan ja Neuvostoliiton laivastojen sukellusveneluokat. Neuvostoliiton laivaston sukellusveneet valmistettiin numeroituina projekteina, jotka toisinaan nimettiin. Kylmän sodan aikana Nato antoi kullekin näin muodostuneelle "luokalle" raportointinimen, jotka perustuivat osittain epätäsmällisiin tiedustelutietoihin.

Dieselkäyttöiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen maailmansodan aikana saadut ja vallatut alukset
  • Latvian laivaston Ronis-luokan Ronis ja Spidola[17]
  • Viron laivaston Kalev-luokan Kalev ja Lembit[17]
  • Brittiläiset V-luokan sukellusveneet V1 (HMS Sunfish), V2 (HMS Unbroken), V3 (HMS Unison) ja V4 (HMS Ursula)[17]
  • Romanian laivaston S3, S4 ja TS4[17]

Hyökkäyssukellusveneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NATO-koodinimet lainausmerkeissä

  • "Zulu" (projekti 611), rakennettu 1952– 26 kpl, kuusi muutettu ohjussukellusveneiksi SCUD-ohjuksilla
  • "Whiskey I–V" (projektit 613, 644 ja 665), kopio saksalaisesta XXI-veneestä, 236 rakennettu 1949–1958
  • "Quebec" (615)
  • "Romeo" (projekti 633), rakennettu 1950-luvulla, Kiinassa tyyppi 033 ja 033G Wuhan, 035G Ming
  • "Foxtrot" (projekti 641), rakennettu 1957–1983 60 kpl, käyttäjä myös Intia, Libya, Kuuba
  • "Tango" (641Б Cом)
  • "Bravo" (690 Кефаль)
  • "Kilo" (877, 877Э, 877ЭКМ, 877В, 877ЛПМБ, 877ЭК Paltus)
  • "Improved Kilo" (636, 636М)
  • Lada (677 Лада)
  • Amur (1650 Амур)
  • "Losos" (865 Пиранья)
  • "Whale" (617)

Ohjussukellusveneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Whiskey Single Cylinder" (P613)
  • "Whiskey Twin Cylinder" (644)
  • "Whiskey Long Bin" (665)
  • "Juliett" (651)

Ballistiset ohjussukellusveneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Golf" (projektit 629, 609, 601, 605, 619), ballistinen ohjussukellusvene, rakennettu 1958–1962, yksi viety Kiinaan ja kolme Pohjois-Koreaan

Ydinkäyttöiset sukellusveneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "November" (627 Кит, 645 Кит-ЖМТ), ensimmäinen käyttöön huhtikuussa 1958, 14 rakennettiin
  • "Victor I–III" (671, 671B, 671K, 671R Ёрш, Victor II: 671PT, Victor III: 671PTM Щука)
  • "Alfa" (705, 705K Лира)
  • "Sierra I–III" (945 Барракуда, Sierra II: 945A Кондор, Sierra III: 945Б Марс)
  • "Mike" (685 Плавник)
  • "Akula" (971 Щука-Б)
  • "Graney" (885 Ясень)

Ohjusveneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Echo I–II" (659, 675)

Toinen sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Papa" (661 Анчар)
  • "Yankee Notch" (667AT Груша)
  • "Yankee Sidecar" (667M Андромеда)
  • "Charlie I" (670 Скат)
  • "Charlie II" (670M Скат-М)
  • "Charlie" (06704 Чайка-Б)

Kolmas sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Oscar I" (949 Гранит)
  • "Oscar II" (949A Антей)

Ballistiset ohjusveneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Hotel" (658, 701)

Toinen sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Yankee I" (667A Навага ja 667AУ Налим)
  • "Yankee II" (667AM Навага-М)
  • "Delta I" (667Б Мурена)
  • "Delta II" (667БД Мурена-М)
  • "Delta III" (667БДР Кальмар)
  • "Delta IV" (667БДРМ Дельфин)

Kolmas sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Typhoon" (941 Акула)

Neljäs sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Borei" (955 Борей)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Gardiner, Robert (ed.): Conway's All the World's Fighting Ships 1906-1921. Lontoo, Englanti: Conway Maritime Press, 1985. ISBN 0-85177-245-5. (englanniksi)
  • Gardiner, Robert (ed.): Conway's All the World's Fighting Ships 1922–1946. Lontoo, Englanti: Conway Maritime Press, 1987. ISBN 0-85177-146-7. (englanniksi)
  • Gardiner, Robert (ed.): Conway's All the World's Fighting Ships 1947–1995. Lontoo, Englanti: Conway Maritime Press, 1995. ISBN 0-85177-605-1. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gardiner, Robert 1906-1921 s. 311
  2. Gardiner, Robert 1906-1921 s. 311-312
  3. a b Gardiner, Robert 1906-1921 s. 312
  4. Gardiner, Robert 1906-1921 s. 312-313
  5. a b c d Gardiner, Robert 1906-1921 s. 313
  6. a b c d Gardiner, Robert 1906-1921 s. 314
  7. a b c d e Gardiner, Robert 1906-1921 s. 315
  8. Gardiner, Robert 1906-1921 s. 316
  9. a b c d e f Gardiner, Robert 1906-1921 s. 317
  10. a b Gardiner, Robert 1922-1946 s. 332
  11. a b c d e Gardiner, Robert 1922-1946 s. 333
  12. a b c Gardiner, Robert 1922-1946 s. 334
  13. a b c Gardiner, Robert 1922-1946 s. 335
  14. a b c d Gardiner, Robert 1922-1946 s. 336
  15. Gardiner, Robert 1922-1946 s. 336-337
  16. a b c d Gardiner, Robert 1922-1946 s. 337
  17. a b c d e Gardiner, Robert 1922-1946 s. 338