Luettelo Japanin keisareista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Imperial Seal of Japan.svg

Tämä on luettelo Japanin keisareista (jap. 天皇, tennō) aikajärjestyksessä. Japanissa on miespuolisten keisarien ohella ollut yhteensä 8 hallitsijatarta.

14 ensimmäistä keisaria eivät ole historiallisia henkilöitä. Heidän, samoin kuin muutaman vielä heitä seuranneenkin, vuosiluvut alla ovat epäuskottavan nk. traditionaalisen hallituskausituksen mukaisia, mutta tuskin paikkansapitäviä. Todellisuudessa ilmeisesti ensimmäinen historiallinen keisari, Hondawake (postuumisti Ōjin) vaikutti 300-luvun lopulla ja tai 400-luvun alussa. Oletettavasti 400-luku oli vielä hajanaista aikaa Keski-Japanissakin, eivätkä kyseiset ”keisarit” olleet välttämättä heimopäälliköitä kummoisempia.

Japanin keisarit vuodesta 660 eea. eteenpäin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Legendaariset keisarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Hallitsi Hallitsijanimi Henkilökohtainen nimi Huomautus
1 660 eea.–585  eea. Emperor Jimmu.jpg keisari Jimmu Kamuyamato Iwarebiko Legendaarisen auringon jumalatar Amaterasun jälkeläinen.
2 581  eea.–549  eea. Suizei thumb 1.jpg keisari Suizei Kamu Nunagawamimi no Mikoto Legendaarinen
3 549  eea.–511  eea. Tennō Annei thumb.jpg keisari Annei Shikitsuhiko Tamademi no Mikoto Legendaarinen
4 510  eea.–476  eea. Tennō Itoku thumb.jpg keisari Itoku Oho Yamatohiko Sukitomo no Mikoto Legendaarinen
5 475  eea.–393  eea. Tennō Kōshō thumb.jpg keisari Kōshō Mimatsuhiko Kaeshine no Mikoto Legendaarinen
6 392  eea.–291  eea. Tennō Kōan thumb.jpg keisari Kōan Oho Yamato Tarasihiko Kunioshi Hito no Mikoto Legendaarinen
7 290  eea.–215  eea. Tennō Kōrei thumb.jpg keisari Kōrei Oho Yamato Nekohiko Futoni no Mikoto Legendaarinen
8 214  eea.–158  eea. Tennō Kōgen thumb.gif keisari Kōgen Oho Yamato Nekohiko Kuni Kuru no Mikoto Legendaarinen
9 157  eea.–98  eea. Tennō Kaika thumb.jpg keisari Kaika Waka Yamato Nekohiko Oho Bibino no Mikoto Legendaarinen
10 97  eea.–30  eea. Emperor Sujin.jpg keisari Sujin Mimaki Irihiko Inie no Mikoto Legendaarinen
11 29  eea.–70  No image.png keisari Suinin Ikume Irihiko Isachi no Mikoto Legendaarinen
12 71–130 No image.png keisari Keikō Oho Tarasihiko Osirowake no Mikoto Legendaarinen
13 131–191 No image.png keisari Seimu Waka Tarasihiko Legendaarinen
14 192–200 Tennō Chūaii thumb.gif keisari Chūai Tarasi Nakatsuhiko no Mikoto Legendaarinen
201–269 Empress OKINAGA TARASI.JPG keisarinna Jingu Okinaga Tarashihime no Mikoto Myyttinen

Kofu-kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Hallitsi Hallitsijanimi Henkilökohtainen nimi Huomautus
15 270–310 Emperor Ōjin.jpg keisari Ōjin Honda no Sumera-mikoto / Ōtomowake no Mikoto / Homutawake no Mikoto Ensimmäinen historiallinen keisari
16 313–399 Nintoku-tennō detail.jpg keisari Nintoku Ō Sazaki no Mikoto Vuosiluvut todennäköisesti väärin
17 400–405 No image.png keisari Richū Isaho Wake no Mikoto Vuosiluvut todennäköisesti väärin
18 06–410 No image.png keisari Hanzei Tajihi Mizuha Wake no Mikoto Vuosiluvut todennäköisesti väärin
19 411–453 No image.png keisari Ingyō Wo Asazuma Wakugo no Sukune Vuosiluvut todennäköisesti väärin
20 453–456 No image.png keisari Ankō Anaho no Mikoto Vuosiluvut todennäköisesti väärin
21 456–479 Tennō Yūryaku detail.jpg keisari Yūryaku Oho Hatsuse Wakatakeru no Mikoto Vuosiluvut todennäköisesti väärin
22 480–484 No image.png keisari Seinei Siraka Takehiro Kuni Osi Waka Yamato Neko no Mikoto Vuosiluvut todennäköisesti väärin
23 485–487 No image.png keisari Kenzō Ohoke no Mikoto Vuosiluvut todennäköisesti väärin
24 488–498 No image.png keisari Ninken Ohosi(Ohosu) no Mikoto/ Simano Iratsuko Vuosiluvut todennäköisesti väärin
25 498–506 No image.png keisari Buretsu Wohatsuse Wakasazaki Vuosiluvut todennäköisesti väärin
26 507–531 No image.png keisari Keitai Ōto/Hikofuto (Hikofuto no Mikoto/Ōdo no Sumera Mikoto) Vuosiluvut todennäköisesti väärin. Mahdollinen uuden dynastian perustaja.
27 531–535 No image.png keisari Ankan Hirokuni Oshitake Kanahi no Mikoto Vuosiluvut todennäköisesti väärin
28 535–539 No image.png keisari Senka Takeo Hirokuni Oshitate no Mikoto Vuosiluvut todennäköisesti väärin

Asuka-kausi (592–710)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Hallitsi Hallitsijanimi Henkilökohtainen nimi Huomautus
29 539–571 No image.png keisari Kimmei Amekuni Oshiharuki Hironiwa no Sumera Mikoto perinteiset päiväykset
30 572–585 No image.png keisari Bidatsu Osada no Nunakura no Futotamashiki no Mikoto perinteiset päiväykset
31 585–587 Yomeitenno.jpg keisari Yōmei Ooe/Tachibana no Toyohi no Sumera Mikoto perinteiset päiväykset
32 587–592 No image.png keisari Sushun Hatsusebe no (Wakasasagi) Mikoto perinteiset päiväykset
33 592–628 No image.png keisarinna Suiko Nukatabe/Toyomike Kashikiyahime Ensimmäinen keisarinna.
34 629–641 No image.png keisari Jomei Tamura (Oki Nagatarashihi Hironuka no Sumera Mikoto) perinteiset päiväykset
35 642–645 Empress Kogyoku-Saimei.jpg keisarinna Kōgyoku Takara (Ame Toyotakaraikashi Hitarashi Hime no Sumera Mikoto) perinteiset päiväykset. Hallitsi kaksi kertaa (katso numero 37).
36 645–654 No image.png keisari Kōtoku Karu (Ame Yorozu Toyohi no Sumera Mikoto) perinteiset päiväykset
37 655–661 Empress Kogyoku-Saimei.jpg keisarinna Empress Saimei Takara (Ame Toyotakaraikashi Hitarashi Hime no Sumera Mikoto) Keisarinna Kōgyokun toinen hallituskausi (katso numero 35).
38 661–672 Hyakuninisshu 001.jpg keisari Tenji Katsuragi/Nakano-ooe (Ame Mikoto Hirakasuwake no Mikoto/Amatsu Mikoto Sakiwake no Mikoto) perinteiset päiväykset
39 672 No image.png keisari Kōbun Ōtomo postuumisti nimetty (1870)
40 672–686 Emperor Temmu.jpg keisari Temmu Ōama/Ohoshiama/Ōsama (Ame no Nunahara Oki no Mahito no Sumera Mikoto) perinteiset päiväykset
41 686–697 Hyakuninisshu 002.jpg keisarinna Jitō Unonosarara (Takama no Harahiro no Hime no Sumera Mikoto) perinteiset päiväykset
42 697–707 Monmu.gif keisari Mommu Karu (Ame no Mamune Toyoohoji no Sumera Mikoto) perinteiset päiväykset
43 707–715 No image.png keisarinna Gemmei Ahe (Yamatoneko Amatsu Mishiro Toyokuni Narihime no Sumera Mikoto) perinteiset päiväykset

Nara-kausi (710–794)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Hallitsi Hallitsijanimi Henkilökohtainen nimi Huomautus
43 707–715 No image.png keisarinna Gemmei Ahe (Yamatoneko Amatsu Mishiro Toyokuni Narihime no Sumera Mikoto) perinteiset päiväykset
44 715–724 No image.png keisarinna Genshō Hidaka/Niinomi (Yamatoneko Takamizu Kiyotarashi Hime no Sumera Mikoto) perinteiset päiväykset
45 724–749 Emperor Shomu.jpg keisari Shōmu Obito (Ameshirushi Kunioshiharuki Toyosakurahiko no Sumera Mikoto) perinteiset päiväykset
46 749–758 No image.png keisarinna Kōken Abe (Yamatoneko no Sumera Mikoto) perinteiset päiväykset
47 758–764 No image.png keisari Junnin Ōi Lisäsi viralliselle listalle keisari Meiji vuonna 1870.
48 764–770 No image.png keisarinna Empress Shōtoku Abe (Yamatoneko no Sumera Mikoto) Keisarinna Kōkenin toinen hallituskausi (katso numero 46).
49 770–781 No image.png keisari Kōnin Shirakabe (Amemune Takatsugi no Mikoto) perinteiset päiväykset
50 781–806 Emperor Kammu large.jpg keisari Kammu Yamabe (Yamatoneko Amatsu Hitsugi Iyaderi no Mikoto) perinteiset päiväykset

Heian-kausi (794–1185)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Hallitsijanimi Hallitusnimi Henkilökohtainen nimi Huomautus
50 781–806 Emperor Kammu large.jpg keisari Kammu Yamabe (Yamatoneko Amatsu Hitsugi Iyaderi no Mikoto) perinteiset päiväykset
51 806–809 No image.png keisari Heizei Ate (Yamatoneko Ameoshikuni Takahiko no Mikoto) perinteiset päiväykset
52 809–823 Emperor Saga large.jpg keisari Saga Kamino perinteiset päiväykset
53 823–833 No image.png keisari Junna Ōtomo perinteiset päiväykset
54 833–850 No image.png keisari Ninmyō Masara perinteiset päiväykset
55 850–858 Emperor Montoku.jpg keisari Montoku Michiyasu perinteiset päiväykset
56 858–876 Emperor Seiwa.jpg keisari Seiwa Korehito perinteiset päiväykset
57 876–884 Hyakuninisshu 013.jpg keisari Yōzei Sadaakira perinteiset päiväykset
58 884–887 Tennō Kōkō.jpg keisari Kōkō Tokiyasu perinteiset päiväykset
59 887–897 Emperor Uda large.jpg keisari Uda Sadami perinteiset päiväykset
60 897–930 Emperor Daigo.jpg keisari Daigo Atsuhito perinteiset päiväykset
61 930–946 Tennō Suzaku detail.jpg keisari Suzaku Yutaakira perinteiset päiväykset
62 946–967 Emperor Murakami.jpg keisari Murakami Nariakira perinteiset päiväykset
63 967–969 No image.png keisari Reizei Norihira perinteiset päiväykset
64 969–984 No image.png keisari En'yū Morihira perinteiset päiväykset
65 984–986 Tennō Kazan detail.jpg keisari Kazan Morosada perinteiset päiväykset
66 986–1011 Emperor Ichijō.jpg keisari Ichijō Yasuhito/Kanehito perinteiset päiväykset
67 1011–1016 Hyakuninisshu 068.jpg keisari Sanjō Okisada/Iyasada perinteiset päiväykset
68 1016–1036 No image.png keisari Go-Ichijō Atsuhira perinteiset päiväykset
69 1036–1045 No image.png keisari Go-Suzaku Atsunaga/Atsuyoshi perinteiset päiväykset
70 1045–1068 No image.png keisari Go-Reizei Chikahito perinteiset päiväykset
71 1068–1073 No image.png keisari Go-Sanjō Takahito perinteiset päiväykset
72 1073–1086 No image.png keisari Shirakawa Sadahito Insei 1087–1129. Perinteiset päiväykset
73 1087–1107 No image.png keisari Horikawa Taruhito perinteiset päiväykset
74 1107–1123 Emperor Toba.jpg keisari Toba Munehito Insei 1129–1156. Perinteiset päiväykset
75 1123–1142 Emperor Sutoku2.jpg keisari Sutoku Akihito perinteiset päiväykset
76 1142–1155 No image.png keisari Konoe Narihito perinteiset päiväykset
77 1155–1158 Emperor Go-Shirakawa2.jpg keisari Go-Shirakawa Masahito Insei 1158–1192. Perinteiset päiväykset
78 1158–1165 Nijotenno.jpg keisari Nijō Morihito perinteiset päiväykset
79 1165–1168 No image.png keisari Rokujō Yorihito perinteiset päiväykset
80 1168–1180 Emperor Takakura.jpg keisari Takakura Norihito Traditional dates.
81 1180–1185 Emperor Antoku.jpg keisari Antoku Tokihito perinteiset päiväykset

Kamakura-kausi (1185–1333)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Hallitsijanimi Hallitusnimi Henkilökohtainen nimi Huomautus
82 1183–1198 Emperor Go-Toba.jpg keisari Go-Toba Takahira perinteiset päiväykset
83 1198–1210 Emperor Tsuchimikado.jpg keisari Tsuchimikado Tamehito perinteiset päiväykset
84 1210–1221 Emperor Juntoku large.jpg keisari Juntoku Morihira/Morinari perinteiset päiväykset
85 1221 No image.png keisari Chūkyō Kanehira/Kanenari postuumisti nimetty
86 1221–1232 Emperor Go-Horikawa.jpg keisari Go-Horikawa Yutahito perinteiset päiväykset
87 1232–1242 Emperor Shijō.jpg keisari Shijō Mitsuhito/Hidehito perinteiset päiväykset
88 1242–1246 Emperor Go-Saga.jpg keisari Go-Saga Kunihito perinteiset päiväykset
89 1246–1260 No image.png keisari Go-Fukakusa Hisahito perinteiset päiväykset
90 1260–1274 Emperor Kameyama.jpg keisari Kameyama Tsunehito perinteiset päiväykset
91 1274–1287 Emperor Go-Uda2.jpg keisari Go-Uda Yohito perinteiset päiväykset
92 1287–1298 Emperor Fushimi.jpg keisari Fushimi Hirohito perinteiset päiväykset
93 1298–1301 Emperor Go-Fushimi.jpg keisari Go-Fushimi Tanehito perinteiset päiväykset
94 1301–1308 Emperor Go-Nijō.jpg keisari Go-Nijō Kuniharu perinteiset päiväykset
95 1308–1318 Tennō Hanazono detail.jpg keisari Hanazono Tomihito perinteiset päiväykset
96 1318–1339 Emperor Godaigo.jpg keisari Go-Daigo Takaharu Shōgunin syrjäyttämä vuonna 1332. Eteläisen hovin keisari vuosina 1336–1339. Perinteiset päiväykset

Pohjoinen hovi (1333–1392)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Hallitsijanimi Hallitusnimi Henkilökohtainen nimi Huomautus
1331–1333 Emperor Kōgon.jpg keisari Kōgon Kazuhito
1336–1348 Emperor Kōmyō.jpg keisari Kōmyō Yutahito
1348–1351 No image.png keisari Sukō Okihito
1351–1352 Interregnum
1352–1371 Emperor Go-Kōgon.jpg keisari Go-Kōgon Iyahito
1371–1382 Emperor Go-En'yū detail.jpg keisari Go-En'yū Ohito
1382–1392 Emperor Go-Komatsu.jpg keisari Go-Komatsu Motohito Hallitsi yhdistyneitä hoveja vuodesta 1392 (katso numero 100).

Muromachi-kausi (1333–1573)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Hallitsijanimi Hallitusnimi Henkilökohtainen nimi Huomautus
96 1318–1339 Emperor Godaigo.jpg keisari Go-Daigo Takaharu Hallitsi vain eteläistä hovia.
97 1339–1368 Emperor Go-Murakami.jpg keisari Go-Murakami Norinaga/Noriyoshi Hallitsi vain eteläistä hovia
98 1368–1383 No image.png keisari Chōkei Yutanari Hallitsi vain eteläistä hovia.
99 1383–1392 Emperor Go-Kameyama.jpg keisari Go-Kameyama Hironari Hallitsi vain eteläistä hovia.
100 1392–1412 Emperor Go-Komatsu.jpg keisari Go-Komatsu Motohito Pohjoisen hovin teeskentelijä ennen hovien yhdistymistä.
101 1412–1428 No image.png keisari Shōkō Mihito perinteiset päiväykset
102 1428–1464 Emperor Go-Hanazono.jpg keisari Go-Hanazono Hikohito perinteiset päiväykset
103 1464–1500 No image.png keisari Go-Tsuchimikado Fusahito perinteiset päiväykset
104 1500–1526 No image.png keisari Go-Kashiwabara Katsuhito perinteiset päiväykset
105 1526–1557 Emperor Go-Nara.jpg keisari Go-Nara Tomohito perinteiset päiväykset
106 1557–1586 Emperor Ogimachi3.jpg keisari Ōgimachi Michihito perinteiset päiväykset

Azuchi-Momoyama-kausi (1573–1603)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Hallitsijanimi Hallitusnimi Henkilökohtainen nimi Huomautus
106 1557–1586 Emperor Ogimachi3.jpg keisari Ōgimachi Michihito perinteiset päiväykset
107 1586–1611 Emperor Go-Yōzei2.jpg keisari Go-Yōzei Kazuhito/Katahito perinteiset päiväykset

Edo-kausi (1603–1868)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Hallitsi Hallitsijanimi Henkilökohtainen nimi Huomautus
107 1586–1611 Emperor Go-Yōzei2.jpg keisari Go-Yōzei Kazuhito/Katahito perinteiset päiväykset
108 1611–1629 Emperor Go-Mizunoo2.jpg keisari Go-Mizunoo
(Go-Minoo)
Kotohito perinteiset päiväykset
109 1629–1643 Meisho of Japan.jpg keisarinna Meishō Okiko perinteiset päiväykset
110 1643–1654 Emperor Go-Kōmyō.jpg keisari Go-Kōmyō Tsuguhito perinteiset päiväykset
111 1655–1663 Emperor Go-Sai.jpg keisari Go-Sai Nagahito perinteiset päiväykset
112 1663–1687 Emperor Reigen.jpg keisari Reigen Satohito perinteiset päiväykset
113 1687–1709 Emperor Higashiyama.jpg keisari Higashiyama Asahito perinteiset päiväykset
114 1709–1735 No image.png keisari Nakamikado Yasuhito perinteiset päiväykset
115 1735–1747 Emperor Sakuramachi.jpg Sakuramachi Teruhito perinteiset päiväykset
116 1747–1762 Emperor Momozono.jpg Momozono Toohito perinteiset päiväykset
117 1762–1771 Go-Sakuramachi cropped.jpg Go-Sakuramachi Toshiko Viimeinen keisarinna. Perinteiset päiväykset
118 1771–1779 Emperor Go-Momozono.jpg Go-Momozono Hidehito perinteiset päiväykset
119 1780–1817 Emperor Kōkaku.jpg Kōkaku Tomohito perinteiset päiväykset
120 1817–1846 Emperor Ninkō.jpg Ninkō Ayahito perinteiset päiväykset
121 1846–1867 The Emperor Komei.jpg Kōmei Osahito

Moderni kausi (Kindai tai Gendai) (1867–nykyaika)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Hallitsi Hallitsijanimi Henkilökohtainen nimi Huomautus
122 1867–1912 Black and white photo of emperor Meiji of Japan.jpg Meiji Mutsuhito Ensimmäisen keisari perustuslaillisen monarkian aikana.
123 1912–1926 Emperor Taishō.jpg Taishō Yoshihito
124 1926–1989 Hirohito in dress uniform.jpg Shōwa Hirohito
125 1989– Akihito 090710-1600b.jpg Kinjō eli nykyinen keisari Akihito Kuolemansa jälkeen saa nimen Heisei.