Luettelo Böömin hallitsijoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Böömin hallitsijoista.

Vuosiluvut ovat vuoteen 972 summittaisia.

Nimi Venceslaus on tšek. Václav, saks. Wenzel.

Ruhtinaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Přemyslien suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bořivoj I (870–895), perinteen mukaan Přemyslistä kahdeksatta sukupolvea, kastettiin n. 870. Nai pyhän Ludmilan.
  • Spytihněv I, 895–912, poika
  • Vratislav I 912–921, veli
  • Venceslaus Pyhä (Václav I.), 921–929, poika, kuoli 929 tai 935
  • Boleslav I "Julma", 929–972, veli, kuoli 967 ja 972 välillä
  • Boleslav II "Harras", 972–999, poika
  • Boleslav III "Punainen", 999–1002, poika, syrjäytetty
  • Vladivoj, 1002–1003, (Boleslav I:n tyttären ja Puolan Mieszko I:n poika)
  • Jaromír, 1003, Boleslav II:n poika, syrjäytetty
  • Boleslav III, 1003, palasi valtaan, syrjäytetty, kuoli 1037
  • Bolesław I, 1003–1004, Puolan ruhtinas, syrjäytetty
  • Jaromír, 1004–1012, palasi valtaan, syrjäytetty
  • Oldřich, 1012–1033, veli, syrjäytetty, kuoli 1034
  • Jaromír, 1033–1034, palasi valtaan, syrjäytetty, kuoli 1035
  • Břetislav I, 1034–1055, Ulrichin poika
  • Spytihněv II, 1055–1061, poika
  • Vratislav II (I), 1061–1092, veli, kruunattiin kuninkaaksi 1085
  • Konrád 1092, veli
  • Břetislav II, 1092–1100, Vratislav II:n poika
  • Bořivoj II, 1100–1107, veli, syrjäytetty, kuoli 1124
  • Svatopluk, 1107–1109, Bretislav I:n pojanpoika
  • Vladislav I, 1109–1125, Vratislav II:n poika, luopui kruunusta Borivoj II:n hyväksi 1117–1120)
  • Soběslav I, 1125–1140, veli
  • Vladislav II (I), 1140–1173, Vladislav I:n poika, kruunattiin kuninkaaksi 1158; luopui, kuoli 1174
  • Frederick, 1173, poika, syrjäytettiin
  • Soběslav II, 1173–1178, Soběslav I:n poika, syrjäytettiin, kuoli 1180
  • Frederick, 1178–1189, palasi valtaan
  • Konrad Otto, 1189–1191, Konradin pojan-pojanpoika
  • Venceslaus II (Václav II.), 1191–1192, Soběslav I:n poika
  • Ottokar I Přemysl, 1192–1193, Vladislav II:n poika, syrjäytetty
  • Henrik Bretislav, 1193–1197, Vladislav I:n pojanpoika
  • Vladislav III Henrik, 1197, Vladislav II:n poika, luopui kruunusta, kuoli 1222

Böömin kuninkaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Přemyslien dynastia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hajaannus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luxemburgin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Juhana Luxemburgilainen "Sokea", (1310–1346), nai Venceslaus II:n tyttären Elisabetin
  • Kaarle IV, poika (1346–1378) (myös Pyhä Rooman keisari)
  • Venceslaus IV, poika, kanssahallitsija 1363 (1378–1419), myös Saksan kuningas vuoteen 1400)
  • Sigismund, veli (1419–1437) (myös Pyhä Rooman keisari)

Habsburgien suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Albert Itävaltalainen (1437–1439) (myös Saksan kuningas), nai Sigismundin tyttären Elisabetin
  • interregnum 1439–1453
  • Ladislaus, poika (1453–1457) (myös Unkarin kuningas, Itävallan herttua)

Hajaannus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Yrjö Podebrady (1458–1471)
    • Matias Corvinus (1469–1490), Unkarin kuningas, kruunattiin Böömin kuninkaaksi 1469. Vuonna 1479 suostui rajoittamaan valtansa Määriin, Sleesiaan ja Lausitziin, mutta säilytti arvonimen.

Jagiellon suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ladislaus II (1471–1516), Albertin tyttären Elisabetin ja Puolan Kasimir IV:n poika (myös Unkarin kuningas 1490–)
  • Ludvig II, poika, kanssahallitsija 1509 (1516–1526) (myös Unkarin kuningas)

Habsburgien suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lothringenin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]