Liza Marklund

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Liza Marklund Göteborgin kirjamessuilla 2005.

Liza Marklund (oik. Elisabeth Marklund, 9. syyskuuta 1962 Piitime, Ruotsi) on ruotsalainen kirjailija ja toimittaja. Hänet tunnetaan rikoskirjoista, joiden päähenkilönä on iltapäivälehden rikostoimittaja Annika Bengtzon. Hän omistaa Jan Guilloun ja Ann-Marie Skarpin kanssa Piratförlagetin, joka on Ruotsin suurimpia kustantamoja. Marklund on myös Unicefin lähettiläs.[1]

Liza Marklund syntyi Norrbottenissa sijaitsevassa Pålmarkin kylässä. Hän opiskeli journalistiikkaa kansanopistossa ja työskenteli useissa lehdissä, aluksi Norrbottens Kuriren -lehdessä ja myöhemmin muun muassa televisiokanavan uutispäällikkönä. Marklund on työskennellyt myös Hollywoodissa statistina. Nykyään Marklund on päätoiminen kirjailija, mutta hän kirjoittaa yhä kolumneja lehtiin.

Seitsemän dekkarin lisäksi Marklund on kirjoittanut kaksi romaania ja yhden tietokirjan. Hänen kirjansa ovat suosittuja etenkin Pohjoismaissa, ja niitä on käännetty 30 kielelle. Vuonna 2007 teoksia oli myyty yli 17 miljoonaa kappaletta.[1] Marklundin kirjoissa heijastuu iltapäivälehden toimituksen kiireinen työyhteisö, joka on täynnä ihmisten välisiä jännitteitä. Marklund on hyödyntänyt kirjoissaan omia kokemuksiaan uutistyöstä. Kirjoissa rikosuutisia jahtaava Annika Bengtzon sotkeutuu asioita tutkiessa usein tahtomattaan valonarkoihin salaisuuksiin. Työn vastapainona ovat arkielämän ongelmat, kun perheelle ei tahdo riittää aikaa. Marklund on nostanut esiin myös naisiin kohdistuvan väkivallan kirjoissaan ja aihetta käsittelevässä dokumenttisarjassaan[1].

Kaikista muista Marklundin Annika Bengtzon -dekkareista on tehty myös elokuva, paitsi uusimmasta vuonna 2011 julkaistusta teoksesta "Panttivanki". [2] Marklund on tehnyt myös dokumentin Venäjän ja Kambodžan aids- ja HIV-lapsista[1].

Marklund on naimisissa Mikael Aspeborgin kanssa. Hänellä on kolme lasta, joista kaksi Aspeborgin kanssa. Hänen vanhin lapsensa Annika Marklund on valokuvamalli ja näyttelijä ja kirjoittaa myös kolumneja. Liza Marklund asuu perheineen Tukholmassa.[3]

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Hanna Vesala: Rouva Suorasuu antaa palaa. Ilta-Sanomat, 2007, nro 6.10, s. 67.
  2. Liza Marklund Internet Movie Databasessa (IMDb.com) (englanniksi)
  3. Liza Marklund Otavan sivuilla

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]