Liguria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liguria
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
Sijainti
Sijainti
Valtio Italia
Maakuntia ja metropolikaupunkeja 3 + 1
Kuntia 235
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Genova
 – Presidentti Giovanni Toti
Pinta-ala 5 410 km²
Väkiluku (31.12.2015) 1 571 053[1] (12.)
 – väestötiheys 290 as./km²
BKT (2016) 48 mrd. € (10.) [2]
 – asukasta kohti 30 800 € (7.) [2]
Alueen kotisivut

Liguria on hallinnollinen alue Luoteis-Italian rannikolla, Ranskan rajalla. Se on kolmanneksi pienin Italian hallinnollisista alueista. Piemonten hallinnollinen alue sijaitsee siitä pohjoiseen, Emilia-Romagnan ja Toscanan alueet siitä itään. Liguria koostuu neljästä maakuntatason alueesta: kolmesta maakunnasta (Imperia, La Spezia, Savona) ja Genovan metropolikaupungista.

Ligurian rannikko muodostaa Italian Rivieran, luoteessa Liguria ulottuu Alpeille ja koillisessa Apenniineille. Asukkaita on vajaat 1,6 miljoonaa. Pääkaupunki on Genova.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muinaiset liguurit asuttivat Välimeren rannikkoa Rhônejoelta Arnojoelle, mutta myöhemmin keltit – roomalaisittain gallialaiset – saapuivat alueelle synnyttäen galloliguurisen kulttuurin. Varhaisina aikoina aluetta asuttivat myös foinikialaiset, kreikkalaiset ja karthagolaiset. Alue liitettiin virallisesti osaksi Rooman valtakuntaa 200-luvulla eaa. Noin vuodesta 7 eaa. seutu oli osa Regio IX Ligurian aluetta ja noin vuodesta 293 jaa. Alpes Cottiaen provinssia.

Keskiajalla Genova siirtyi hitaasti valta-asemaan suurimmassa osassa Liguriaa ja hallitsi aluetta pitkään lukuun ottamatta paria katkosta 1400- ja 1500-luvuilla, jolloin alue oli Milanon herttuan tai Ranskan valtakunnan alaisuudessa. Vuonna 1796 Ranskan vallankumouksen kenraali Napoleon Bonaparte julisti alueen Ligurian tasavallaksi. Ligurian tasavalta oli kuitenkin lyhytikäinen, ja Ranska yhdisti sen itseensä jo vuonna 1805. Napoleonin sotien loputtua vuonna 1815 Sardinian kuningaskunta siirtyi hallitsemaan aluetta.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Genova on Ligurian hallinnollisen alueen pääkaupunki.

Alueella vallitsee leuto meri-ilmasto: kesän lämpö jää 25 asteen tuntumaan, ja talvella on harvoin pakkasta muualla kuin sisämaan vuoristoissa. Sadetta voi olla ajoittain hyvinkin paljon; rannan lähellä sijaitsevat vuoristot synnyttävät orografista sadetta, joten Genovassa voi sataa jopa 2 000 mm vuodessa. Muilla alueilla sademäärät ovat normaalia Välimeren tasoa (500–800 mm).

Suuresta väkitiheydestä huolimatta metsät peittävät yli puolet alueesta.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesto ja focaccia ovat Ligurian tyypillisiä ruokaerikoisuuksia. Alueella puhutaan italian kielen lisäksi myös liguurin kieltä.[3]

Tärkeimmät kaupungit ja kylät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Demographic Balance for the year 2015 and Resident Population from on 31st December Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 4.5.2017. (englanniksi)
  2. a b Gross domestic product (GDP) at current market prices by NUTS 2 regions (Eurostatin bkt-tilasto 2007–2016 alueittain (taso NUTS2), nimelliset hinnat) 9.4.2018. Eurostat. Viitattu 6.1.2019. (englanniksi)
  3. Ligurian Ethnologue. Viitattu 23.9.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]