Latte-art

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Latte artia

Latte Artilla viitataan kuvioihin, joita baristat tekevät espressoon pohjautuvien juomien pinnalle. Kuviot tehdään pääosin kolmella eri menetelmällä tai niiden sekoituksella.

Ensimmäisellä menetelmällä kuviot tehdään lisäämällä espressoannoksen päälle erittäin pienikuplaista vaahdotettua maitoa tietyltä korkeudelta tietyssä kulmassa, ja tekemällä loppuvaiheessa ranneliikkeen avulla kuvioita joissa maito ja espresso sekoittuvat kauniisti. Yleisimpiä kuvioita ovat erilaiset lehtikuviot yhdellä tai useammalla lehdykällä (ns. "rosetta") ja sydänkuviot yhdellä tai useammalla sydämellä.

Toisella menetelmällä kuvion alku tehdään lisäämällä espressoannoksen päälle erittäin pienikuplaista vaahdotettua maitoa tietyltä korkeudelta tietyssä kulmassa siten, että juoman pinnalla näkyy osin maitoa, osin espressoa. Sitten barista kastaa tikun tms. välineen juoman pintaan maito-osioon, ja siirtää tikulla maitoa espresso-osion päälle -tai kastaa tikun espresso-osioon ja siirtää espressoa maidon päälle. Näin saadaan ruskeaa ja valkoista käyttämällä tehtyä erilaisia kuvioita.

Kolmannessa menetelmässä barista tekee kuvioita lisäämällä espressoannoksen päälle erittäin pienikuplaista vaahdotettua maitoa tietyltä korkeudelta tietyssä kulmassa käyttäen tarvittaessa ranneliikettä kuvion pohjan muodostamiseen. Juoman pinnalle lisätään esim. suklaakastiketta tai värikästä maustesiirappia, ja barista kastaa tikun tms. välineen kastikkeeseen/siirappiin vetääkseen kastikkeesta/siirapista raitoja kahvin ja maidon päälle tehdäkseen niistä erilaisia ornamentteja tai vaikka tähtikuvioita.

Kaikissa kolmessa päämenetelmässä voidaan espressoannoksen päälle lisätä kaakaojauhoa, joka muodostaa juoman pinnalle kuvioita, kun kuppiin kaadetaan maitoa, ja kaakaojauhe nousee pinnalle yhdessä espresson kanssa.

Olennaista on että ammattimaisessa Latte Artissa käytetään välineinä vain vaahdotuskannua, Latte Art-tikkuja ja mahdollisia suklaakastikkeita tai siirappeja. Sen sijaan lusikoita tai kuviolevyjä ei oikeassa Latte Artissa käytetä. Mitä pienempi tarjoiluastia on käytössä, sen haastavampaa on luoda kuvio juoman pintaan. Latte Artia tehdään pääosin cappuccinon pinnalle, mutta sitä nähdään myös muiden espressopohjaisten kahvijuomien kuten latten ja espressojuomien pinnalle.

Suomessa käydään vuosittain Latte Art -kilpailu, jonka voittaja edustaa Suomea kansainvälisissä kilpailuissa eli World Latte Art Championshipissä. Kilpailuissa ei kilpailla pelkästään juoman näyttävyydestä vaan myös mm. maitovaahdon koostumuksesta sekä espresson ja sen pinnalla olevan vaahdon (creman) laadusta. Vuoden 2009 SCAE Finnish Chapterin järjestämän Latte Art -kilpailun voittaja on Mikko Haahti Café Art -kahvilasta Turusta. Hän oli mestari myös vuonna 2008 jolloin ko. kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa.

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.