Länsisiperianlaika

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Länsisiperianlaika

West Siberian Laika.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Venäjän lippu Venäjä
Määrä Suomessa rekisteröity vajaat 3 000[1]
Rodun syntyaika 1900-luku
Alkuperäinen käyttö metsästys
Nykyinen käyttö metsästys
Muita nimityksiä länsilaika
FCI-luokitus ryhmä 5 jaos 2 #306
Ulkonäkö
Säkäkorkeus uros 55–62 cm, narttu 51–58 cm
Väritys harmaan ja ruskean sävyt, punainen, mustavalkoinen

Länsisiperianlaika (ven. западносибирская лайка, zapadnosibirskaja laika) on yksi venäläisistä laika-koiraroduista. Vaikka rotu muistuttaa ulkonäöltään siperianhuskya, se on pikemminkin metsästyskoira kuin rekikoira. Rotu on Venäjällä yleinen, mutta muualla maailmassa harvinaisempi.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsisiperianlaika edustaa tyypillistä arktista pystykorvatyyppiä: turkki on kaksinkertainen, korvat pystyt sekä teräväkärkiset ja häntä tiiviillä kippuralla selän päällä. Koira on melko kevytrakenteinen, nopea ja kestävä. Ruumiinrakenne on lähes neliömäinen eli koira vain hieman korkeuttaan pidempi. Urosten säkäkorkeus on 55–62 cm, narttujen 51–58 cm.

Tavallisimmat värit ovat sudenharmaa, ruskea, punainen tai mustavalkoinen; harmaan ja ruskean sävyt voivat vaihdella melkein valkoisesta hyvin tummaan. Pohjavilla on hyvin tiheää, päällyskarva kovaa, suoraa ja karkeaa. Turkki on hieman pidempää poskissa, kaulassa ja raajojen takapuolella.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsisiperianlaika on monipuolinen metsästyskoira, jota käytetään hyvin erilaisten riistaeläinten metsästyksessä pienistä nisäkkäistä kuten oravista hirviin ja jopa karhuihin. Metsästäjänä rotu on itsenäinen ja etsii riistaa laajalta alueelta. Sen suuntavaisto on erittäin tarkka. Koiraa voi käyttää myös vesilintujen noutajana. Länsisiperianlaika on eloisa ja rohkea, muiden koirien suhteen usein omanarvontuntoinen ja dominoivakin. Se puolustautuu tarvittaessa, mutta ei itse ärhentele eikä haasta riitaa. Ihmisiin koira suhtautuu ystävällisesti. Länsisiperianlaikaa ei kannata ottaa kaupunkiin, jos ei harrasta säännöllistä metsässä käyntiä, koska sitä ei ole jalostettu kaupunkikoiraksi.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsisiperianlaika on jalostettu 1900-luvulla läntisen Siperian ja Pohjois-Uralin alueilla eläneiden mansi- ja hanti-kansojen laika-koirista (sana laika tarkoittaa haukkujaa). Jalostus oli aluksi hajanaista ja tapahtui lähinnä Sverdlovskissa sekä Moskovassa. 1950-luvulla rodun kehitys sai uutta vauhtia, ja 1960-luvulle tultaessa se oli jo Venäjän suosituin metsästyskoira. Rodun terveystilanne on hyvä. Laika soveltuu sellaiselle metsästäjälle, joka on halukas viemään sen metsälle heti pennusta alkaen. Laikkaa käytetään kaiken riistan metsästykseen. Se noutaa vesilinnut, haukkuu hirvet ja karhut sekä linnut.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta länsisiperianlaika.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet Jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto, 27.9.2006)