Korpisara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Korpisara
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Sarakasvit Cyperaceae
Suku: Sarat Carex
Laji: loliacea
Kaksiosainen nimi

Carex loliacea
L.

Katso myös

  Korpisara Wikispeciesissä
  Korpisara Commonsissa

Korpisara (Carex loliacea) on sarakasvien (Cyperaceae) heimoon, sarojen (Carex) sukuun kuuluva kasvilaji. Se muistuttaa jonkin verran viitasaraa (Carex tenuifolia) ja hentosaraa (Carex disperma), mutta ne ovat erotettavissa korpisarasta kukinnon ulkonäön perusteella[2].

Korpisara on mätästävä ja sen varret voivat kasvaa noin 40 cm korkeiksi. Aluksi varret ovat pystyjä, mutta muuttuvat myöhemmiten rennommiksi ja nuokkuviksi. Lehdet ovat vaaleanvihreitä, tasapintaisia ja kapeita. Kukinnon tukilehti on hyvin lyhyt. Korpisara on yhtäläistähkäinen saralaji ja sen kukinto koostuu kolmesta tai neljästä varren päässä sijaitsevasta tähkästä. Kussakin tähkässä on vain vähän kukkia ja tähkät sijaitsevat erillään toisistaan. Tähkissä on viidestä kymmeneen emikukkaa tähkän yläosassa ja muutamia hedekukkia alaosassa. Emikukissa on kaksi luottia. Aluksi tähkät ovat kalvaanvaaleanvihreitä, mutta muuttuvat sittemmin vaaleanruskeiksi. Pullakot ovat soikeita, suuodattomia ja kaksi kertaa tähkäsuomujen pituisia. Pullakoiden sivuilla on selkeästi näkyvät suonet.[2]

Korpisara kasvaa soistuneissa ja sammaleisissa metsissä, lähteiköissä ja puronvarsilla[2]. Suomessa korpisaraa tavataan siellä täällä koko maassa, yleisimmin ehkä Inarin, Utsjoen ja Kuusamon alueilla, mutta myös monilla muilla alueilla[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lansdown, R.V.: Carex loliacea IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-2. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.10.2020. (englanniksi)
  2. a b c Den virtuella floran: Repestarr (Carex loliacea) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 17.9.2020. (ruotsiksi)
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2018: Korpisara (Carex loliacea) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 17.9.2020. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]