Kopplorna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kopplorna
Muut nimet
Koppelosaaret (epävirallinen)
Sijainti
Merialue
Kartta

Kopplorna on saariryhmä Espoon Suvisaaristossa. Siihen kuuluu Högkopplan, Träskkopplan, Malmkopplan ja Hamnkopplan. Saarilla on runsaasti huvila-asutusta. Högkopplan on ollut vuodesta 1948 Yleisradion työntekijöiden kesänviettopaikka.[1] Kopplornan saariryhmän ja Suvisaariston pääsaarten välissä on noin 200–300 metriä leveä salmi Kopplo sund.

Maantiede ja luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saariryhmän kolme itäisintä saarta eli Malmkopplan, Träskkopplan ja Hamnkopplan ovat kasvaneet lähes kiinni toisiinsa maankohoamisen seurauksena. Saarista eteläisintä eli Högkopplania erottaa Träskkopplanista muutaman kymmenen metrin levyinen salmi. Pohjoisessa Malmkopplanin koillispuolella sijaitsee pieni Kopplokobben. Saariryhmän eteläpuolella on muutamien aarien laajuisia kallioluotoja, joista suurin on Pipan.

Kopplorna-saarten luonto koostuu pääosin mustikkatyypin kangasmetsistä, kalliometsistä ja avokallioista. Paljasta, avointa kalliorantaa on etenkin Högkopplanin länsi- ja lounaisrannalla. Rantalehtoja ja rantaniittyjä Kopplorna-saarilla on jonkin verran. Puuston yleiskuvaa hallitsee mänty, rantalehdoissa kasvaa tervaleppää. Saarten huvila-asutus on melko tiheää, joten pihapiirien osuus pinta-alasta on suuri. Malmkopplanin puolivälissä on entinen merenlahti, joka halkaisee lähes koko saaren.[2]

Noin kilometri Kopplarnasta lounaaseen sijaitsee Vargenin luonnonsuojelualue.[3]

Nimen etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kopplorna-nimen alkuperä on hämärän peitossa. Varhaisin maininta saarista on 1600-luvun kartassa muodossa Kåpenro Skiär. Nimi saattaa palautua ruotsalaismurteisiin tai keski-alasaksaan. Myös suomenkielinen alkuperä on mahdollinen.[4] Radiotoimittaja ja kirjailija Reino Hirviseppä antoi saarille 1930-luvulla suomenkielisen nimen Koppelosaaret, mutta sitä ei virallistettu, eikä se liity millään tavoin alkuperäisen nimen sisältöön.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yhteisöllinen kesänvietto Espoossa (html) Espoo.fi. Espoon kaupunginmuseo. Arkistoitu 4.7.2016. Viitattu 12.3.2018.
  2. SUVISAARISTON LUONTOSELVITYS (pdf) (s. 32–34) Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen tutkimuksia ja selvityksi B67:2003. 22.9.2003. Espoo: © Espoon kaupunki. Arkistoitu 8.4.2017. Viitattu 12.3.2018.
  3. Vargen Espoon opaskartalla
  4. Marika Luhtala: Viikon nimi 26/2017: Kopplorna (html) Espoo.fi. 29.6.2017. Espoo: © Espoon kaupunki. Arkistoitu 18.3.2018. Viitattu 12.3.2018.
  5. Sirkka Paikkala: Nimipohdintoja kaksikielisestä kunnasta (html) Kielikello.fi. 2/1996. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 12.3.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]