Kädet ylös!

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kädet ylös! -lehden ensimmäisessä numerossa mainostettiin myös muita italialaisia sarjakuvalehtiä kuten Tex Willer ja Gordon Jim. Kustantaja Tähti-Sarjat.

Kädet ylös! oli Villin lännen -sarjakuvalehti, joka ilmestyi Suomessa A5-kokoisena 19531954 ja piccolo-kokoisena liuskalehtenä 1955. Lehti ilmestyi maanantaisin vuorotellen Kilroy-lehden kanssa. Kumpaakin lehteä julkaisi Suomessa Tähti-Sarjat.

Kädet ylös! oli osa italialaisen sarjakuvan invaasiota (Tex Willer, Pecos Bill, Kapteeni Miki, Gordon Jim, Viidakko) Suomeen 1950-luvulla. Kädet ylös oli italiaksi "Mani in alto!" ja sitä alettiin julkaista Italiassa vuonna 1949.

Päähenkilö oli nuori ja jämeräleukainen rehti ratsuväen kersantti Teddy Star, jonka rinnalla ratsasti westernien arkkityyppinen vanha jäärä Cherry Brandy (nimi on sanaleikki, engl. kirsikkalikööri). Sarjaa kirjoitti ja piirsi Rinaldo D'Ami (19231979), joka signeerasi työnsä nimellä Roy D'Amy. Hänen piirrostyylissään oli runsaasti vaikutteita amerikkalaisesta sanomalehtisarjakuvasta, erityisesti Milton Caniffilta. D'Amy teki töitä myös brittiläiselle Fleetway-kustantamolle War Picture Library ja Battle Picture Library -lehtiin, joiden sarjakuvia julkaistiin Suomessa Korkeajännitys-sarjakuvalehdessä.

Alex Raymondin vaikutus näkyi lehden kakkosarjassa Jorga, jota piirsi Antonio Canale taiteilijanimellä Tony Chan (Kilroyn piirtäjä). Kannen lukijaa kohti auki repeytyvä kehys oli Aurelio Galleppinin (Tex Willerin piirtäjä) suunnittelema.

Kädet Ylös -lehdessä julkaistiin myös sarjoja Voittamattomat (1/1955-19/1955) ja Blek (20/1955-26/1955).

Sivuhahmo Cherry Brandystä tuli Italiassa niin suosittu, että hän sai siellä oman albumisarjan vuonna 1956 (Cherry Brandy Racconta).

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.