Jumalan valtio

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jumalan valtio
De Civitate Dei
Vuodelta 1470 peräisin oleva sivu Augustinuksen teoksesta Peruutuksia (Retractationes, II.69) sisältää Jumalan valtion jälkitarkastelua ja oikaisuja.
Vuodelta 1470 peräisin oleva sivu Augustinuksen teoksesta Peruutuksia (Retractationes, II.69) sisältää Jumalan valtion jälkitarkastelua ja oikaisuja.
Alkuperäisteos
Kirjailija Augustinus
Kieli latina
Genre teologia/filosofia
Julkaistu 413-426
Suomennos
Suomentaja Heikki Koskenniemi
Kustantaja WSOY
Julkaistu 2003
Ulkoasu sidottu
ISBN 951-0-24309-4
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Jumalan valtio (lat. De Civitate Dei, "Jumalan kaupungista/valtiosta", myös De Civitate Dei contra Paganos, "Jumalan valtio pakanoita vastaan") on kirkkoisä Augustinuksen tunnetuin teologinen ja filosofinen teos ja yksi länsimaisen kirjallisuuden merkittävimmistä teoksista. Se käsittelee Jumalaa, marttyyriutta, juutalaisia ja kristillistä filosofiaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teos on kirjoitettu noin vuosien 413 ja 426 välillä. Augustinus kirjoitti sen selittääkseen kristinuskon suhdetta kilpaileviin uskontoihin ja filosofioihin sekä Rooman valtakunnan hallintoon, jonka kanssa kristinusko alkoi olla tiukasti sidoksissa. Kirja kirjoitettiin suunnilleen samoihin aikoihin kun visigootit valloittivat Rooman vuonna 410. Tapahtuma jätti roomalaiset shokkiin, ja osa kansasta syytti kristinuskon omaksumista ja vanhojen pakanallisten jumalten hylkäämistä tapahtumasta — sitä pidettiin vanhojen jumalten kostona. Augustinus kirjoitti kirjan puolustuskirjoitukseksi kristinuskolle. Hän haki lohdutusta Jumalan taivaan valtakunnasta maallisen kaupungin sijasta.

Vaikka kristinusko olikin tuolloin jo julistettu valtakunnan viralliseksi uskonnoksi, Augustinus kirjoitti kirjan enemmän hengelliseksi kuin poliittiseksi viestiksi. Hänen mielestään kristinuskon tulisi käsitellä mystistä, taivaallista Jerusalemin kaupunkia maallisen politiikan sijasta.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

De civitate Dei, 1483

Augustinuksen kuvaus Jumalan valtiosta on seuraavanlainen: Jumalan valtio on hänelle niiden ihmisten joukko, jotka haluavat hylätä maalliset nautinnot ja jotka omistavat elämänsä kristillisten arvojen korottamiselle. Näin se on suuressa ristiriidassa "Ihmisten kaupungin" kanssa, sillä jälkimmäinen koostuu ihmisistä jotka ovat eksyneet Jumalan kaupungista.

Vaikka tämä aihe muodostaakin kirjan rungon, Augustinus poikkeaa myös laajalti erilaisiin filosofisiin aiheisiin siinä määrin, missä haluaa kommentoida niitä. Augustinus käsittelee laajalti muun muassa häntä edeltänyttä kreikkalaista filosofiaa, erityisesti platonilaisuutta. Hänen mukaansa juuri platonilaiset olivat etevimpiä ja edenneet filosofiassa pisimmälle, ja niin myös teologiset keskustelut tuli käydä ennen kaikkea heidän kanssaan. Tässä voidaan havaita Augustinuksen oma keski- tai uusplatonilainen tausta. Jumalan valtio vertautuu myös nimellään Platonin teokseen Valtio.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomennokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Augustinus: Jumalan valtio: Osa 1: (kirjat 1–10). Suomentanut Heikki Koskenniemi. Helsinki: WSOY, 2003. ISBN 951-0-24309-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:City of God (book)