Joshua Nkomo

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Joshua Nkomo vuonna 1975.

Joshua Mqabuko Nyongolo Nkomo (19. kesäkuuta 19171. heinäkuuta 1999 Harare) oli zimbabwelainen poliitikko ja yksi ZAPU-puolueen perustajista, joka taisteli Rhodesian valkoista vähemmistövaltaa vastaan.

Joshua Nkomo on julkisesti myöntänyt käskeneensä ampua alas 03.09.1978 Karibasta Salisburyyn lentäneen matkustajakoneen, lento RH 825, mutta hän kiistää käskeneensä surmata ja kiduttaa eloonjääneitä. Tämän jälkeen Nkomolla oli suuria vaikeuksia lentomatkustamisessa, sillä useimmat lentäjät useimmissa lentoyhtiöissä eivät yksinkertaisesti ottaneet häntä koneeseen.

Ian Smithin ja Abel Muzorewan hallitus kaatui 1979, ja 1980 pidettiin vapaat enemmistövaalit, joissa Nkomon ZAPU hävisi Robert Mugaben ZANUlle. Nkomo toimi Mugaben varapresidenttinä, mutta häntä syytettiin vallankaappaushankkeista ja hänen oli suostuttava Mugaben vaatimuksiin ZANUn ja ZAPUn yhdistymisestä nimellä ZANU-PF.

Nkomo kuoli hararelaisessa sairaalassa eturauhassyöpään 1. heinäkuuta 1999. Hänet julistettiin kansallissankariksi heti kuolemansa jälkeen.