Moraalinen varustautuminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Moraalinen varustautuminen, MRA (engl. Moral Re-Armament) oli kansainvälinen korkeakirkollinen hengellinen järjestö, joka syntyi 1938 pastori Frank N. D. Buchmanin johtamasta Oxfordin ryhmäliikkeestä. Buchman johti järjestöä 23 vuotta, 1938–1961.

Alkuun järjestö koostui Buchmanin omista kannattajista, ja nimi oli vain lisäysselvennä. Nimeä käytti ensimmäisenä 1938 H. W. Austin toimittamassaan kirjassa Moral Rearmament (The Battle for Peace). Buchman ja muut Oxfordin ryhmäliikkeen johtajat mieltyivät siihen, ja niin entisestä Oxfordin ryhmäliikkeestä tuli Moral Re-Armament eli Moraalinen varustaututuminen. Järjestö kannusti jäseniään osallistumaan politiikkaan ja yhteiskunnalliseen toimintaan ja keskusteluun. Varsinkin kylmän sodan aikana sen keskeisiä ajatuksia oli, että maailman muutos lähtee ihmisestä itsestään.

MRA:n jäsenet perustivat Up with People -nimisen kuoron, jonka taustalla on samanniminen järjestö. MRA rahoitti sitä.

Suomessa MRA oli voimakkaimmin julkisuudessa 1950- ja 1960-luvuilla, ja sen näkyvimpiä edustajia oli Kokoomuksen kansanedustaja Margit Borg-Sundman. MRA alkoi tuolloin kylmän sodan hengessä vetää jyrkkää rajaa kommunismiin. MRA:n suomalaisten kannattajien tausta oli kommunisminvastainen ja länsimyön­teinen, he olivat usein talouselämän pii­ristä.[1][2]

Järjestön uusi englanninkielinen nimi on vuodesta 2001 ollut Initiatives of Change.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jarkko Vesikansa, Työväentutkimus-lehti
  2. Vesikansa, Jarkko: ”Kommunismi uhkaa maatamme”: Kommunisminvastainen porvarillinen aktivismi ja järjestötoiminta Suomessa 1950–1968. Väitöskirja: Helsingin yliopisto. Helsinki: Jarkko Vesikansa, 2004. ISBN 952-91-7881-60.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MRA

Initiatives of Change