John Paischeff

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Paischeff
Henkilötiedot
Syntynyt23. kesäkuuta 1870
Kuollut3. kesäkuuta 1930 (59 vuotta)
Helsinki
Kansalaisuus  Suomi
Muut tiedot
Yritys Oy John Paischeff Ab
Siviilisääty Naimisissa
Puoliso Ester Bilsted (1889-1949)
Vanhemmat Grigorj (Georg) Paischeff ja Hedvig Lovisa Paischeff

John Paischeff (23. kesäkuuta 18703. kesäkuuta 1930 Helsinki[1]) oli suomalainen liikemies, jonka huonekaluliike Oy John Paischeff Ab Helsingissä myi ja maahantoi Suomeen kertaustyylisiä huonekaluja Pietarista, Tallinnasta ja suomalaisilta puusepiltä. Liikkeen merkittävyyttä kuvastaa se, että sorvattuja kertaustyylisiä huonekaluja kutsutaan edelleen Suomessa Paischeff-tyylisiksi (tällä tarkoitetaan kuitenkin uusrenessanssihuonekaluja)[2].

Oy John Paischeff Ab[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paischeffin huonekaluliikkeen myyntiluettelo vuodelta 1913. Kannen kuvassa liikkeen Mikonkadun toimipiste Helsingissä.

Paischeffin huonekaluliikkeen perusti kauppias John Paischeff yhdessä setänsä Alexein kanssa vuonna 1889[3]. Liike aloitti toimintansa Helsingissä Simonkatu 6:ssa[3]. Vuonna 1891 liike muutti Kaivokatu 12:een. Samana vuonna liikkeen yhteyteen perustettiin myös verhoomo ja liike erikoistui huonekalujen, huonekalu- ja verhokankaiden tukku- ja vähittäiskauppaan[2]. Liike myös harjoitti erilaisten huonekalujen valmistukseen liittyvien tarvikkeiden välitystä. Liikkeen liikevaihto kasvoi nopeasti ja vuonna 1909 se oli jo yli 500 000 markkaa [3]. Samana vuonna Johnin setä Alexei kuoli jättäen Johnin johtamaan yritystään yksin[3]. 1.7.1910 liike muutti uusiin tiloihin Mikonkatu 7:ään Agrosin taloon, jossa yrityksellä oli näyttelyhuoneisto ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa, sekä suuret varastohuoneet neljännessä kerroksessa[3]. Kauppalehti kirjoitti uusista tiloista vuonna 1909:

»Kaikki nykyaikaiset mukavuudet, kuten hissit ja suuret näyttelyakkunat, ovat uudessa huoneistossa käytettävissä[3]

Vuonna 1913 liikkeestä perustettiin osakeyhtiö Oy John Paischeff Ab[2]. Paischeffin liike ei itse valmistanut huonekaluja, vaan osti ne alihankkijoiltaan. Suurin osa kalusteista tuotiin Suomeen Pietarista, Tallinnassa sijaitsevilta Luther-tehtailta ja Thonetin tehtailta Wienistä. Suomalaisista toimittajista liike hyödynsi Soukan puuseppiä, jotka valmistivat huonekaluja Paischeffin liikkeen myyntihinnaston mukaisesti. Paischeff välitti myös Billnäsin konttorihuonekaluja, Muuramen kalustoja, Wrightin kori- ja pajuhuonekalutehtaan tuotteita ja suomalaisten puuseppien tuotantoa eri puolilla Suomea, pääosin Nakkilasta ja Urjalasta (viimeksi mainituista keinutuoleja)[2]. Liike myi myös eri valmistajien rautasänkyjä[2]. Huonekaluliikkeen ansiosta suomalaisten kotien (niin kaupunki- kuin maaseutukotien) interiöörit alkoivat samankaltaistua[4].

John Paischeffin osuus osakeyhtiöstä laski ajan kanssa. Hänen kuolemansa jälkeen leski Ester Paischeff omisti 34 % yhtiöstä[1]. Ester yritti jatkaa yrityksen toimintaa, mutta 1920-luvun taloudellisten vaikeuksien jälkeen liike lopetettiin vuodenvaihteessa 1931-1932[2]. Liikkeen entinen työntekijä Hans Schering yritti jatkaa vielä toimintaa, mutta vararikkoanomus toimitettiin 11.4.1933[2][1].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c G. Kock: Osakeyhtiö John Paischeff Aktiebolag porssitieto.fi. Viitattu 29.8.2018.
  2. a b c d e f g Leena Nokela: Rakkaat vanhat tavarat, s. 59. Kustannusosakeyhtiö Otava, 1998.
  3. a b c d e f John Paischeff. Kauppalehti, 15.12.1909.
  4. Kari-Paavo Kokki: Uusrenessanssi - klassismin kansainvälinen perillinen. Antiikki & Design, Lehti nro. 1/2019.