Craig Venter

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta J. Craig Venter)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Craig Venter

John Craig Venter (s. 14. helmikuuta 1946, Salt Lake City, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen biologi, geneetikko ja liikemies.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Värväydyttyään Yhdysvaltain laivastoon ja suoritettuaan asevelvollisuutensa Vietnamin sodassa, Venter aloitti akateemisen uransa Kalifornian College of San Mateossa. Palattuaan sodasta Venter valmistui biokemian kandidaatiksi 1972. Vuonna 1975 hän valmistui fysio- ja farmakologian tohtoriksi San Diegon University of Californiassa. Työskenneltyään professorina Buffalon State University of New Yorkissa, hän siirtyi vuonna 1984 National Institutes of Healthiin. 1990-luvulla hänestä tuli maailmankuulu, kun hän kiihdytti ihmisen geenikartoituksen uuteen vaiheeseen.

Saavutuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venterin ensimmäinen yhtiö oli Celera Genomics. Vuonna 1992 hän perusti The Institute for Genomic Research (TIGR) -yhtiön, jonka hallituksen puheenjohtajana hän myös toimii. Lisäksi hän on myös J. Craig Venter Instituutin puheenjohtaja.[1]

Kesäkuussa 2005 Venter perusti Synthetic Genomics -yhtiön, jonka päämääränä on rakentaa eliö, jossa on mahdollisimman vähän geenejä. Venterin ryhmä onkin lähellä tavoitetta, Synthetic Genomics on siirtänyt Mycoplasma genitalium -bakteerista pois 101 geeniä sen 482 geenistä. Bakteeri on silti pysynyt elossa ja kopioitunut.[2]

Vuonna 2007 Venter pääsi Time-lehden "Maailman vaikutusvaltaisimmat ihmiset" -listalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Board of Directors J. Craig Venter Institute. Viitattu 18. kesäkuuta 2007. [vanhentunut linkki]
  2. Timo Paukku: Geneetikko hakee patenttia tekoelämälle 18. kesäkuuta 2007. Helsingin Sanomat. Arkistoitu 22.8.2007. Viitattu 18. kesäkuuta 2007.
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.