Gustav Klutsis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gustav Klutsis vuonna 1915.

Gustav Klutsis (latv. Gustavs Klucis, ven. Густав Густавович Клуцис, Gustav Gustavovitš Klutsis) (4. tammikuuta 189526. helmikuuta 1938) oli latvialais-neuvostoliittolainen valokuvaaja ja konstruktivistisen avantgarde-taiteen tekijä. Hän on tunnettu yhdessä vaimonsa ja pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa Valentina Kulaginan kanssa tekemästään Neuvostoliiton vallankumouksellisesta ja stalinistisesta propagandasta. Hänen nimestään käytetään suomen kielessä sekä latviankielistä asua Gustavs Klucis että venäjänkielistä asua translitteroidussa muodossa Gustav Klutsis.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klutsis syntyi Latviassa Rūjienassa. Hän opiskeli taidekoulussa Riiassa vuosina 1912–1915.[1] [2] [3]

Hän päätyi Venäjälle vuonna 1915 tsaarin armeijassa ja päätti jäädä sinne lokakuun vallankumouksen jälkeen latvialaisten tarkka-ampujien joukossa.[4] Seuraavan kolmen vuoden aikana hän alkoi tutustua taiteeseen Kazimir Malevitšin ja Antoine Pevsnerin oppilaana ja liittyi Neuvostoliiton kommunistiseen puolueseen. Hän tutustui Valentina Kulaginaan, ja he avioituivat. Hän valmistui Valtion taidekoulusta VKhUTEMASista. Hän jatkoi koulun väriteorian professorina vuodesta 1924, kunnes koulu suljettiin vuonna 1930.

Klutsis opetti, kirjoitti ja tuotti Neuvostoliiton valtiollista poliittista taidetta koko loppuelämänsä. Pariskunnan taide oli omistettu edistämään Josif Stalinin henkilökulttia.[5]

Huolimatta aktiivisesta ja uskollisesta palvelusta Neuvostoliiton kommunistiselle puolueelle Klutsis pidätettiin Moskovassa 17. tammikuuta 1938, kun hän valmistautui lähtemään New Yorkin maailmannäyttelyyn. Epätietoisuus Klutsisin kohtalosta jatkui vuoteen 1989 saakka, jolloin todettiin, että hänet oli teloitettu Stalinin vainoissa pian vangitsemisensa jälkeen vuonna 1938.

Klutsis on yksi neljästä taiteilijasta, jotka keksivät poliittisen valokuvamontaasin 1918 (yhdessä saksalaisen dadaistien Hannah Höch ja Raoul Hausmann sekä venäläisen El Lisitskin kanssa). Hän työskenteli El Lisitskin kanssa kansainvälisessä näyttelyssä Kölnissä ja Pariisissa vuonna 1937.

Työt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konstruktsija, 1921. Latvian valtion taidemuseo.

Klutsisin tunnetuimpia teoksia ovat

  • ”Krasnyi tšelovek” (Punainen ihminen, 1918)
  • ”Dinamitšeskij gorod” (Dynaaminen kaupunki, 1919)
  • ”Aksonometritšeskaja živopis” (Aksonometrinen maalaus, 1920)
  • ”Spartakiadi-sarja” (Moskovan spartakiadeihin suunniteltu juliste- ja postikorttisarja, 1928)
  • ”Vypolnim plan velikih rabot” (Täytämme suurten töiden suunnitelman, 1930)
  • ”SSSR – ydarnaja brigada proletariata vsego mira (Neuvostoliitto – koko maailman proletariaatin iskuprikaati, 1931).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]