Gomitradougou

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gomitradougou

Gomitradougou

Koordinaatit: 14°26′54″N, 8°22′25″W

Valtio Mali
Alue Kayesin alue
Piiri Diéman piiri
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi maalaiskunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 656 km²
Väkiluku (2009) 7 300












Gomitradougou on maalaiskunta Kayesin alueen Diéman piirissä Malissa. Sen keskuskylä Kouloudiengué sijaitsee 95 kilometriä Diémasta itään. Kunnassa on 7 300 ja keskuskylässä 2 100 asukasta (vuonna 2009)[1].

Gomitradougoun kunnan pinta-ala on 656 neliökilometriä[2]. Se rajoittuu lännessä Diéman piirin Dioumara Koussatan, pohjoisessa ja idässä Koulikoron alueen Naran piirin Falloun ja etelässä Kolokanin piirin Sagabalan kuntiin[3][4]. Maisemaa leimaavat ylängöt, alangot ja tasangot. Vesistöt ovat sadekauden jälkeen kuivuvia jokia ja lampia. Seutu kuuluu Sahelin vyöhykkeeseen. Vuotuinen sademäärä on 400–600 millimetriä.

Kuntaan kuuluu kahdeksan kylää[2]. Asukkaista 72,5 % on bambaroita, 14 % maureja, 6 % soninkeja, 4 % kagoroja ja 3,5 % fulbeja[5].

Kouloudienguén kautta kulkee Bamakosta Kayesiin johtava päällystetty maantie. Seudun pääelinkeinot ovat maanviljely ja karjanhoito. Tärkeimmät viljelykasvit ovat durra, hirssi, lehmänpapu, maapähkinä, maissi, riisi ja vihannekset. Kotieläimiä ovat naudat, lampaat, vuohet, aasit ja hevoset. Lisäksi hyödynnetään metsiä sekä harjoitetaan kalastusta, käsityöammatteja ja kaupankäyntiä. Nuoriso hakeutuu ansiotöihin kaupunkeihin tai pyrkii muuttamaan ulkomaille.[2]

Kunnassa toimii kolme alakoulua. Terveyspalveluita ei ole. Vesihuolto käsittää kaivoja ja porakaivoja.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]