Fukushima

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Fukushiman prefektuurin pääkaupunkia. Muista merkityksistä katso Fukushima (täsmennyssivu).
Fukushima
(福島市 (Fukushima-shi))
Symboli
Symboli
Fukushima in Fukushima Prefecture.png

Koordinaatit: 37°45′N, 140°28′E

Valtio Japani
Alue Tōhoku
Prefektuuri Fukushima
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 746,43 km²
Väkiluku (1. lokakuuta 2006) 290 059
 – Tiheys 388,6 as./km²
Symbolit
 – Puu Idänselkova
 – Kukka Persikan kukka
 – Lintu Japanintalitiainen

Fukushima (jap. 福島市, Fukushima-shi) on Fukushiman prefektuurin pääkaupunki. Se sijaitsee Honshūn saarella, Japanissa. Kaupunki perustettiin 1. huhtikuuta 1907 ja se on nykyään yksi Tōhokun alueen suurimmista kaupungeista. Pinta-alaa Fukushimalla on 746,43 km² ja sen asukasluku vuoden 2003 arvion mukaan on 290 924. Fukushiman väestötiheys 389,68 asukasta neliökilometrillä. Sendain maanjäristys 2011 vahingoitti Fukushimaa vakavasti.

Maantieto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fukushima sijaitsee Azuma ja Abukuma vuorten välissä, Fukushiman prefektuurin koilliskulmassa ja sen läpi virtaa Tōhokun toiseksi suurin joki Abukuma. Kaupunki sijaitsee noin 50 kilometrin päässä prefektuurin keskellä sijaitsevasta Inawashiron järvestä ja 260 km pohjoiseen Tokiosta.

Kaupungin korkein kohta sijaitsee 1 974 metrin korkeudessa ja matalin kohta 55 metrin korkeudessa meren pinnasta.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fukushiman asema.

Fukushiman kulkuyhteydet muualle Japaniin ovat hyvät. Tōhoku Shinkansen -linja ja Yamagata Shinkansen -linja pysähtyvät Fukushimassa ja kaupunkiin on vuonna 1993 avattu Fukushiman lentoasema. Lisäksi vuodesta 2004 Fukushiman ja Sendain välillä on kulkenut pikabusseja tarkoituksena parantaa työntekijöiden liikkuvuutta kaupunkien välillä.

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungissa sijaitsee useita temppeleitä kuten Kuroiwa Kokuzou, Tennou-ji, Daizou-ji ja Iou-ji. Fukushimasta löytyy myös Iwaya Kannon, joka on Shinobun itärinteellä sijaitseva kallioseinämä, johon on Edo-kaudella kaiverrettu kuusi buddhan kuvaa.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fukushima on Japanin suurin persikantuottoalue ja kaupungin erikoisuus on Kayaban päärynät. Fukushimasta on myös lähtöisin Japanin pankki (jap. 日本銀行, Nihon ginkō), jolla on yhä sivutoimisto Renga-dōrilla.

Fukushiman kaupunki tuotti hyödykkeitä vuonna 2006 yhteensä 410 900 000 euron edestä. Samalla kaupungin talous on kohentunut ja tämä näkyy erityisesti kaupungin keskustassa, johon on viime vuosien aikana kohonnut lukuisia korkeita asuintaloja ja toimistorakennuksia. Kuitenkin kaupunki kuuluu osaksi Sendain sateelliittikaupunkeja ja monet kaupungin asukkaista kulkevat sinne töihin. Vuoden 2004 marraskuusta lähtien kaupunki onkin pyrkinyt saamaan työntekijöitä tulemaan Sendaista Fukushimaan töihin tarjoamalla erilaisia etuuksia.

Merkittäviä yrityksiö, joilla on päämaja alueella ovat:

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yliopistot kaupungissa:

Kulttuuri ja nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fukushimalla ei ole varsinaisia ystävyyskaupunkeja, mutta se toimii yhteistyössä seuraavien kaupunkien kanssa kulttuurin ja yhteistyön parantamisen nimessä:

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.