Fritz Kreisler

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fritz Kreisler.

Fritz Kreisler (2. helmikuuta 1875 Wien, Itävalta-Unkari29. tammikuuta 1962 New York, Yhdysvallat) oli itävaltalais-amerikkalainen viulisti ja viulu[[säveltäjä]. Hän oppi lukemaan nuotteja, ennen kuin osasi lukea. Kreisler valmistui Pariisin konservatoriosta jo 12-vuotiaana. Hänen uransa kesti kuusikymmentä vuotta.

Kun Kreisler opiskeli Wienin konservatoriossa 1882–1885, hän oli laitoksen tuohon saakka nuorin oppilas. Sitten Kreisler opiskeli noin kolme vuotta Massartin ja Leo Delibes'n johdolla Pariisissa. Hän teki kiertueen Yhdysvaltoihin 1888.

Kreisler osallistui ensimmäiseen maailmansotaan Itävalta-Unkarin armeijassa syksyllä 1914. Hän oli sotilasarvoltaan luutnantti. Kuitenkin jo marraskuussa Kreisler muutti USA:han. Koska hän oli ollut jonkin aikaa mukana keskusvaltoihin kuuluneen valtion armeijassa, aiheutti tämä hänen uralleen joksikin aikaa vaikeuksia. USA:n kansalaisuus Kreislerille myönnettiin 1943.

Kreislerin tunnetuimpia sävellyksiä ovat hänen lukuisat pienet viulukappaleensa sekä edelleen kantaohjelmistoon kuuluvat sovituksensa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.