Fritz Kreisler

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fritz Kreisler.

Fritz Kreisler (2. helmikuuta 1875 Wien29. tammikuuta 1962 New York) oli itävaltalainen viulisti ja viulusäveltäjä. Hän oppi lukemaan nuotteja ennen kuin osasi lukea. Kreisler valmistui Pariisin konservatoriosta jo 12-vuotiaana. Hänen uransa kesti kuusikymmentä vuotta.

Kun Kreisler opiskeli Wienin konservatoriossa 1882–1885, hän oli laitoksen tuohon saakka nuorin oppilas. Sitten Kreisler opiskeli noin kolme vuotta Massartin ja Leo Delibes'n johdolla Pariisissa. Hän teki kiertueen Yhdysvaltoihin 1888.

Kreisler oli mukana ensimmäisessä maailmansodassa syksyn 1914 aikana Itävallan armeijan riveissä. Hän oli sotilasarvoltaan luutnantti. Kuitenkin jo marraskuussa Kreisler muutti Yhdysvaltoihin. Koska hän oli ollut jonkin aikaa mukana keskusvaltoihin kuuluneen valtion armeijassa, aiheutti tämä hänen uralleen joksikin aikaa vaikeuksia. Yhdysvaltojen kansalaisuus Kreislerille myönnettiin 1943.

Kreislerin tunnetuimpia sävellyksiä ovat hänen lukuisat pienet viulukappaleensa sekä edelleen kantaohjelmistoon kuuluvat sovituksensa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.