Fernando Pessoa

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fernando António Nogueira de Seabra Pessoa
Fernando Pessoa Lissabonissa
Fernando Pessoa Lissabonissa
Syntynyt 13. kesäkuuta 1888
Lissabon, Portugali
Kuollut 30. marraskuuta 1935 (47 vuotta)
Lissabon, Portugali
Ammatit runoilija, kirjailija
Kansallisuus portugalilainen
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Fernando Pessoa [fɨɾˈnɐ̃du pɨˈsoɐ] (13. kesäkuuta 1888 Lissabon, Portugali30. marraskuuta 1935 Lissabon) oli portugalilainen runoilija ja kirjailija. Häntä pidetään yhtenä maansa ja ylipäätään 1900-luvun merkittävimmistä runoilijoista.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pessoan isä kuoli tuberkuloosiin hänen ollessaan viisivuotias. Vuotta myöhemmin kuoli myös Pessoan veli. Äiti meni uusiin naimisiin, ja vuonna 1896 perhe muutti Etelä-Afrikkaan, missä Pessoa kävi englanninkielisiä kouluja. 17-vuotiaana hän palasi Lissaboniin opiskelemaan, mutta opinnot keskeytyivät opiskelijalakon myötä, ja hän ryhtyi elättämään itseään kaupallisena kirjeenvaihtajana. Pessoa toimi Orpheu-taiteilijaryhmässä, joka julkaisi samannimistä lehteä ja oli merkittävässä roolissa portugalilaisen modernismin kehityksessä. Pessoa kuoli maksakirroosiin 47-vuotiaana.

Kirjallinen tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Pessoa oli tuottelias kirjoittaja, hän julkaisi elinaikanaan vain yhden runokirjan, Portugalin myyttistä historiaa kuvaavan eeppisen ja monitahoisen Mensagemin. Mensagemin ansiosta Estado Novon konservatiivinen diktatuurihallinto nosti Pessoan kansalliskirjailijan asemaan. Myöhemmin Pessoan diktatuurinvastaisetkin tekstit ovat tulleet tunnetuiksi. Mensagemin lisäksi Pessoa julkaisi elinaikanaan muutaman vihkosen englanniksi kirjoitettuja runoja, ja aktiivisen lehtikirjoittelun vuoksi hän oli verrattain tunnettu jo omana aikanaan. Suurin osa Pessoan tuotannosta on julkaistu postuumisti, ja se käsittää runojen lisäksi proosaa, esseitä, pamfletteja ja jopa dekkareita.

Erikoislaatuinen piirre Pessoan kirjallisessa tuotannossa on heteronyymien käyttö. Hän kirjoitti valtaosan tuotannostaan taiteilijanimillä, joista kehittyi pseudohenkilöitä omine historioineen, luonteenpiirteineen ja kirjoitustyyleineen. Merkittävimpinä näistä kymmenistä kirjoittajahahmoista on perinteisesti pidetty Alberto Caeiroa, Ricardo Reisiä ja Alvaro de Camposia, mutta uudempi tutkimus on kiinnittänyt huomiota myös sellaisiin hahmoihin kuin António Mora, Vicente Guedes, Alexander Search ja Bernardo Soares. Eriytyneet kirjailijahahmot jopa kiistelivät keskenään lehtien palstoilla. Suomennetussa valikoimassa Hetkien vaellus on mukana Alvaro de Camposin tunteikas muistokirjoitus edesmenneelle Alberto Caeirolle. Heteronyymeillään Pessoa loi pienen kirjallisen kaikkeuden, jossa kirjoittajan ja kirjallisen hahmon, todellisuuden ja sepitteen raja sekoittui voimakkaasti, varsinkin kun kirjailija astui kirjalliseen peliinsä myös itse tekemällä kirjailija Fernando Pessoasta heteronyymien kanssa tasavertaisen hahmon. Heteronyymien käyttö tarjosi Pessoalle mahdollisuuden tutkiskella minuuden, olemassaolon ja kirjailijuuden teemoja, jotka kulkevat läpi koko hänen tuotantonsa.

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hetkien vaellus. Suomentanut Pentti Saaritsa. Helsingissä: Otava, 1974. ISBN 951-1-01639-3. 2. painos 1993, ISBN 951-1-12839-6
  • Anarkistipankkiiri. (O banqueiro anarquista, 1922.) Suomentanut Sanna Pernu. Helsinki: Andalusialainen koira, 1992. ISBN 952-9691-02-5.
  • Levottomuuden kirja. (Livro do desassossego por Bernardo Soares, 1982.) Suomentanut Sanna Pernu. Kuvitus Priit Pärn. Helsinki: Andalusialainen koira, 1999. ISBN 952-9691-11-4.
  • En minä aina ole sama: Runoutta. Valikoinut ja suomentanut Pentti Saaritsa. Helsingissä: Otava, 2001. ISBN 951-1-16823-1. Päivitetty ja laajennettu versio Hetkien vaelluksesta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fernando Pessoa.