Faethon

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee taruhenkilöä. Nimen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla Phaeton.
Faethonin putoaminen, Johann Liss, 1600-luvun alku

Faethon (muinaiskreikaksi Φαέθων) oli kreikkalaisen mytologian taruhahmo. Hän oli kreikkalaisen auringonjumalan, Helioksen poika. Hellenistisellä ajalla kreikkalaiset liittivät Apollonin aurinkokulttiin, jolloin hänen nimeensä liitettiin epiteetti Foibos.

Myytin mukaan Faethon väitti ystävilleen olevansa auringonjumala Helioksen poika. Ystävät eivät uskoneet häntä. Osoittaakseen, että hänen sanansa ovat totta, Faethon meni isänsä luo. Helios oli luvannut toteuttaa kaikki poikansa toiveet, mitä ikinä tämä pyytäisi. Faethon pyysi, että hän saisi luvan ohjata taivaankannen ylitse kulkevia auringonvaunuja. Näin hänen olisi mahdollista osoittaa ystävilleen, että hän on oikeasti auringonjumalan poika. Faethon sai isältään luvan. Hän ei kuitenkaan kyennyt ohjaamaan auringonvaunuja ja hevosia, vaan joutui paniikkiin.

Faethon syöksyi alas taivaalta lähelle maata ja oli polttaa kaiken tuhkaksi. Kertomuksen mukaan Faethonin syöksyessä maahan suurin osa Afrikan niemimaasta muuttui autiomaaksi ja Etiopialaisten iho paloi mustaksi. Jumalten kuninkaana toimiva Zeus pelasti maailman syöksemällä Fathonin salamaniskulla Eridanosjokeen. Fathonin sisaret, heliadit, muuttuivat häntä itkiessään poppeleiksi ja heidän kyyneleensä meripihkaksi.

Kreikkalainen tragediakirjailija Euripides on kirjoittanut kadonneen tragedian Faethonin surullisesta kohtalosta. Roomalaisista runoilijoista Ovidius käsittelee tragediakertomusta tunntetuimmassa teoksessaan Muodonmuutoksia. Ovidiuksen on katsottu käyttäneen kreikkalaista tragediakertomusta lähdeteoksenaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Muodonmuutoksia. Suomentanut V. Arti. WSOY, Helsinki. 1935. (Alkuteos: Metamorphoses.)


Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.