Erik Palmén

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Akateemikko Erik Palmén (31. elokuuta 1898 Vaasa19. maaliskuuta 1985) oli kansainvälisesti tunnetuin suomalainen meteorologian tutkija. Hän vaikutti norjalaisen rintamamallin kehitykseen ja oli keskeinen hahmo Chicagon koulukunnassa, joka loi suihkuvirtauksen käsitteen. Palmén oli monipuolinen tutkija joka laati julkaisuja meteorologian, geofysiikan ja meritieteen aloilta. Palménin ja Chester W. Newtonin kirjaa Atmospheric Circulation Systems: Their Structure and Interpretation vuodelta 1969 käytetään edelleen alan oppikirjana eri puolilla maailmaa. Palmén julkaisi uransa aikana 118 tieteellistä julkaisua.

Palmén toimi Merentutkimuslaitoksen johtajana (19391947) ja meteorologian professorina Helsingin yliopistossa (19471948). Vuonna 1948 hänet valittiin Suomen Akatemian elinikäiseksi jäseneksi ja eläkkeelle siirtymiseensä asti vuoteen 1968 hän toimi tutkijaprofessorina. Vaikka hän pysyi virassaan Helsingin yliopiston Meteorologian laitoksella, hän teki myös useita pidempiä vierailuita vierailevana professorina Chicagon, Kalifornian ja Tukholman yliopistoihin.

Geofysiikan Seura jakaa joka neljäs vuosi Erik Palménin mukaan nimetyn hopeisen Palmén-mitalin suomalaiselle ansioituneelle geofysiikan alan tutkijalle. Ensimmäinen mitali myönnettiin 15. lokakuuta 1968 Palménille. Hänen mukaansa on nimetty myös Erik Palménin aukio Helsingissä Kumpulan kampuksella. Aukion laidalla sijaitsee Ilmatieteen laitoksen toimitalo Dynamicum. Palmenin muistoksi on nimetty myös Chester W. Newtonin ja Eero O. Holopaisen editoima kirja Extratropical Cyclones, The Erik Palmen Memorial Volume.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]