Denver

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Denver
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
Lempinimi: Mile High City
Denver County Colorado Incorporated and Unincorporated areas Denver Highlighted.svg

Koordinaatit: 39°44′21″N, 104°59′5″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Colorado
Piirikunta Denverin piirikunta
Hallinto
 – Pormestari Michael Hancock
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 401,3 km²
 – Sisävesi 4,1 km² (1,03 %)
Väkiluku (2005) 579 744
 – Tiheys 1399,8 as./km²
 – Metropolialue 2 830 000
Aikavyöhyke MST (UTC-7)

Denver on Yhdysvaltain Coloradon osavaltion pääkaupunki. Se sijaitsee osavaltion koillisosassa, laakealla suurten tasankojen alueella noin kaksikymmentä kilometriä Kalliovuorista itään. Denverin asukasluku on noin 580 000 (2005); laajemmalla metropolialueella asuu yhteensä n. 2,8 miljoonaa asukasta. Kaupungissa on paljon elintarvike-, rauta- ja metalliteollisuutta. Denver on yksi Yhdysvaltojen aurinkoisimmista kaupungeista: aurinkoisia päiviä on vuodessa noin 300, mikä vertautuu hyvin esimerkiksi floridalaisiin ja kalifornialaisiin kaupunkeihin. Talvet kaupungissa ovat aurinkoisia vaikkakin kylmiä, koska mantereinen ilmasto ja kaupungin korkeus merenpinnasta aiheuttavat lämpötilojen putoamisen talviaikaan. Aspenin hiihtokeskus sijaitsee noin 160 kilometriä Denveristä länteen.

Denverin tunnetuin lempinimi The Mile-High City (mailin korkuinen kaupunki) viittaa kaupungin korkeuteen merenpinnasta, mikä on 1609 metriä eli yksi maili, johtuen kaupungin sijainnista tasankoalueella parinkymmenen kilometrin päässä Kalliovuorista. Eräs Denverin useista lempinimistä on The Thin City, hoikkien kaupunki.[1] Tämän lempinimen taustalla on pienempi ylipainoisten osuus kuin muissa yhdysvaltalaisissa kaupungeissa, mitä selitetään erinomaisilla liikuntamahdollisuuksilla (muun muassa pyöräilyreitit ja laskettelumahdollisuudet) kaupungin läheisyydessä ja fyysisellä aktiivisuudella.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Denver oli alkujaan turkismetsästäjien käyttämä kauppapaikka kahden joen yhtymäkohdassa. Vuoden 1859 kultaryntäyksessä se alkoi vähitellen kehittyä kaupungiksi. Onnenonkijoita ja lainsuojattomia äkkirikastunut kaupunki veti magneetin tavoin puoleensa ja eräs tuon levottoman ajan kuuluisuuksia oli Buffalo Bill, jonka museo ja hautakin ovat kaupungissa. Helmikuussa joka vuosi Denverissä juhlitaan Buffalo Billin syntymäpäivää. Villin Lännen päiviin voi tutustua Denverin historiallisessa museossa. Myös karjapaimenperinne elää kaupungissa. Tammikuussa vuodesta 1887 lähtien on Denverissä järjestetty maan mahtavin rodeo.[2]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltojen Census Bureaun mukaan kaupungin pinta-ala on 401,3 km² josta maata on 397,2 km² ja vettä 4,1 km². Veden osuus on 1,03 %. Denver sijaitsee yli puolitoista kilometriä merenpinnan yläpuolella.[3]

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungissa toimii vuonna 1864 perustettu yksityinen yliopisto University of Denver. Yliopistossa on perustutkinto-opiskelijoita 5311 (2007) ja jatko-opiskelijoita 5806 (2007). Muita tunnettuja yliopistoja ovat yksityinen Johnson & Wales University, ja katolinen Regis University.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pia Sive: Lännen ytimessä Denver, Matkalehti s. 40–43, 2007/10

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pia Sive: Lännen ytimessä Denver, Matkalehti s. 41, 2007/10
  2. Pia Sive s. 41–42
  3. Pia Sive s. 43

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Denver.
Denver Coors Fieldin stadionilta nähtynä
Tämä Yhdysvaltoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.