Chihuahua (koira)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Chihuahua

Chihuahua 01 K.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Meksikon lippu Meksiko
Määrä Suomessa rekisteröity n. 16 045 kpl; lyhytkarvaiset 7 459 kpl ja pitkäkarvaiset 8 586 kpl
Rodun syntyaika 1800-luku
Alkuperäinen käyttö seurakoira,rottakoira, vallanpitäjien lemmikki(haudattiin vallanpitäjän kanssa)
Nykyinen käyttö seurakoira, sopii myös harrastuskoiraksi
Elinikä Jopa 20 vuotta
FCI-luokitus ryhmä 9
Ulkonäkö
Paino noin 1,5–3,0 kg
Säkäkorkeus 15–23 cm
Väritys kaikki värit ovat sallittuja.

Chihuahua on maailman pienin FCI:n hyväksymä koirarotu.[1] Rodusta on olemassa kaksi muunnosta: lyhyt- ja pitkäkarvainen chihuahua. Vuonna 2009 pitkäkarvaisia chihuahuoja rekisteröitiin Suomessa 599 (22. suosituin rotu) ja lyhytkarvaisia 803 (15. suosituin).[2]lähde tarkemmin? Chihuahua on ollut etenkin Amerikassa erittäin suosittu rotu, minkä vuoksi pentuja on kasvatettu paljon myös pentutehtaissa.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chihuahuoilla on kokoonsa nähden isot korvat ja silmät

Chihuahuan yleisvaikutelmaan kuuluu tiivisrakenteisuus ja terhakkuus. Erittäin tärkeitä ominaispiirteitä ovat omenanmuotoinen kallo, kohtalaisen pitkä, hyvin korkea-asentoinen ja sirppinä tai puoliympyränä kaartuva häntä sekä koiran kokoon suhteessa suuret silmät ja korvat. Chihuahuan rungon pituus on hieman korkeutta pitempi, tämä korostuu usein etenkin nartuilla. Kuono taas on lyhyt ja hieman ylöspäin kääntynyt.

Lyhytkarvaisella muunnoksella karva on lyhyttä ja rungonmyötäistä, eikä sillä välttämättä ole lainkaan aluskarvaa, jolloin peitinkarva on aavistuksen pidempää. Karva on kiiltävää ja pehmeää. Pitkäkarvaisen muunnoksen turkki on kaksinkertainen. Päällyskarva on hienoa ja silkkistä, sileää tai hieman laineikasta, aluskarva pehmeää ja melko niukkaa. Pitkä tai laskeutuva karva ei ole sallittu. Molemmilla muunnoksilla kaikki väritykset, värisävyt ja väriyhdistelmät marmoroitua (merleä) lukuun ottamatta ovat sallittuja. Säkäkorkeus on 15–23 cm ja paino 1,5–3 kg.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chihuahua on pienestä koostaan huolimatta todella suuriegoinen koira, joka on parhaimmillaan iloinen, eloisa, ihmisrakas, valpas, temperamenttinen, energinen ja äärimmäisen rohkea. Chihuahuan ei tule koskaan olla arka tai aggressiivinen, vaikka edellä mainitut luonteenpiirteet ovatkin valitettavasti yleistyneet rodussa. Vaikka chihuahua on pieni, sitä ei saisi "suojella" liiaksi kaikelta tai antaa sen kasvaa rajoitta, sillä silloin itsevarma kääpiökoira ottaa mielellään pomon paikan. Chihuahuaa ei myöskään suositella perheisiin, jossa on alle kouluikäisiä lapsia, sillä vaikka chihuahua näiden kanssa toimeen tulisikin, niin sen koko ja suhteellinen hauraus ovat huomattavia vaaranpaikkoja. Chihuahuoilla esiintyy myös paljon haukkuherkkyyttä, joka on tosin kitkettävissä pois ahkeralla koulutuksella.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chihuahua on hyvin vanha, alun perin meksikolainen rotu. Arkeologit ovat kaivauksissaan löytäneet chihuahuaa esittäviä kuvia ja veistoksia ajalta 500 ja 2000 eaa. Löydöt esittävät pieniä, matalajalkaisia ja tanakoita koiria, joilla on suuret, vinosti ulospäin suuntautuneet korvat ja litteä häntä. Asteekkien valtakaudella chihuahua oli hyvin arvostettu ja sillä oli tärkeä osa uskonnollisissa menoissa. Usein chihuahua haudattiin isäntänsä kanssa, koska uskottiin koiran vievän isäntänsä sielun läpi kuoleman valtakunnan. Rotu löydettiin uudestaan 1850-luvulla meksikolaisesta Chihuahuan kaupungista, jonka mukaan se on saanut nykyisen nimensä. Chihuahuan polveutumistietoja on alettu tallettaa vasta vuonna 1898, jolloin näitä koiria ensi kerran tuotiin Meksikosta Yhdysvaltoihin. Suomeen ensimmäiset chihuahuat tuotiin vuonna 1964 Ruotsista.

Chihuahuaa on risteytetty yorkshirenterriereiden ja papilloneiden kanssa pitkäkarvaiseksi chihuahuaksi. Alkuperäinen rotu on lyhytkarvainen.

Terveystilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chihuahualla on periytyvää polvilumpion paikoiltaan menoa (patella luxatio),[1] mutta jalostukseen käytettävät koirat tarkastetaan sen varalta. Chihuahua kuuluukin polvien osalta PEVISA:an. Pienille koirille tyypilliset sydämen vajaatoimintahäiriöt ovat myös melko yleisiä vanhemmlla iällä. Chihuahualla on esiintynyt myös etenevää verkkokalvon surkastumaa ja harmaakaihia. Niillä tavataan myös vesipäätä. Riski lisääntyy sisäsiitosta käyttäessä. Muita periytyviä sairauksia ovat muun muassa purentavirheet, hammaspuutokset ja epilepsia. Purentaviat tai hammaspuutokset eivät vaikuta koiran normaalielämään, jos se pystyy syömään normaalisti. Chihuahuojen silmät vuotavat usein, mutta tämä kirkas silmävuoto on kuitenkin vaaratonta. Se tosin voi värjätä vaaleiden koirien silmänalukset punertaviksi, mutta ongelma on poistettavissa esimerkiksi apteekista saatavalla boorivedellä pyyhkimällä. Suurimpana ongelmana voidaan pitää penikoimisia. Pennut ovat suhteessa emoon niin suuria, että noin 15-20 % penikoimisista joudutaan suorittamaan keisarileikkauksella. Synnytyksen helppouden määrittää pikkulantion koko, jota ei voi päältäpäin nähdä. Ainoastaan eläinlääkäri voi antaa luotettavaa tietoa sen koosta. Ahtaiden nenäonteloiden vuoksi chihuahuoille rotutyypillistä on myös "hikka" eli vaaraton hengityshäiriö, jossa koira vetää vahingossa liikaa ilmaa sieraimiinsa esimerkiksi innostuessaan. Häiriö poistuu itsestään, mutta koiraa voi myös avustaa peittämällä sen sieraimet hetkeksi ja antamalla sen hengittää hetken vain suun kautta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hauva.comin rotuesittely
  2. Rekisteröinnit 2005–2009. Koiramme, 2009, nro 1-2, s. 15–20.

http://www.kookas.fi/articles/read/1047 http://www.chihuahua.fi/rotumaaritelma.htm

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta chihuahua.