Bausch Health

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bausch Health
Osake BHC
ISIN CA91911K1021
Perustettu 1960
Toimitusjohtaja Joseph Papa
Puheenjohtaja Joseph Papa
Kotipaikka Laval, Quebec, Kanada
Toimiala lääketeollisuus
Tuotteet Bausch & Lomb -piilolinssit, Xifaxan, Relistor Oral, Brodalumab, Ocuvite, PreserVision
Liikevaihto 8,380 mrd. USD (2018)[1]
Henkilöstö noin 22 000
Tytäryhtiöt Bausch & Lomb, Salix Pharmaceuticals
Kotisivu www.bauschhealth.com

Bausch Health (aik. Valeant Pharmaceuticals) on kanadalainen lääketeollisuuden yritys. Yrityksen vuotuinen liikevaihto on noin 8,5 miljardia Yhdysvaltain dollaria ja sillä on työntekijöitä noin 22 000. Valeant valmistaa ja markkinoi patenttilääkkeitä, geneerisiä lääkkeitä, käsikauppatuotteita ja kuluttajatuotteita.Yritys on erikoistunut iho-, silmä- sekä ruoansulatus- ja sisäelinlääkkeisiin. Yritys omistaa piilolinssivalmistaja Bausch & Lombin.

Vuonna 1960 perustetun Valeantin toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja on Joseph Papa. Valeant kasvoi liikevaihdoltaan lähes 20-kertaiseksi toimitusjohtaja Michael Pearsonin johdolla. Pearson fuusioi silloin kalifornialaisen Valeantin kanadalaiseen Biovailiin sekä edisti lääketeollisuuden konsolidaatiota ostamalla Medicisin, Bausch & Lombin ja Salix Pharmaceuticalsin sekä teki noin 100 pienempää yrityskauppaa.

Valeantin lääkkeiden hinnankorotus- ja erikoisapteekkiskandaalit saivat osakekurssin romahtamaan yli 90 prosenttia huipustaan, ja Pearson erotettiin keväällä 2016.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pearson ja nopea kasvu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valeant oli pienehkö kalifornialainen 600 miljoonanlähde? Yhdysvaltain dollarin liikevaihdon lääkeyritys ennen Michael Pearsonin nousemista toimitusjohtajaksi. Pearson oli toiminut McKinseyn konsulttina alalla 23 vuotta ja johtanut vuosikymmenen ajan McKinseyn maailmanlaajuista lääkealan divisioonaa.[2] Pearson aluksi konsultoi Valeantille, mutta yrityksellä oli vaikeuksia löytää toimitusjohtajaa Pearsonin neuvojen toteuttajaksi.[3] Pearsonin valitsemista toimitusjohtajaksi ajoi hedgerahasto ValueAct Capital ja sen toimitusjohtaja Jeffrey Ubben[4].

Pearsonista tuli Valeantin toimitusjohtaja helmikuussa 2008.[3] Vuonna 2010 Valeant ja kanadalainen Ontariossa pääkonttoriaan pitävä Biovail fuusioituivat 3,3 miljardin dollarin transaktiolla. Toimitusjohtajaksi jäi Valeantin Pearson[5] ja Valeantista tuli matalampaa yritysveroprosenttia nauttiva kanadalainen yritys[3]. Valeantin verovähennykset olivat loppumassa, ja Kanadassa yritysvero oli Yhdysvalloissa vuoden 2011 35 prosentin sijaan vain 10-15 prosenttia[6]. Vuonna 2011 Pearson nimitettiin hallituksen puheenjohtajaksi. Vuonna 2013 Valeant siirsi pääkonttorinsa Lavaliin, Quebeciin, sillä paikallishallinto tarjosi matalan veroprosentin houkutellakseen lääkeyhtiöitä[3]. Lavalissa Valeantin yritysveroprosentti on ollut alle viisi prosenttia[7].

Vuonna 2013 Valeant yritti ostaa lääkeyritys Cephalonin 5,7 miljardilla Yhdysvaltain dollarilla, mutta epäonnistui siinä[8] ja osti sen sijaan muun muassa piilolinssejä valmistavan Bausch & Lombin 8,7 miljardilla Yhdysvaltojen dollarilla. Kaupan jälkeen Valeantin henkilökunta kasvoi 18 000 henkeen. Tätä ennen se oli ostanut ihonhoitotuotteita valmistavat Medicisin 2,4 miljardilla ja Obagin 428 miljoonalla dollarilla.[9]

Vuonna 2014 Valeant yritti fuusioitua lääkeyritys Allerganin kanssa 53 miljardin dollarin yrityskaupalla, mutta Allergan hylkäsi tarjouksen loppuvuodesta 2014[10]. Vuonna 2015 Valeant osti ruoansulatus- ja sisäelinlääkkeisiin erikoistuneen lääkeyritys Salix Pharmaceuticalsin 14,5 miljardilla Yhdysvaltain dollarilla[11]. Salix-kauppa nähtiin korvikkeena Allerganin ostamiselle.

Valeant teki yritysostot lähes kokonaan velkarahalla. Joidenkin kommentaattoreiden mukaan Valeant maksoi yritysostoista liikaa.[12][13]

Valeant oli hetkellisesti Kanadan arvokkain yritys Royal Bank of Canadan edellä markkina-arvolla mitattuna ja sen markkina-arvo oli 90 miljardia dollaria[14]. Osakekurssi oli noussut yli 15-kertaiseksi viidessä vuodessa[2].

Skandaalit 2015–2016[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valeantin osakekurssin romahti kun Martin Shrekelin johtaman Turing Pharmaceuticalsin lääkkeiden huomattavat hinnankorotukset nousivat julkisuuteen ja huomattiin, että Valeant oli toiminut samalla tavalla. Presidenttiehdokas Hillary Clinton lähetti Twitter-viestin, jossa hän sanoi puuttuvansa lääkeyritysten hintojenkorotuksiin.[15]

Vuosina 2015-2016 Valeant on ollut mediahuomion kohteena lääkkeiden hintojen noston vuoksi, ja yrityksen osakekurssi romahti 85 prosenttia huipustaan.[16] Hinnannostot ja erikoisapteekin käyttäminen eivät olleet laittomia, mutta yritys ja toimitusjohtaja Pearson saivat kritiikkiä ja paheksuntaa osakseen. Sijoittaja Bill Ackmanin mukaan hinnannostot ja erikoisapteekki koskivat vain 10–15 prosenttia Valeantin liikevaihdosta.lähde?

Osakekurssi romahti uudestaan kun tunnetun lyhyeksimyyjän Andrew Leftin Citron Research julkaisi tutkimusraportin, jossa Valeantin paljastettiin käyttävän Philidor-erikoisapteekkia ja siihen liittyvän väärinkäytöksiä. Left epäili Valeantia lääkealan Enroniksi ja laski osakkeen tavoitehinnan 50 Yhdysvaltain dollariin.[17]

Lääkkeiden hinnankorotukset ja Philidor-erikoisapteekki loivat Valeantin ympärille merkittävän poliittisluonteisen mediakohun. Viranomaiset alkoivat tutkia Valeantin lääkkeiden hinnoittelua lokakuussa 2015.[18]

Lääkkeiden hinnankorotukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valeant nosti Nitropress- ja Isuprel-lääkkeiden hintoja 525 prosenttia ja 212 prosenttia. Se nosti myös Cuprimine- ja Glumetza-lääkkeiden hintoja 2849 ja 1018 prosenttia[19] Syprine-lääkkeen hintaa oli nostettu yli 30-kertaiseksi[20] . Lääkkeiden hinnankorotukset eivät olleet laittomia. Pearsonin mukaan kapitalistinen lähestymistapa hinnoitteluun on veloittaa niin paljon kuin markkina sietää[14]. Pearson myös sanoi, että voimme tehdä mitä haluamme tehdä ja korosti velvollisuutta osakkeenomistajia kohtaan[21].

Valeant ei ollut ainoa tuntuvasti lääkkeen hintaa korottanut yritys, sillä yksittäisen lääkkeen hintaa olivat tuntuvasti korottaneet myös Turing Pharmaceuticals, Horizon Pharma, Retrophin, Eli Lilly ja Jazz Pharmaceuticals[22]. Valeantin lisäksi useamman kuin yhden lääkkeen hintaa olivat korottaneet Glaxo Smith Kline ja Novartis. Tuntuvat hinnankorotukset olivat koko alaa koskeva ilmiö.[23] Myös AbbVie, AmGen ja Teva olivat nostaneet lääkkeiden hintoja[24]. Lääkeyhtiö Mylan oli nostanut EpiPen-allergialääkkeen hintaa tuntuvasti[25].

Pearson puolusti hinnannostoja, sillä hänen mukaansa potilaat saisivat lääkkeet vakuutusten ja potilasohjelmien kautta hinnankorotuksista huolimatta.[26] Pearsonin mukaan hinnankorotukset olivat vain pieni osa Valeantin liiketoimintaa, ja huomio on kiinnittynyt liiaksi vain yhteen pieneen osaan[27]. Pearsonin mukaan Valeant on erilainen yritys kuin Turing Pharmaceuticals, jolla oli vain kaksi tuotetta kun taas Valeantilla tuhansia.

Philidor-erikoisapteekki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lääkkeiden hintojen nostamisen lisäksi Valeant käytti Philidor-erikoisapteekkia kannattavuutensa parantamiseen. Philidor-erikoisapteekki oli peräisin vuoden 2012 Medicis-yritysostosta[28] ja Philidorin kautta kulkeva osuus Valeantin liikevaihdosta kasvoi jatkuvasti. Kolmannella kvartaalilla 2015 Philidor muodosti seitsemän prosenttia liikevaihdosta ja 10 prosenttia neljännellä kvartaalilla 2015.lähde?

Philidor ohjasi ostamaan edullisten geneeristen lääkkeiden sijaan Valeantin hinnakkaampia lääkkeitä. Valeant ei ollut antanut suhteesta Philidoriin julkista tietoa, vaan suhdetta oli salailtu[29]. Valeantin kirjanpidossa Philidoria käsiteltiin variable interest entitynä (VIE). Valeant oli maksanut 100 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria Philidorin ostamiseen oikeuttavasta optiosta.

Valeant ei ollut ainoa erikoisapteekkia hyödyntänyt lääkeyritys ja erikoisapteekkeja on vakuutuskorvausmanagereilla[30]. Erikoisapteekin hyödyntäminen ei ollut laitonta, mutta se sisältää eturistiriidan.lähde?

Vuodenvaihteen epävarmuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valeant lopetti 30. lokakuuta 2015 yhteistyön Philidor-erikoisapteekin kanssa, sillä sen toiminnalle välttämättömät suuret vakuutuskorvausmanagerit (pharmacy benefit manager, PBM) CVS Health, Express Scripts ja UnitedHealthin OptumRx sulkivat Philidorin toimintansa ulkopuolelle.[31] Valeant kertoi Philidorin lopettavan toimintansa mahdollisimman nopeasti ja että se suljetaan.[32]

Joulukuussa 2015 Pearson solmi sopimuksen Yhdysvaltojen suurimman apteekkiketjun Walgreensin kanssa Philidorin korvaavasta lääkkeiden jakelusta, ja sopimus sisälsi hintojen alennuksia.[33][34][35] Walgreens-sopimuksen tarkoitus oli siirtää kasvu hinnankorotuksista täysin volyymin kasvuun[36]. Pearsonin mukaan Walgreens-sopimus enemmän kuin korvaa Philidorin[37]. Valeantin osakekurssi nousi kun Walgreens-sopimuksesta tiedotettiin.[38]

Valeantin tulevaisuuden epävarmuutta lisäsi toimitusjohtajan yllättävä sairausloma. Pearson sairastui joulukuun lopussa 2015 vakavaan keuhkokuumeeseen. Sairausloman aikana toimitusjohtajan toimesta vastasi sitä varten perustettu elin ja entinen talousjohtaja Howard B. Schiller.[39][40] Pearson palasi sairauslomalta kaksi kuukautta myöhemmin helmikuun lopussa 2016.[41]

Maaliskuussa 2016 Pearson alensi vuoden 2016 liikevaihto-ohjeistusta 12 prosenttia ja Pearson paljasti teknisen defaultin riskin. Default-riski sai osakekurssin romahtamaan 50 prosenttia yhdessä päivässä.[42]

Sijoittaja Bill Ackman ja hänen liikekumppaninsa yhdeksän prosenttia yrityksestä omistavasta Pershing Square Capital Management -rahastosta nousivat Valeantin hallitukseen maaliskuussa 2016 ja ryhtyivät uudistamaan johtoa ja hallitusta tappioiden pienentämiseksi. Ackman uskoi että hän pystyy nostamaan Valeantin osakekurssia[43].

Maaliskuussa 2016 yhtiö ilmoitti toimitusjohtaja Pearsonin erosta, ja osakekurssi nousi 17 prosenttia.[44] Pearsonin irtisanomista ajoi Ackman. Pearson myönsi aggressiivisten hinnankorotusten olleen virhe ja sanoi olleensa liian aggressiivinen[27].

Valeantilla oli keväällä 2016 ongelmia tilikautta 2015 ja vuoden 2015 viimeistä kvartaalia koskeneiden lakisääteisten 10-K- ja 10-Q-raporttien julkaisemisessa, sillä Philidorin liikevaihtoa oli kirjattu väärin. Valeantin tuli oikaista myös vuoden 2014 vuosiraporttiaan tältä osin. Se joutui pyytämään velkojiltaan lykkäystä raporttien julkistamiseen sekä korkokuluihin liittyvän velkarajoitteen keventämistä. Vastineeksi velkojat saivat korkeamman korkoprosentin. Muussa tapauksessa Valeant olisi kokenut teknisen defaultin,selvennä joka olisi voinut viedä yrityksen konkurssiin.lähde?

Valeant hylkäsi japanilaisen lääkeyhtiö Takedan ja pääomasijoittaja TPG Capitalin yhteisen ostotarjouksen keväällä 2016. Ostotarjouksen summa ei ollut julkinen.[45]

Papan johdolla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valeantin uudeksi toimitusjohtajaksi ja samalla hallituksen puheenjohtajaksi tuli Perrigo-lääkeyhtiön Joseph Papa 3. toukokuuta 2016[46]. Papan mukaan Valeantin stabilisaatio kestää 3-6 kuukautta, jonka jälkeen hän saisi aikaan käänteen, jota seuraisi monivuotinen kasvuvaihe. Papa vakuutti pystyvänsä korjaamaan Valeantin ja osti työsopimuksen edellyttämästi yrityksen osakkeita viidellä miljoonalla dollarilla.[47]

Valeant sai oikaistua vuoden 2014 vuosiraportin, ja 10-K- ja 10-Q-raportit julkaistiin ennen sovittua uutta aikarajaa huhtikuun lopussa ja kesäkuussa. Näin se vältti teknisen defaultin. Tulevien raporttien julkaisun se uskoi sujuvan jatkossa odotetusti.[48]

Valeant perusti Patient Access and Pricing -komitean, jonka tarkoituksena on valvoa lääkkeiden hinnoittelua. Se myös tarjosi Isuprel- ja Nitropress-lääkkeisiin volyymiperusteiset 30 prosentin alennukset. Alennuksia suurennettiin vielä 40 prosenttiin.[49][50]

Kesäkuussa 2016 Papa alensi koko vuoden ohjeistusta edelleen. Huolenaiheeksi nousi korkokuluihin liittyvä velkarajoite. Maaliskuun lopussa 2016 Valeantilla oli velkaa noin 31 miljardia dollaria. Valeantin suuresta velkamäärästä kirjoitettiin useita uutisartikkeleita[51]. Papan mukaan taseen parantaminen on ehdoton prioriteetti[52].

Valeant julkisti vision uudesta Valeantista elokuussa 2016. Valeantin on tarkoitus pienentää velkamäärää myymällä kahdeksan miljardin dollarin arvosta epäkeskeisiä varoja. Lisäksi Valeant käyttäisi kassavirrat velan lyhentämiseen. Valeant keskittyisi sen vahvimpiin iho-, silmä- ja ruoansulatus- ja sisäelinkategorioihin. Suunnitelma sisälsi oletuksia kategorioiden liikevaihtojen kasvuista 2016-2018. Suunnitelman mukaan epäorgaaninen kasvu olisi taas mahdollista muutaman vuoden kuluttua, kun velkamäärä on pienentynyt ensin huomattavasti. Samalla Valeant ilmoitti pyytävänsä velkojilta muutoksia kovenantteihin. Valeant sai velkojien suostumuksen ja korkokuluihin liittyvä velkarajoite keveni huomattavasti.

Liiketoimintamalli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tullessaan Valeantin toimitusjohtajaksi Pearson uudisti yrityksen suhtautumista tuotekehitykseen. Pearsonin mukaan se ei tuottanut riittävästi. Hän aloitti yrityksen kasvattamisen yritysostoin, ja yritys kasvoi Pearsonin johdolla merkittävästi. Lääkeyritysten tuotekehitystoiminnan alhainen tuottavuus on tunnustettu ongelma[53].

Valeant teki vuosina 2008–2015 yli sata yritysostoa[54]. Valeantin kasvua lukuisin yritysostoin selitti ennätysalhainen korkotaso.[14] Myös useat muut lääkealan yritykset ovat kasvaneet velkarahoitteisin yritysostoin, sillä vuoden 2008 finanssikriisin jälkeinen elvyttävän rahapolitiikan ympäristö on ollut siihen kannustava[55]. Valeantin yritysostoja edisti matalan korkotason lisäksi sen nauttima matala yritysveroprosentti sekä kanadalaisten verosäännösten mukainen aineettoman omaisuuden tuottamien voittojen kotiuttamisen verottomuus. Valeant pystyi pienentämään ostamiensa yritysten veroprosentin murto-osaan sekä siirtämään hankitun aineettoman omaisuuden veroparatiiseihin, kuten Barbadokselle ja Luxemburgiin.[56]

Pearsonin mukaan on helpompaa menestyä kaupallisena organisaationa kuin tutkimusorganisaationa. Valeant panostaa lääkkeiden tuotekehitykseen vain vähän ja hankkii sen sijaan lääkeinnovaatiot ulkopuolelta. Lääkkeiden tuotekehitystyön ulkoistamista perustellaan sillä, että nykyään uusien lääkkeiden kehitys ei tapahdu enää suurten lääkeyritysten laboratorioissa ja lääkkeiden tuotekehitys ei ole erityisen tuottavaa. Valeant pyrkii lisensoimaan patenttilääkkeitä pieniltä yrityksiltä, joille se tarjoaa lääkkeiden valmistus- ja jakelukyvykkyydet. Valeant on käyttänyt tuotekehitykseen vain noin 2-3 prosenttia liikevaihdosta vuosittain[57][58].

Suhteessa varsinaisten lääkkeiden myyntiin tuotekehityskulut ovat kuitenkin 7-8 prosenttia, sillä Valeantin liikevaihto sisältää myös muita tuotteita kuin varsinaisia lääkkeitä.[36] Valeantin oma tuotekehitystyö keskittyi tuotelinjojen laajennuksiin, uusiin indikaatioihin ja uudelleenformulaatioihin, joissa pääoman tuotot ovat varmempia.[59]

Valeantin päätoimipaikka on Lavalissa, Quebecissä, Kanadassa. Kanadalaisena yrityksenä sillä on pienempi yritysveroprosentti kuin yhdysvaltalaisilla yrityksillä. Sitä kuitenkin tosiasiallisesti johdetaan Bridgewaterissa New Jerseyssä sijaitsevasta konttorista käsin[60].

Tytäryhtiöt ja tuotantolaitokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valeant tarjoaa eri lääkemuotojen sopimusvalmistusta Puolassa[61]. Toisaalta toukokuussa 2014 Valeant käytti 826 sopimusvalmistajan palveluita, joista 128 lääkkeiden kehitysvaiheessa, 213 laadunhallinnassa ja 485 tuotantovaiheessa[62].

Bausch & Lombin merkittävä Boston- ja ReNu-tuotteita valmistava tuotantolaitos sijaitsee Etelä-Carolinassa[63].

Tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Biovailin toimitusjohtajana toiminut Eugene Melnyk oli kritisoinut Valeantin toimintamallia jo vuosia aikaisemmin. Melnyk kritisoi Kanadan matalamman yritysveroprosentin hyödyntämistä, vähäisiä tuotekehityspanostuksia ja tukeutumista yritysostoihin.[7]

Lääkeyritys Allerganin johto kiinnitti huomiota Valeantin tukeutumiseen hinnankorotuksiin volyymien sijaan vastustaessaan fuusiota[65]. Allerganin johto vertasi Valeantia kirjanpitoskandaalista tunnetuksi tulleeseen Tyco Internationaliin[66]. Allerganin johtoa myös huoletti matalat tuotekehityspanostukset ja ostettujen yritysten tuotekehityskulujen karsiminen lyhyen aikavälin hyötyjen saavuttamiseksi[67].

Toimitusjohtaja Pearsonin kannustinpalkkiot olivat olleet yrityksen osakekurssiin sidottuja. Vuonna 2015 Pearson sai lisää kannusteita ja oli ansaitsemassa kolmea miljardia dollaria vuodessa[68]. Glass Lewis -yritys kutsui kompensaatiota liialliseksi[68]. Valeantin ongelmat saattoivat liittyä Pearsonin kannustimiin.[69]

Valeantin liiketoimintamalliin on kohdistunut huolia. Suursijoittaja Warren Buffett kuvaili Valeantin liiketoimintamallia syvästi virheelliseksi[70]. Charlie Munger kuvaili Valeantia viemäriksi ja vertasi sitä ITT:hen ja Harold Geneeniin[71].

Valeant ei enää pysty tekemään yritysostoja velkarahalla, sillä sen velkamäärä on vivuttanut yrityksen jo äärirajoille. Yrityksen tulevaisuuden kasvu on siten epävarmaa, sillä kasvu ei voi perustua velkarahoitteisiin yritysostoihin kuten aikaisempina vuosina. Huomattavan matalien tuotekehityskulujen nostaminen vertaisten kanssa samalle tasolle taas tekisi kannattavuudesta merkittävästi heikompaa. Toisaalta Valeant ei voi enää nostaa hintoja merkittävästi parantaakseen kannattavuuttaan. Toimittaja Linette Lopezin mukaan Valeant ei voi olla kannattava tavanomaisena lääkeyrityksenä ja Ackmanin suunnitelma Valeantin korjaamiseksi on tuhoontuomittu.[72]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://ir.bauschhealth.com/news-releases/2019/02-20-2019-120131096
  2. a b CEO of the Year 2015: Mike Pearson, Valeant canadianbusiness.com. 19 October 2015. Arkistoitu 7 elokuu 2016. Viitattu 28 heinäkuu 2016.
  3. a b c d Mike Pearson’s New Prescription for the Pharmaceuticals Industry institutionalinvestor.com. Arkistoitu 12.5.2016. Viitattu 30.7.2016.
  4. Hedge Fund ValueAct Capital's Valeant Legacy forbes.com.
  5. Drugmaker Biovail to buy Valeant in $3.3 billion deal reuters.com. 21 June 2016.
  6. A Closer Look at the Biovail - Valeant Merger m.nasdaq.com. Arkistoitu 15.9.2016. Viitattu 15.9.2016.
  7. a b Billionaire Eugene Melnyk: I'm a 'whistleblower' on tax allegations against Valeant business.financialpost.com.
  8. Valeant Pharmaceuticals Proposes to Acquire Cephalon, Inc. for $73 Per Share in Cash ir.valeant.com. Arkistoitu 16.8.2016. Viitattu 28.7.2016.
  9. Valeant Agrees to Buy Bausch & Lomb in $8.7 Billion Deal Bloomberg. 2013. Viitattu 25.3.2016.
  10. Timeline: A Rocky Path to Allergan’s Deal The New York Times. 18 November 2014.
  11. Valeant Pharmaceuticals International, Inc. Completes Tender Offer For Salix Pharmaceuticals, Ltd. prnewswire.com.
  12. Figuring Out What Valeant Is Really Worth The New York Times. 16 March 2016.
  13. Cramer on Valeant: New CEO, but it's still rotten at the core cnbc.com. 15 June 2016.
  14. a b c The Valeant Meltdown and Wall Street’s Major Drug Problem vanityfair.com.
  15. Clinton's Tweet on High Drug Prices Sends Biotech Stocks Down bloomberg.com. 21 September 2015.
  16. At least one Valeant investor is standing tall amid the carnage USA Today. 18.3.2016. Viitattu 25.3.2016.
  17. Valeant - Could this be the Pharmaceutical Enron ? - Citron Research citronresearch.com. 21 October 2015.
  18. Valeant Under Investigation for How It Prices Drugs fortune.com. 15 October 2015.
  19. Valeant eases up on strategy to buy up 'mispriced drugs' amid scrutiny fortune.com. 19 October 2015.
  20. Ackman, Valeant Offer Apologies, Concessions at Drug Hearing bloomberg.com. 27 April 2016.
  21. Valeant CEO: Profit More Important Than Helping the Sick usuncut.com. Arkistoitu 26.6.2016. Viitattu 30.7.2016.
  22. Thanks, Turing. Your 5000% price hike puts pharma in the election hot seat - FiercePharma fiercepharma.com.
  23. Drug prices spiraling out of control as companies fail to justify phenomena, study concludes businessfinancenews.com. Arkistoitu 6.8.2016. Viitattu 30.7.2016.
  24. Exclusive: Makers took big price increases on widely used U.S. drugs reuters.com. 5 April 2017.
  25. EpiPen Price Rise Sparks Concern for Allergy Sufferers well.blogs.nytimes.com.
  26. Valeant Pharmaceuticals' Prescription For Disaster forbes.com.
  27. a b Valeant’s Michael Pearson Admits Aggressive Drug-Price Increases Were a Mistake wsj.com. 28 April 2016.
  28. INSIGHT-Valeant played a key role in building, operating Philidor RX reuters.com. 12 November 2016.
  29. Valeant and Pharmacy More Intertwined Than Thought wsj.com. 25 October 2015.
  30. The Top 10 Specialty Pharmacies of 2015 drugchannels.net.
  31. CVS, Express Scripts, UnitedHealth Group Cut Off Philidor, Pharmacy Used by Valeant wsj.com. 30 October 2015.
  32. Valeant says Philidor pharmacy shutting down as it cuts ties reuters.com. 30 October 2016.
  33. Valeant strikes discount deal with Walgreens cnbc.com. 15 December 2015.
  34. Valeant To Terminate Relationship With Philidor ir.valeant.com. Arkistoitu 16.8.2016. Viitattu 28.7.2016.
  35. Valeant Announces New U.S. Fulfillment Agreements With Walgreens; Plans To Further Extend Distribution To Independent Pharmacies ir.valeant.com. Arkistoitu 16.8.2016. Viitattu 28.7.2016.
  36. a b FIRST ON CNBC: CNBC TRANSCRIPT: VALEANT CHAIRMAN & CEO J. MICHAEL PEARSON SPEAKS WITH CNBC’S MEG TIRRELL ON “SQUAWK BOX” TODAY[vanhentunut linkki]
  37. Valeant's Walgreens Woes Have No Easy Fix bloomberg.com. 9 June 2016.
  38. Valeant Surges on Drug Distribution Agreement With Walgreens bloomberg.com. 15 December 2015.
  39. Valeant Announces J. Michael Pearson Will Be On Medical Leave of Absence ir.valeant.com. Arkistoitu 16.8.2016. Viitattu 28.7.2016.
  40. Valeant Names Howard B. Schiller Interim CEO ir.valeant.com. Arkistoitu 16.8.2016. Viitattu 30.7.2016.
  41. Valeant CEO Pearson to return effective immediately, results delayed reuters.com. 1 March 2017.
  42. Drugmaker Valeant faces debt default risk; shares plunge 50 percent reuters.com. 16 March 2017.
  43. Bill Ackman says he can recoup Valeant losses usatoday.com.
  44. Why Valeant Pharmaceuticals Intl Inc. Shares Surged as Much as 17% on Monday Motley Fool. 24.3.2016. Viitattu 25.3.2016.
  45. Valeant Rejected Joint Takeover Approach From Takeda, TPG wsj.com. 26 May 2016.
  46. Valeant Finalizing Contract With Perrigo’s Joseph Papa as Next CEO wsj.com. 22 April 2016.
  47. Valeant Walks Knife’s Edge of Debt Limits With Forecast Cut bloomberg.com.
  48. Valeant Pharmaceuticals Files Annual Report On Form 10-K For Year Ended December 31, 2015 ir.valeant.com. Arkistoitu elokuu 1, 2016. Viitattu heinäkuu 28, 2016.
  49. Valeant Pharmaceuticals Announces Patient Access And Pricing Committee To Oversee Pricing Of Drugs ir.valeant.com. Arkistoitu 11.8.2016. Viitattu 28.7.2016.
  50. Valeant Pharmaceuticals Announces Expanded Discounts For Nitropress And Isuprel ir.valeant.com. Arkistoitu 23.7.2016. Viitattu 28.7.2016.
  51. The Really Big Problem with Valeant’s Billions of Debt fortune.com. 23 March 2016.
  52. CNBC Exclusive: CNBC Transcript: New Valeant CEO Joe Papa on CNBC's "Mad Money w/ Jim Cramer" Tonight cnbc.com. 10 May 2016.
  53. "How to improve R&D productivity: the pharmaceutical industry's grand challenge" (1 March 2010). Nat Rev Drug Discov 9 (3): 203–214. doi:10.1038/nrd3078. 
  54. Inside the Valeant Scandal newyorker.com.
  55. Low rates, M&A spur flood of pharma debt deals reuters.com. 5 February 2017.
  56. Doubts mount about Valeant Pharmaceuticals' tax structures business.financialpost.com.
  57. Valeant Needs to Wade, not Dip, Into R&D bloombergview.com. 20 October 2015. Arkistoitu 8 huhtikuu 2016. Viitattu 15 joulukuu 2016.
  58. VALEANT: How A Canadian Pharmaceutical Company Could Destroy The Industry As We Know It businessinsider.com.
  59. Valeant: Perspectives on R&D
  60. Valeant’s Drug Price Strategy Enriches It, but Infuriates Patients and Lawmakers The New York Times. 5 October 2015.
  61. Valeant Group Poland - Contract Manufacturing Services for the Pharmaceutical Sector - Pharmaceutical Technology pharmaceutical-technology.com.
  62. Valeant puts head in the Cloud to manage over 800 CMOs mobile.outsourcing-pharma.com.
  63. Valeant's Bausch + Lomb plant getting $150M in investments, up to 200 jobs - FiercePharma fiercepharma.com.
  64. Valeant adds Orexigen obesity med to products it's snapped up for no good reason - FiercePharma fiercepharma.com.
  65. Allergan: Investor Presentation
  66. Allergan and Valeant are both hypocrites fortune.com. 2 June 2014.
  67. Bid for Allergan Puts Valeant's Research and Development Cuts Under Scrutiny wsj.com. 10 June 2014.
  68. a b Valeant’s $3-billion man: CEO's big bet pays off theglobeandmail.com.
  69. CEO Pay at Valeant: Does Extreme Compensation Create Extreme Risk? corpgov.law.harvard.edu.
  70. Warren Buffett: Valeant’s Business Model Was “Deeply Flawed” fortune.com. 30 April 2016.
  71. Buffett, Munger rip Valeant for 'sewer' business model cnbc.com. 30 April 2016.
  72. Bill Ackman’s plan to fix Valeant is doomed - Business Insider businessinsider.sg. 23 March 2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]