Banjo-Tooie

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Banjo-Tooie
Banjo-Tooien kansi.png
Kehittäjä Rare
Julkaisija Nintendo
Suunnittelija(t) Gregg Mayles, Steve Malpass
Pelimoottori Banjo-Kazooie
Julkaisupäivä Nintendo 64:
Yhdysvaltain lippu 19. marraskuuta 2000
Japanin lippu 27. marraskuuta 2000
Euroopan unionin lippu21. huhtikuuta 2001
XBox Live Arcade:
2009
Lajityyppi Tasohyppely
Pelimuoto Yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: E
Alusta Nintendo 64, Xbox Live Arcade
Jakelualusta Nintendo 64 -pelikasetti
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Banjo-Tooie on Raren kehittämä ja Nintendon julkaisema tasohyppelypeli. Se julkaistiin vuonna 2000 Nintendo 64 -konsolille. Peli julkaistiin myös Xbox 360 -konsolille Live Arcade -palvelun kautta ladattavaksi alkuvuodesta 2009 [1].

Peli on Banjo-Kazooie -pelisarjan toinen osa. Se on pelimekaniikaltaan hyvin samantyylinen kuin edeltäjänsä Banjo-Kazooie, ja pelin hahmot ovat myös pääosin samoja.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka peli onkin samankaltainen kuin Banjo-Kazooie, peli sisältää uusia ominaisuuksia ja poikkeuksia. Uusista ominaisuuksista on tietenkin se, että Banjoa ja Kazooieta pystyy ohjaamaan joissain paikoissa erikseen. Muna-aseita on tässä pelissä runsaasti enemmän. Sinisten munien lisäksi pelissä on tarjolla vielä uusia munia kuten tulimunat, kranaattimunat, jäämunat ja mekaani-Kazooien munat, joista kuoriutuu mekaani-Kazooie, jota pystyy ohjaamaan vähän aikaa ennen kuin se räjähtää. Pelistä löytyy juoksukenkien ja kumisaappaiden lisäksi myös uusia hyödyllisiä jalkineita kuten jousihyppykengät ja seinillä kävelemisen kengät. Mumbo-Jumbo ei tällä kertaa muuta Banjoa ja Kazooieta toiseksi eläimeksi, vaan sen sijaan pystyy vaihtamaan pelihahmon Mumboksi ja taikuria pystyy kentällä ohjaamaan ja tekemään sillä erilaisia taikatemppuja. Tällä kertaa transformoi Banjoa ja Kazooieta naistaikuri Mumbon rivaali Humba Wumba. Myös Cheato-kirja on tässä pelissä tärkeässä asemassa, joissain paikoissa on piilotettu hänen kadottamia kirjansivuja, joita pitää palauttaa hänelle takaisin Gruntildan luolaan, niin saa avata bonuskoodeja. Nuotteja ei kerätä tällä kertaa kotimaan ovien avaamista varten vain uusien liikkeiden ostamista varten. Jokaisessa kentässä opitaan uusia liikkeitä Bottlesin veljeltä Jamjars-myyrältä. Joissain kohdissa esimerkiksi kapeilla käytävillä Banjo ottaa automaattisesti Kazooien syliin ja kantaa sitä vain siellä. Palapelipalasia kerätään kuitenkin uusien maailmojen avaamista varten, mutta tällä kertaa palapelitaulussa pitää palapelipalaset itse laittaa tauluun oikeaan paikkaan ja sitä tehdään Jiggywiggyn temppelissä.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asetelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi vuotta myöhemmin Gruntildan voittamisen jälkeen, yhtenä myrskyisenä yönä Gruntildan kaksi nuorempaa sisarusta tulevat häntä auttamaan. Niin luuranko-Gruntilda pääsee haudasta ulos ja hän suunnittelee kostoa. Hän romauttaa Banjon kotitalon, johon myyräystävä Bottles (keneltä edellisessä pelissä opittiin liikkeitä) jää vahingossa sisälle ja kuolee. Mutta sen jälkeen Gruntilda muuttaa eläväksi kuolleeksi Jinjojen kuninkaan ja Jinjo-kylän kylänvanhimman King Jingalingin ja hänen palatsinsa. Niin Banjo ja Kazooie lähtevät kukistamaan Gruntildaa uudelleen ja pelastamaan Jinjo-kylän ahdingosta.

Maailmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Spiral Mountain - aloitusmaailma - Banjon kotimaailma joka oli myös edellisessä pelissä ja jossa on myös Banjon kotitalo sekä Gruntildan luola.
 • Isle o' Hags - päätoimimaailma - Maailma. josta lähetään erillaisiin kenttiin ja jossa on myös Jinjo-kylä sekä Jiggywiggyn temppeli.
 • 1. Mayahem Temple - perusmaailma - Maailma, joka symbolisoi meksikolaisia mayojen pyramideja sekä temppeleitä, vihreätä peruskenttää ja viidakkoa.
 • 2. Glitter Gulch Mine - perusmaailma - Maailma, joka symbolisoi malmikaivosta.
 • 3. Witchyworld - perusmaailma - Maailma, joka symbolisoi huvipuistoa tai sirkuspuistoa.
 • 4. Jolly Roger's Lagoon - perusmaailma - Maailma, joka symbolisoi vedenalaista merimaailmaa.
 • 5. Terrydactyland - perusmaailma - Maailma, joka symbolisoi esihistoriallisuutta ja dinosauruksien maailmaa.
 • 6. Grunty Industries - perusmaailma - Maailma, joka symbolisoi saasteellista tehdasta.
 • 7. Hailfire Peaks - perusmaailma - Maailma, joka symbolisoi tulivuoria, laavamaailmaa, jäätikköä ja lumimaailmaa.
 • 8. Cloud Cuckooland - perusmaailma - Maailma, joka symbolisoi vuoristoa, pilviä, korkeuksia ja taivasta.
 • Cauldron Keep - loppupomovastusmaailma - Iso mekaaninen torni eli Gruntildan uusi tukikohta, jossa Banjon ja Kazooien täytyy voittaa Gruntilda ja hänen kumppaninsa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Geddes, Ryan: Banjo-Kazooie Dated For XBLA 24.9.2008. IGN. Viitattu 8.11.2008. (englanniksi)
Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.