Banjo-Tooie

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Banjo-Tooie
Banjo-Tooien kansi.png
Kehittäjä Rare
Julkaisija Nintendo
Suunnittelija(t) Gregg Mayles, Steve Malpass
Pelimoottori Banjo-Kazooie
Julkaisupäivä Nintendo 64:
Yhdysvaltain lippu 19. marraskuuta 2000
Japanin lippu 27. marraskuuta 2000
Euroopan unionin lippu21. huhtikuuta 2001
XBox Live Arcade:
2009
Lajityyppi Tasohyppely
Pelimuoto Yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: E
Alusta Nintendo 64, Xbox Live Arcade
Jakelualusta Nintendo 64 -pelikasetti
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Banjo-Tooie on Raren kehittämä ja Nintendon julkaisema tasohyppelypeli. Se julkaistiin vuonna 2000 Nintendo 64 -konsolille. Peli julkaistaan myös Xbox 360 -konsolille Live Arcade -palvelun kautta ladattavaksi alkuvuodesta 2009 [1].

Peli on Banjo-Kazooie -pelisarjan toinen osa. Se on pelimekaniikaltaan hyvin samantyylinen kuin edeltäjänsä Banjo-Kazooie, ja pelin hahmot ovat myös pääosin samoja.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi vuotta myöhemmin Gruntildan voittamisen jälkeen, yhtenä myrskyisenä yönä Gruntildan kaksi nuorempata sisarusta tulevat häntä auttamaan. Niin luuranko-Gruntilda pääsee haudasta ulos ja hän suunnittelee kostoa. Hän romahtaa Banjon talon, johon myyräystävä Bottles (keneltä edellisessä pelissä opittiin liikkeitä) jää vahingossa sisälle ja kuolee. Mutta sen jälkeen Gruntilda muuttaa eläväksi kuolleeksi Jinjojen kuninkaan ja Jinjo-kylän kylävanhimman King Jingalingin ja hänen palatsinsa. Niin Banjo ja Kazooie lähtevät kukistamaan Gruntildaa uudelleen ja pelastamaan Jinjo-kylän ahdinkon.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka peli onkin samankaltainen kuin Banjo-Kazooie, peli sisältää uusia ominaisuuksia ja poikkeuksia. Uusista ominaisuuksista on tietenkin se, että Banjota ja Kazooieta pystyy ohjamaan joissain paikoissa erikseen. Sinisten munien lisäksi pelissä on tarjolla viellä uusia munia kuten tulimunat, miinamunat, jäämunat ja mekeeni-Kazooien munat josta tulee ulos mekaani-Kazooie jota pystyy ohjamaan vähän aikaa ennen kun se räjähtää. Pelistä löytyy juoksukenkien ja kumisaapaiden lisäksi myös uusia hyödyllisiä jalkineta kuten jousihyppykengät ja seinillä kävelemisen kengät. Mumbo-Jumbo ei tällä kertaa muuttaa Banjota ja Kazooieta toiseksi eläimeksi vain sen sijaan pystyy Mumboa kentällä ohjamaan tekemään sillä erillaisia taikatemppuja. Tällä kertaa transformoi Banjota ja Kazooieta naistaikuri Mumbon rivaali Humba Wumba. Myös Cheato-kirja on tässä pelissä tärkeässä asemassa, joissin paikoissa on piilotettu hänen kadottamia kirjansivuja, joita pitä palauttaa hänelle takaisin Gruntildan luolaan, niin saa avata bonuskoodeja. Nuotteja ei kerätä tällä kertaa kotimaan ovien avaamista varten vain uusien liikeiden ostamista varten. Jukaisessa kentässä opitaan uusia liikeita Bottles'in veljeltä Jamjars-myyrältä. Palapelipalasia kerätään kuitenkin uusien maailmojen avamista varten, mutta tällä ketää palapelitaulussa pitä itse palapelipalaset laittaa tauluun oikeeseen paikaan ja sitä tehdään Jiggywiggyn temppelissä.

Maailmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Spiral Mountain - aikoitusmaailma - Banjon kotimaailma joka oli myös edellisessä pelissä jossa on myös Banjon talo ja Gruntildan luola.
 • Isle o' Hags - kotimaailma - Maailma. josta lähetään erillaisiin kenttiin jossa on myös Jinjo-kylä ja Jiggywiggyn temppeli.
 • 1. Mayahem Temple - perusmaailma - Maailma, joka symbolisoi meksikolaista maiojen pyramiidejä ja temppeleitä, vihreätä peruskenttää ja viidakkoa.
 • 2. Glitter Gulch Mine - perusmaailma - Maailma, joka symbolisoi malmikaivosta.
 • 3. Witchyworld - perusmaailma - Maailma, joka symbolisoi huvipuistoa tai sirkuspuistoa.
 • 4. Jolly Roger's Lagoon - perusmaailma - Maailma, joka symbolisoi vedenalaista merimaailmaa.
 • 5. Terrydactyland - perusmaailma - Maailma, joka symbolisoi esihistoriallisuutta ja dinosauruksien maailmaa.
 • 6. Grunty Industries - perusmaailma - Maailma, joka symbolisioi saasteellista tehdasta.
 • 7. Hailfire Peaks - perusmaailma - Maailma, joka symbolisoi tulivuoria, laavamaailmaa, jäätikköä ja lumimaailmaa.
 • 8. Cloud Cuckooland - perusmaailma - Maailma, joka symolisioi vuoristoa, pilviä, korkuksia ja taivasta.
 • Cauldron Keep - loppupomovastusmaailma - Iso menkaaninen torni eli Gruntildan uusi tukikohta, jossa Banjon ja Kazooien täytyy voitta Gruntilda ja kumppaninsa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Geddes, Ryan: Banjo-Kazooie Dated For XBLA 24.9.2008. IGN. Viitattu 8.11.2008. (englanniksi)
Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.