Antikoagulantit

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Antikoagulantit ovat lääkeaineita, jotka hidastavat veren hyytymiseen johtavia kemiallisia reaktioita. Antikoagulanttihoito voidaan aloittaa, jos potilaalla on lisääntynyt taipumus veren hyytymien muodostumiseen, ateroskleroosi tai juuri läpikäyty leikkaus. Nämä lääkkeet eivät liuota jo muodostuneita hyytymiä, mutta ehkäisevät niiden kasvua ja uusien muodostumista.

Tavallisin syy antikoagulanttihoidon pitkäaikaiseen käyttöön on krooninen eteisvärinä. Myös sydämen mekaaninen keinoläppä vaatii pysyvää antikoagulanttihoitoa.

Jaottelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antikoagulantit voidaan jakaa välittömästi vaikuttaviin antikoagulantteihin, jotka estävät aktivoituneita hyytymistekijöitä, ja välillisesti vaikuttaviin antikoagulantteihin, jotka vaikuttavat hyytymistekijöiden muodostukseen maksassa. Välittömästi vaikuttavia antikoagulantteja ovat hepariini ja siitä valmistetut pienimolekyyliset hepariinit (LMWH, low molecular weight heparins), esimerkiksi enoksapariini ja daltepariini. Hyytymistekijöiden muodostumista estävistä lääkkeistä tärkein on varfariini. Muita antikoagulantteja ovat verihiutaleisiin vaikuttavat lääkkeet, esimerkiksi asetyylisalisyylihappo, dipyridamoli ja klopidogreeli, sekä antifibrinolyyttiset lääkkeet, kuten traneksaamihappo. Liuotushoidossa käytetään plasminogeenin aktivaattoreita, joita ovat esimerkiksi streptokinaasi, alteplaasi, reteplaasi ja tenekteplaasi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Koulu, Tuomisto (toim.): Farmakologia ja toksikologia, s. 597-602. Medicina, 2001. 951-97316-1-X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.