Anders Pryss (vanhempi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Anders Pryss (vanhempi) eli Andreas Haqvini, Aboensis (3. kesäkuuta 1640 Turku14. maaliskuuta 1689 Kemiö) oli suomalainen kirkkoherra. Hänen vanhempansa olivat raatimiehenä, kämnerinotaarina ja merikapteenin poikana tunnettu Håkan Andersson Prytz (1610–1667) ja Kristina "Kerstin" Arvidsdotter Friis (1611–1683). Isänsä puolelta Anders kuului Ruotsista lähteneen Prytz-suvun turkulaiseen sukuhaaraan.

Anders valmistui Turussa ylioppilaaksi 1656-1657 ja vuoteen 1664 menneessä hän oli lukenut itsensä filosofian maisteriksi. Hän siirtyi jo seuraavana vuonna Turun tuomiokirkon ruotsalaisen seurakunnan kappalaiseksi. Kirkkoherran virka aukeni hänelle Kemiöstä vuonna 1678, kun etsittiin suomenkieltä taittavaa kirkkoherraa seurakuntaan, jossa jäsenistö koostui enemmistönä suomenkielisistä. Anders osoittautui kirkkoherran virassaan innokkaan määrätietoiseksi, joka kirkonkäyntiä laiminlyöviä ja seurakunnallisista velvollisuuksista vitkastelevia sanankuulijoitakin kohtaan ylläpiti kuria. Hän osoittautui myös hyvin suorasanaiseksikin, kyeten jopa julkisesti moittimaan yliopiston rehtoria jumalanpalveluksista myöhästelyn vuoksi. Vuotta ennen kuolemaansa, vuonna 1688, hän toimi Turun pappeinkokouksen saarnaajana.

Anders oli elämänsä aikana kahdesti naimisissa. Vuodesta 1665 alkaen hänen puolisonsa oli Turun akatemian matematiikan professorina tunnetun Simon Kexleruksen tytär Margareta. Ensimmäisen vaimon kuoltua Anders meni uudestaan naimisiin vuonna 1680 Kemiön edellisen kirkkoherran ja rovastin Johannes Pratanuksen tyttären, Margaretan kanssa. Kummastakin avioliitosta Andersille tiedetysti kertyi kaikkiaan neljä lasta: Anders, Johan, Gertrud ja Catharina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä pappiin tai piispaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.