Amerikanmammea

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amerikanmammea
Uhanalaisuusluokitus

Puutteellisesti tunnettu [1]

Puutteellisesti tunnettu

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Malpighiales
Heimo: Pallopuukasvit Calophyllaceae
Suku: Mammeat Mammea
Laji: americana
Kaksiosainen nimi

Mammea americana
L.

Katso myös

  Amerikanmammea Wikispeciesissä
  Amerikanmammea Commonsissa

Amerikanmammean kukka
Amerikanmammean kokonainen ja halkaistu hedelmä

Amerikanmammea (Mammea americana) on mammeoiden (Mammea) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on ainavihanta puulaji, joka voi kasvaa noin 20 metriä korkeaksi. Sillä on lyhyt runko, jonka päässä on tiivis, pilarimainen ja kirkkaanvihreä latvus. Puun suora runko voi olla halkaisijaltaan metrin.

Amerikanmammeaa tavataan luonnossa Etelä-Amerikan pohjoisosista pohjoiseen Karibialle ulottuvalla alueella. Laji kasvaa usein häirityiltä sekä jonkin verran ihmisvaikutteisilta paikoilla, minkä lisäksi sitä myös kasvatetaan yleisesti tropiikissa.

Amerikanmammea tuottaa syötäviä hedelmiä ja sitä kasvatetaan yleisesti takapihoilla tropiikissa hedelmiensä vuoksi, mutta myös koristekasvina sekä tuomaan varjoa. Amerikanmammean hedelmät ovat vaaleanruskeita ja halkaisijaltaan noin 10–20 cm. Suurimmillaan hedelmät voivat kuitenkin olla jopa lapsen pään kokoisia ja painaa kaksi kilogrammaa. Hedelmän sisällä on kahdesta neljään siementä. Hedelmissä on myös runsaasti pektiiniä. Hedelmälihansa sekä makunsa puolesta hedelmät muistuttavat aprikooseja. Hedelmiä voi syödä raakoina tai kypsennettyinä ja niitä käytetään yleensä jälkiruokiin, hilloihin, piirakoihin tai muihin sellaisiin.

Hedelmien lisäksi amerikanmammean muitakin osia on käytetty erilaisiin tarkoituksiin. Esimerkiksi lajin kukista on valmistettu aromaattista likööriä ja siemeniä on käytetty kansanlääkinnässä. Amerikanmammean kaikki osat sisältävät hyönteisiä ehkäiseviä aineita ja lajin hedelmistä, kuoresta, lehdistä tai juurista valmistetut uutteet ovat myrkyllisiä yökkösille, kovakuoriaisten toukille sekä osalle muita niveljalkaisia. Lisäksi lajin siemenet ovat myrkyllisiä kaloille sekä linnunpoikasille. Puun kuoresta saatavaa kumimaista ainetta on käytetty muun muassa koirien sekä muiden kotieläinten iholoisten torjunnassa. Amerikanmammean kuori sisältää myös tanniineja ja koko kasvi erilaisia kumariineja, erityisesti mammeiinia.

Amerikanmammean puuaines on kovaa, painavaa sekä kestävää. Se on suhteellisen lahonkestävää, mutta heikko kuitenkin termiiteille. Sydänpuu on punertavan- tai purppuraisenruskeaa ja pintapuu selvästi vaaleampaa. Puuaines on helppoa työstää ja sitä käytetään muun muassa erilaisissa sisätilojen puupinnoissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Machuca Machuca, K., Martínez Salas, E. & Samain, M.-S.: Mammea americana IUCN Red List of Threatened Species. Version 2023-1. 2022. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 7.1.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]