Äidinmaito

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Breastfeeding infant.jpg

Äidinmaito eli rintamaito on ihmisäidin rintojen maitorauhasista erittämää maitoa, joka on tarkoitettu ihmislapsen ensisijaiseksi ravinnoksi ensimmäisen elinvuoden ajan ja osaksi monipuolista ravintoa sen jälkeen. Lapsen ruokkimista äidinmaidolla kutsutaan imettämiseksi.

Ravintosisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Äidinmaito sisältää runsaasti laktoosia, rasvaa ja proteiinia. Energiaa siinä on noin 300 kJ/100 ml. Koostumus vaihtelee hieman, mutta yli puolet energiasta tulee maidon rasvoista. Lähes kaikki alle kolmevuotiaat ihmislapset sietävät laktoosia, synnynnäinen laktoosi-intoleranssi on hyvin harvinaista.

Litra äidinmaitoa sisältää keskimäärin noin 11 g proteiineja, joista kaseiineja on n 4 g, alfa-laktalbumiinia 4 g, immunoglobuliineja 1 g ja laktoferriiniä 2 g [1].

Äidinmaito sisältää lisäksi entsyymejä, hormoneja ja kasvutekijöitä. Beta-laktoglobuliinia ei äidinmaidossa ole.

Äidinmaito sisältää myös kaikkia lapsen tarvitsemia vitamiineja. D-vitamiinia ei yleensä ole äidinmaidossa riittävästi, mutta tämä voi johtua äidin vähäisestä D-vitamiinin saannista.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ann Prentice: Constituents of human milk Julkaistu joulukuussa 1996. United Nations University. Viitattu 4.10.2009.
  2. Ala-Houhala M, Koskinen T, Terho A, Koivula T, Visakorpi J: Maternal compared with infant vitamin D supplementation. Archives of Disease in Childhood 1986 Dec;61(12):1159-63.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.